Russland anklages for trenerjuks etter VM-triumfen

Russerne knuste Finland i VM-finalen, men det er ikke uten kontroverser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland-Finland 5-2

Se referat øverst i saken.

ULOVLIG: Olegs Znaroks var suspendert og hadde ikke lov til å kommunisere med benken. Likevel ble han observert med en walkie-talkie på tribunen. FOTO: TV 2
ULOVLIG: Olegs Znaroks var suspendert og hadde ikke lov til å kommunisere med benken. Likevel ble han observert med en walkie-talkie på tribunen. FOTO: TV 2

Russland er verdensmestere i ishockey etter at de slo Finland i VM-finalen søndag kveld.

Selv om russerne var best på isen og har imponert underveis i mesterskapet, er det en viss kontrovers knyttet til seieren.

Russlands latviske trener Olegs Znaroks ble suspendert fra finalen som en følge av bråket han havnet i med den svenske assistenttreneren i semifinalen. Da ga han dødstegnet til Sverige-assistenten.

Kommuniserte med benken

I suspensjonen lå det et forbud mot å kommunisere med den russiske spillerbenken.

Den regelen har Znaroks omgått med å bruke walkie-talkie-er for å snakke med en av de trenerne som fikk lov å være på benken, skriver svenske Aftonbladet.

Ifølge opplysninger som den svenske TV-stasjonen TV4 har fått ble noe av Znaroks utstyr beslaglagt, men han skal senere ha blitt observert ved å bruke et mer skjult headset, mens assistenttreneren snakket i en mikrofon som var fastspent på klokken.

Svenske ishockeyeksperter fordømmer Znaroks regelbrudd.

– Han ser ut som han kan gjøre akkurat hva han vil, og det kan man ikke gjøre om man skal omgås andre mennesker, sier den tidligere norske landslagssjefen Leif Boork, som nå jobber som ishockeyekspert på TV4.

– Det er bedrøvelig at noe slikt får skje. Jeg ville plukket av ham alt det der med en gang. Jeg syns det internasjonale ishockeyforbundet skal gripe inn så fort som mulig.

SCORET: Alexander Ovetsjkin utlignet til 2-2 mot Finland. FOTO: REUTERS/Vasily Fedosenko
SCORET: Alexander Ovetsjkin utlignet til 2-2 mot Finland. FOTO: REUTERS/Vasily Fedosenko

De finske spillerne brydde seg imidlertid ikke om regelbruddet.

– Vi tenkte ikke å det. For oss spiller det ingen rolle om treneren deres er på benken eller tribunen, sier Juuso Hietanen til Aftonbladet.

Har samlet laget

Znaroks brøt muligens reglene i denne kampen, men det er liten tvil om at han er en populær figur blant de russiske spillerne.

Etter kampen ble han kastet i luften av en samlet russisk tropp.

– Han er litt urussisk. Han har ikke på seg dress og slips, men er en likandes kar og en ujålete type, sier TV 2s ishockey-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

– Han ser ikke ut som treneren. Han er en av guttene, og tar ikke en ovenfra-og-ned-posisjon overfor laget. Da får du slike resultater.

Finland snudde kampen, men ble overkjørt

GLADE GUTTER: Russland etter å ha sikret VM-gullet. FOTO: REUTERS/Vasily Fedosenko
GLADE GUTTER: Russland etter å ha sikret VM-gullet. FOTO: REUTERS/Vasily Fedosenko

Sergej Sjirokov ga Russland ledelsen i den første perioden, før Finland utlignet gjennom Iiro Pakarainen rett før den første pausen.

Finnene tok ledelsen ved Ooli Palola i den andre perioden, men etter det var det fullstendig russisk dominans. Særlig i overtall var russerne gode. Fire av fem mål kom med en mann mer på isen.

Scoringer fra Alexander Ovetsjkin, Jevgenij Malkin, Danis Zaripov og Viktor Tikhonov fastsatte sluttresultatet til 5-2 i favør av russerne.

– Finland var litt uheldige med et par dommeravgjørelser da det står 2-2 og så blir det 3-2 og 4-2. Da rant kampen litt ut av henda på finnene, sa Ole Eskild Dahlstrøm i TV 2s ishockeystudio.

Men studio var samstemte i at det var en verdig vinner.

– De har gått ti kamper uten ett eneste feilskjær og det er imponerende. De vinner fortjent, sa Dahlstrøm.

– Russland har vært det beste laget siden starten av turneringen, sa Morten Ask. 

En glad Vladimir Putin så iskrigerne sine gå til topps i VM bare noen måneder etter et skuffende OL på hjemmebane i Sotsji.