FEIRET: Kwadwo Asamoah (til høyre) feirer Mubarak Wabasos scoring mot Mail under Afrikamesterskapet i 2013. FOTO: (AP Photo/Rebecca Blackwell, File)
FEIRET: Kwadwo Asamoah (til høyre) feirer Mubarak Wabasos scoring mot Mail under Afrikamesterskapet i 2013. FOTO: (AP Photo/Rebecca Blackwell, File)

VM-analyse: Han er Afrikas nest beste spiller

Tor Kristian Karlsen mener kun Yaya Touré er bedre enn Kwadwo Asamoah. Les hans analyse av Ghana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. Ghana: En av overraskelsene fra fire år tilbake (ingen glemmer den dramatiske kvartfinalen mot Uruguay), og Ghana er igjen vanskelige å vurdere. Spesielt på midtbanen og offensivt har laget et stort potensial med en tropp som åpner for mange interessante kombinasjoner både taktisk og uttaksmessig.

Men selv om Strømsgodsets dyktige keeper, Adam Larsen Kwarasey, sannsynligvis blir å finne mellom stolpene i Brasil, er det bakover på banen Ghana fremstår som svake og uberegnelige. Av stopperne har kun Akamino – som til daglig spiller i tyrkisk fotball – vært fast på klubblaget denne sesongen, og det kan trolig gå mot et slags amerikansk uttak (basert på treningskampene) for å avgjøre hvem som skal starte foran Godset-målvakten.

Det skal heller ikke utelukkes at overfloden av fysisk sterke defensive midtbanespillere betyr at Michael Essien vil bli flyttet ned som midtstopper. Ghana har faktisk en god defensiv statistikk på de siste kampene, men mot sterke motstandere som Portugal og Tyskland er det vanskelig å tenke seg at gjerrigheten opprettholdes.

Til tross for at Ghana ofte blir ansett for den mest «spillende» afrikanske fotballnasjonen – ”Afrikas Brasil” var lenge en slags merkelapp – har landet sett en nedgang i talentproduksjonen de siste årene. Dette kan illustreres med at flere av de virkelige store spillerne i denne troppen er nærmere 30 (Essien, Muntari, Gyan), mens de yngre neppe har potensialet til å opparbeide seg samme status – med unntak av briljante Kwadwo Asamoah. I lang tid var Ghana omtalt som ”Afrikas store håp” – en rolle som nå i stor grad er blitt overtatt av Elfenbenskysten – nettopp for sin evne til å varte opp med attraktiv, teknisk basert fotball og bringe frem talent etter talent, men allikevel er det 32 år siden Ghana vant det afrikanske mesterskapet og i 2014 virker heller ikke et langt VM-eventyr veldig sannsynlig.

Veien til VM
Ghana vant som forventet sin innledende kvalifiseringsgruppe, men tapte den eneste kampen – borte mot Zambia – hvor de traff motstand av et visst nivå (de to andre gruppedeltakerne var Sudan og Lesotho…). I playoff-oppgjøret blåste vestafrikanerne Egypt av banen 6-1 på hjemmebane i den første kampen, et resultat som vakte oppsikt verden over. Men det skal nevnes at Egypt – trent av Stabæks Bob Bradley – befant seg på høyden av en splittende storkonflikt, noe som hadde sin uunngåelige effekt på forberedelsene. Derfor kunne Ghana nøye seg med et 0-1-nederlag i returoppgjøret.

Sannsynlig lagoppstilling
(4-2-3-1): Larsen Kwarasey (26, Strømsgodset/NOR); Opare (23, Standard Liege/BEL), Akaminko (25, Eskisehirspor/TUR), Mensah (23, Evian/FRA), Afful (27, Esperance/TUN); Essien (31, AC Milan/ITA), Muntari (29, AC Milan/ITA); A. Ayew (24, Olympique Marseille/FRA), Boateng (27, Schalke 04/GER), Asamoah (25, Juventus/ITA); Gyan 28, Al-Ain/UAE)

Nøkkelspillere
Mannen bak den kostbare straffemissen i Sør-Afrika, Asamoah Gyan, er tilbake fra en periode i landslagseksil. Selv om spissen til daglig spiller i en relativt svak liga er 81 mål på 68 seriekamper for Al-Ain i UAE en utrolig statistikk. En spiller man gjerne skulle sett tilbake i europeisk fotball da Gyan har teknikk og styrke til å spille alene på topp så vel som fart og bevegelser til å true bakrom. Om Ghana velger å starte med to spisser er hurtige og driblesterke Abdul Waris en angriper som passer godt til å spille ved Gyans side.

Michael Essien gikk glipp av 2010-VM på grunn av skade, denne gang er han forventet til å ta en rolle dypt på midtbanen eller bruke sin rutine og fotballforståelse til å gjøre en jobb i midtforsvaret. Startet kun fem ligakamper for Chelsea/AC Milan denne sesongen, men som bevitnet i 6-1-seiren over Egypt i kvaliken: Essien kan fortsatt dominere stort for landslaget. Om han starter på midtbanen vil han danne en solid blokk med klubbkollega Sulley Muntari – en konstellasjon som vil maskere over noen av svakhetene til midtforsvaret.

Atletiske, hurtige Kwadwo Asamoah er trolig Ghanas beste spiller. Juventus-spilleren har et imponerende arbeidsregister, et flott driv og er i stand til å forsere motspillere med stor hastighet. Det er egenskaper som kommer til nytte som flankespiller i Serie A. På landslaget derimot blir venstrebeinte Asamoah ofte benyttet som en slags indreløper sentral på midtbanen, der de dype løpene kan utgjøre en stor trussel. Per dags dato er han trolig den beste afrikanske fotballspilleren etter Yaya Toure.

Trener
Etter mange år med utenlandske trenere er det forfriskende at en Ghana-født får muligheten til å lede landet i et VM-sluttspill. Kwesi Appiah som var en del av det forrige trenerteamet, ledet av serbiske Goran Stepanovic, hadde også en kort periode som interimtrener for Ghana. De to siste årene har han imidlertid hatt hovedansvaret og resultatene har vært tilfredsstillende. Kjent som en disiplinær leder – han kalles visstnok ”the silent killer” blant spillerne – som både har støtt profilerte spillere unna landslaget akkurat som han overtalt andre til å returnere.

Som sine serbiske forgjengere foretrekker Appiah er ganske fleksibel 4-2-3-1-formasjon med offensive sidebacker og klassiske kanter som søker innlegg fremfor avslutninger. Av de afrikanske VM-landene er det Ghana som er mest tålmodig i spillestilen og er mest kapable til og komfortable med å holde på ballen, og denne stilen har treneren fortsatt å rendyrke.

X-faktor
Fysikk. Som tidligere nevnt var Ghana tidligere beryktet som et kollektiv av lekne, tekniske spillere. Selv om dette mannskapet også omfatter raffinerte, ferdighetssterke spillere (Jordan Ayew, Atsu og Boateng med flere) er det de fysiske forutsetningene som kommer i forgrunnen hos denne gruppen. Hos Gyan, Asamoah, Opare (veldig spennende høyreback), Essien og Andre Ayew har man en miks av ekstreme fysiske ferdigheter som kan komme til stor nytte i en lang turnering.

Sjansene
Dette Ghana-laget fortjener egentlig ikke å bli avskrevet fordi det har absolutt kvaliteter og et potensial som plutselig kan slå ut i et mesterskap, men så lenge ”Black Stars” ble plassert i samme gruppe som Tyskland og Portugal er det nesten umulig å forestille seg noe annet enn en intern kamp mot USA om å ikke ende sist i Gruppe G.