SKAL SCORE MÅLENE: Oribe Peralta ble til slutt helten etter et mareritt av en kvalik, og ligger an til å bli mannen som får tillit på topp sammen med Giovani dos Santos. (AP Photo/Christian Palma)
SKAL SCORE MÅLENE: Oribe Peralta ble til slutt helten etter et mareritt av en kvalik, og ligger an til å bli mannen som får tillit på topp sammen med Giovani dos Santos. (AP Photo/Christian Palma)

VM-analyse: Han henviser «Chicharito» til benken

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene for TV 2. I dag: Mexico.

23. Mexico: Tradisjonelt er Mexico vanskelige å vurdere i forkant av et mesterskap, men denne gangen skal det i teorien være enklere.

I løpet av de siste 20 årene har stjerner kommet og gått, optimisme og forventninger har regelmessig peaket før store anledninger – men den nordamerikanske giganten har alltid skuffet på et eller annet nivå. Denne gangen mangler både stjernene og optimismen.

Kvaliken var en katastrofe for landet. Etter først å ha stirret fiaskoen i øynene måtte man kvalifisere seg gjennom en ydmykende playoff (noe som resulterte i et trenerskifte) – og forberedelsene har vært preget av intern uro blant klubbene (som i stor grad plukker ut landslagstroppene…) og på forbundsnivå.

Man har også opplevd turbulens rundt uttaket av den endelige troppen: landets beste spiller, Carlos Vela, er fortsatt uinteressert i å representere landet sitt. Og overraskende er den raske Villarreal-vingen Javier Aquino utelatt fra troppen.

Generelt oppfattes Mexico som et lag som ofte briljerer mot svake motstandere, men som blir avslørt og avkledd av taktisk smarte og/eller kyniske motstandere. Noe av årsaken kan være at de fleste spillerne kommer fra den taktiske uryddige og kaotiske hjemlige ligaen og kommer til for kort mot europeisk motstand.

Troppen som landslagstrener Miguel Herrera har valgt til Brasil har allikevel potensial til å levere gode forestillinger, om ikke avansement fra gruppespillet. Målvaktene holder godt nivå og den bakre femmeren – Herrera holder fast på et 5-3-2-system - inneholder en fin miks av rutine (ved Rafael Marquez i midten), nærkampstyrke (Reyes) og pasningssikkerhet (Moreno). Vingbackene har stort lungevolum, og fremover på banen finnes flere raske, målfarlige og tekniske spillere som Gio dos Santos, Carlos Pena og wildcardet, Marcos Fabian, pluss den smarte, avslutningshurtige midtspissen, Oribe Peralta.

Veien til VM

Ironisk nok kan Mexico takke erkefienden, USA, for at de ikke gikk glipp av sitt første VM-sluttspill siden 1982. I det som må ha vært blant de mest dramatiske kvalikøyeblikkene i fotballhistorien var Mexico - etter 2-1 i Costa Rica i siste kamprunde - død og begravet og lå an til å ende på femteplass i CONCACAF-kvaliken, helt til USA utlignet – og så scoret seiersmålet - borte mot Panama på overtid i andre omgang.

De to sene målene (3-2 til USA) betød at de grønnkledde kapret playoff-plassen foran nettopp Panama. Før den nervepirrende siste kampdagen hadde Mexico kun vunnet to av ni kvalikoppgjør (!) og var på klar kurs langt vekk fra Brasil. Mexico ekspederte så New Zealand 9-3 over to playoff-kamper.

Sannsynlig lagoppstilling:

(5-3-2) Corona (33, Cruz Azul/MEX); Aguilar (28, America/MEX), Reyes (21, FC Porto/POR), Marquez (35, Leon/MEX), Moreno (26, Espanyol/ESP) Layun (25, America/MEX); Herrera (24, FC Porto/POR), Medina (30, America/MEX), Pena (24, Leon/MEX); dos Santos (25, Villarreal/ESP), Peralta (30, Santos Laguna/MEX)

Nøkkelspillere

Javier Hernandez og Giovani dos Santos er mer kjent for omverdenen, men det er trolig Oribe Peralta som kommer til å starte sammen med sistnevnte på topp. 30-åringen landslagsdebuterte tilbake i 2005 og spilte ving eller andrespiss til han meldte overgang til Santos Laguna for fire år siden. Der ble han flyttet sentralt og målene har ikke uteblitt. Hurtig, opportunistisk, bevegelig med en fantastisk avslutningsteknikk, Peralta er av flere betraktet som en av de beste spissene utenfor europeisk fotball. Scoret fem av ni mål mot New Zealand.

