Steinar (43) våget å si høyt at han er ensom

Og da fikk han hundrevis av venner. Tall fra Kirkens SOS viser at en av tre henvendelser i romjulen dreier seg om ensomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Steinar Halleland er en av rundt 850.000 nordmenn som bor alene. Halleland har en tenåringssønn og et godt forhold til familien, men savnet venner etter at han flyttet fra Haugesund til Stavanger for ti år siden.

– Når jeg gikk hjem fra jobb så var det helt forferdelig pyton. Jeg kvidde meg jo helt til klokken var tre, vet du, for da visste jeg at da var det ut i ensomheten igjen, sier han.

Fotball og swing

Han trente med et fotballag og meldte seg på swingkurs, men var like ensom etterpå.

– Jeg var med på fotballtreninger. Da stilte jeg opp og var med de og spilte den tiden den varte. Når treningen var ferdig så satt du der igjen. Like alene, sier han.

Kirkens SOS opplevde at hver tredje telefonhenvendelse de siste ukene gjaldt ensomhet. Ifølge Statistisk sentralbyrå er mer enn hver femte nordmann ensom. Det er flere ensomme under 29 år (22,7 prosent) enn i aldersgruppen 60–69.

Klikk her for å se hele undersøkelsen på SSBs nettsider.

Kongen ba oss høre på Camilla

I dagene etter terroren 22. juli var det en sterk følelse av fellesskap og samhold i Norge. Etterpå gikk vi hver til vårt. I sin nyttårstale ba Hans Majestet Kongen oss følge oppfordringen Camilla Sundnes fra Tromsø kom med:

– En småbarnsmor fra Tromsø skrev 29. juli et åpent brev som også nådde Slottet. Hun spør hvordan virkeligheten vil bli når hverdagen kommer ruslende tilbake. Hun synes det er vanskelig å skulle ringe på og invitere på en kaffekopp, og utfordrer oss til å gjøre akkurat det. La oss følge hennes varme og sterke oppfordring, sa kongen i talen.

– Se folk i øynene

Sundnes visste ingenting da hun hørte kongen hadde nevnt henne i talen sin 31. desember.

– Jeg sendte ut en fakkel da jeg skrev brevet og håpet at noen skulle plukke den opp. Jeg hadde aldri trodd at det skulle være kong Harald som skulle plukke den opp et halvt år etterpå i sin nyttårstale.

Se TV-reportasjen om Steinar i Lørdagsmagasinet 18.50 på TV 2.

Hun håper på et varmere samfunn for sin tre år gamle datter og babyen hun bærer i magen og har foreslått at en fast dag i året blir Norges offisielle nabodag.

– Se folk i øynene og prate med dem, sånn som kongen sa i talen sin. Han har tro på den gode samtalen. Det skal så lite til for at du gjør en forskjell, sier Sundnes.

Turde ikke å invitere nabier på kaffe

Halleland turde ikke å invitere sine naboer på kaffe og kjenner ingen i nabolaget hvor han har leiet de siste fire årene. Da Steinar fortalte en journalist i Stavanger Aftenblad at han ønsket seg venner og derfor ville starte Venneklubben Stavanger tok flere hundre kontakt. Siden har han vært fødselshjelper for venneklubber i Bergen og Tromsø.

Facebook: Venneklubben Stavanger

To ganger i uken møter han likesinnede for å gå tur og prate om løst og fast.

– Det er jo så kjempeherlig! Jeg gleder meg til å snakke med og møte vennene mine, sier Halleland.

– Facebook er et lykkeland

Når Lørdagsmagasinet får være med på en vennetur rundt Mosvannet i Stavanger en regntung kveld har ni personer i ulike aldre møtt opp, de fleste i fullt regntøy. En av den er Marit Friis Thorsen:

– Jeg sendte mail til Steinar med en gang jeg hadde lest om ham i avisen og spurte om jeg kunne få være med. Nå er vi er jo over 190 stykker, sier hun.

Vennene går turer, har mat- og vintreff, møtes på kafé, spiller spill og diskuterer bøker. Veien blir til underveis. Målet er samtaler som gir mer enn korte meldinger i sosiale medier.

– Facebook er et sånt lykkeland hvor du viser smørsiden din. Her på vennetreffene treffer du virkelige mennesker som er i mange ulike situasjoner, forklarer Friis Thorsen.