VIL KOSTE UANSETT: QPR risikerer millionbot hvis de rykker opp og kjøpestopp hvis de blir værende i Championship. FOTO: SCANPIX
VIL KOSTE UANSETT: QPR risikerer millionbot hvis de rykker opp og kjøpestopp hvis de blir værende i Championship. FOTO: SCANPIX

– QPR kan straffes med millionbøter eller kjøpestopp

TV 2s kommentator Kasper Wikestad ser på hva utfallet av play off-finalen kan bety.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Derby - QPR direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 16.00!

Championships play off-kamp ble kalt «milliardkampen». Det er nå en sannhet med modifikasjoner. Verdien har økt. Det ligger nå 1,3 milliarder i potten.

Skulle man rykke opp, havne på sisteplass i Premier League, og med det rykke ned igjen, er rundt 1,3 milliarder det man uansett vil tjene. Holder man seg en sesong eller flere, er selvsagt beløpet langt høyere.

Vilt.

Men for QPR – ja, hva med dem?

Det er ikke godt å si. For Financial Fair Play er innført også i Football League. Det betyr at klubbene i Championship ikke kan tape mer enn £8 millioner i året. Da begynner sanksjonene.

Sanksjonene starter på de neste £10 millionene i tap (altså opp til £18 millioner). Ut fra det kan Football League bøtelegge klubben med snaut £6,7 millioner, og så videre.

For at det ikke skal bli altfor mye oppramsing av tall, kan man bare fastslå følgende:

QPR gikk med et tap på £65,4 millioner! Og dermed har både klubben og Football League et problem. Skulle de tape finalen på Wembley, vil ligaen kunne innføre kjøpestopp. Skulle de vinne, og rykke opp, vil bot være eneste sanksjonsmiddel. Og ut fra utregningene vil klubben, eventuelt klubbeier Tony Fernandes, være skyldig nesten £54 millioner i bøter. Altså godt over en halv milliard norske kroner.

Det er nesten hele beløpet QPR kan regne med å få inn på TV-avtalen i Premier League neste sesong.

Så mye for verdens mest verdifulle kamp.

QPR har lånt bort noen av spillerne med høyest lønninger. Likevel betaler de ut svimlende summer. Til og med manager Harry Redknapp, som ikke akkurat er kjent for å være noen Onkel Skrue, har uttalt offentlig at noen av spillerne tjener altfor mye.

Den tradisjonsrike klubben har på mange måter latt en klubbeier male dem inn i et hjørne.

Det virker ikke nærliggende i dag, men det har skjedd før – hva om Tony Fernandes bestemmer seg for å trekke seg ut av klubben?

Det er en tanke QPRs supportere ikke engang tør tenke på.

Og det kan man godt forstå.

Men i dag er ikke dagen til å uroe seg for økonomi. I dag er opprykk det eneste som gjelder. Å gripe dagen sammen med sine medsupportere – og håpe at spillerne gjør det samme.

Det er Champions League-finale senere på dagen. Og det er vel og bra. Men for meg er Championships play off-finale den aller, aller kuleste kampen jeg vet om.

Jeg skal prøve å gripe dagen jeg og. Å gråte med taperne og juble med vinnerne. 

Så får økonomiens bakrus komme senere.