Den venstrebeinte midtstopperen Hector Moreno er den mest iøynefallende i midtstopperrekken, som også omfatter lovende Diego Reyes og kaptein Rafael Marquez. God med ballen, rolig, fotballsmart, dyktig til å lese spillet og relativt hurtig, Moreno er en moderne midtstopper og med et godt VM kan han plutselig være aktuell for større klubber enn Espanyol. Han er allerede overlegent god på ungdomsnivå, U17-verdensmester for Mexico i 2005. Kan også spille venstreback og kan bli aktuell i en defensiv midtbanerolle om skaden til Juan Carlos Medina ikke leges i tide.

Ved siden av Hector Herrera – imponerende for FC Porto denne sesongen – er Carlos Pena uhyre viktig for Mexico sitt offensive mønster. Pena er en sentral midtbanespiller med energi, disiplin og utholdenhet til å forsvare og angripe. Knapt troppens mest teknisk begavede spiller, men til gjengjeld en fighter som har kommet til toppen av sin karriere gjennom hardt arbeid. Pena har et flott driv og er flink til å time offensive løp inn i motstanderens straffefelt.

STOPPERKLIPPE: Pasningssikre Hector Moreno blir en viktig mann i forsvarsfemmeren til Mexico. (AP Photo/Jay LaPrete)
STOPPERKLIPPE: Pasningssikre Hector Moreno blir en viktig mann i forsvarsfemmeren til Mexico. (AP Photo/Jay LaPrete)

Trener

Landslagsback tidlig på 90-tallet, Miguel Herrera, tok over «El Tri» før de avgjørende playoff-kampene mot New Zealand etter at Victor Manuel Vucetich hadde gjort et veritabelt rot ut av gruppespillet. Etter playoff-avansementet ble Herrera belønnet med en permanent kontrakt og 46-åringen, som var en slags nomadetrener uten nevneverdig suksess før han ledet storklubben America til mestertittel i 2013, har gjort sakene sine bra. Under Herrera er Mexico ubeseiret på seks kamper, skjønt motstanden har vært relativt ordinær.

Taktisk er Herrera en religiøs tilhenger av 5-3-2-formasjonen og kan ofte overse spillere til fordel for system og kollektiv. Ukonvensjonelt nok spiller Mexico med kun én utpreget defensiv midtbanespiller, og to bevegelige spisser som ofte veksler posisjon. To løpssterke, offensive vingbacker pluss to offensive indreløpere er også ytterst nødvendig for at dette krevende systemet skal fungere.

SJEFEN: Miguel Herrera har fått en god start som landslagssjef, men det er i Brasil han virkelig skal settes på prøve. AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ
SJEFEN: Miguel Herrera har fått en god start som landslagssjef, men det er i Brasil han virkelig skal settes på prøve. AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ

X-faktor

For første gang på mange år er presset og forventningene justert ned foran et VM-sluttspill. Klisjeen «fotball er religion» kunne vært skapt for Mexico og selv om mesterskapet vil bli fulgt med stor entusiasme, har kaoset og den fryktelig svake kvaliken gitt meksikanerne en solid dose realisme. Kanskje denne uvante, milde stemningen kan gi Herreras menn pusterommet de trenger til å få maksimalt ut av potensialet som unektelig eksisterer i denne troppen?

Sjansene

Som VM-deltager har Mexico kommet seg gjennom gruppespillet helskinnet hver eneste gang siden 1978. I den svært utfordrende Gruppe A tror jeg denne statistikken kommer til veis ende. Kamerun-oppgjøret er absolutt åpent, men jeg ser ikke hvordan Mexico skal klare å stå i mot vertene Brasil. Kroatia skal også på papiret har for mye kvalitet og taktisk klokskap til å la seg utmanøvrere av denne Mexico-utgaven.