Kan denne gjengen overraske i Brasil og ta seg videre til utslagningsrundene? Foto: Kevin C. Cox / Getty Images Sport
Kan denne gjengen overraske i Brasil og ta seg videre til utslagningsrundene? Foto: Kevin C. Cox / Getty Images Sport

Ecuador

Ecuador er langt fra favoritter til å gå videre fra gruppe E, men med en Antonia Valencia i slag og litt flaks, kan søramerikanerne ta seg videre fra gruppespillet. 

Veien til VM:
Ecuador slo Venezuela 2-0 hjemme i sin første kvalifiseringskamp. I neste kamp, borte mot Paraguay, tapte Reinaldo Reudas menn 2-1. Mønsteret ble opprettholdt i de to neste kampene, Peru ble slått i Quito, mens Argentina ble alt for sterke i Buenos Aires.

Så koblet Ecuador et godt grep om en VM-plass. Først ble Colombia og Bolivia begge slått 1-0 på eget gress, før det ble uavgjort borte mot Uruguay. Da Chile kom på besøk på nesten 3 000 meters høyde, var Ecuador som vanlig uimotståelig.

Borte mot Venezuela fulgte en ny uavgjort, mens Paraguay ble sendt tilbake fra høyden som slakt. I de påfølgende kampene var ikke poengfansten all verdens, faktisk tok Ecuador bare to poeng på fire kamper. Men da Uruguay ble slått 1-0 i nest siste kamp, var VM-billetten praktisk talt i boks.

VM-historikk:
Gultrøyene har en rimelig kort og ikke alt for innholdsrik VM-historie å vise til. Landet kvalifiserte seg til sitt første verdensmesterskap i 2002. Etter tap for Italia og Mexico var eventyret over, men Ecuador fikk om ikke annet med seg en seier over Kroatia i den siste gruppespillkampen.

Fire år senere var søramerikanerne på ny med og i Tyskland viste de seg virkelig frem. Først ble Polen slått 2-0, før Costa Rica ble smadret 3-0. I den siste gruppekampen ble dog Ecuador satt skikkelig på plass av vertsnasjonen.

I Ecuadors første åttedelsfinale ventet England. David Beckhams scoring etter timen ble kampens eneste, og Ecuador var ferdig i Tyskland.

Denne mannen må ta et stort ansvar om Ecuador skal ta seg videre. Foto: Mike Stobe / Getty Images Sport
Denne mannen må ta et stort ansvar om Ecuador skal ta seg videre. Foto: Mike Stobe / Getty Images Sport

Den store stjernen: Antonio Valencia
Manchester United-spilleren er kapteinen og talismanen på det ecuadorianske laget. Lagets åpenbare midtpunkt og en av ikke veldig mange i Ecuadors tropp som har erfaring fra det høyeste nivået i Europa.

Når han har dagen er han nesten umulig å hanskes med. Valencia har et voldsomt tempo og når han skrur på turboen er det få som klarer å holde følge med ham. Flere år i Premier League, i både Wigan og Manchester United, har også gjort sitt til at han håndterer den fysiske delen av spillet.