TREDJEKEEPER: Men Mats Mørch mener han lærer mye av Derbys keepertrener Eric Steele, som i årevis jobbet under Sir Alex Ferguson i Manchester United. Foto: Privat
TREDJEKEEPER: Men Mats Mørch mener han lærer mye av Derbys keepertrener Eric Steele, som i årevis jobbet under Sir Alex Ferguson i Manchester United. Foto: Privat

Derbys ukjente nordmann: – Det er helt uvirkelig

Mats Mørch fra Mandal er Derbys tredjekeeper. Tjueåringen sier byen står på hodet før lørdagens playoffinale mot Queens Park Rangers.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Derby-QPR direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 16.00.

Oslo (TV 2): For fire år siden forlot den da 16 år gamle Mats Mørch Mandalskameratene til fordel for en skolekontrakt med Championship-klubben Derby.

For ett år siden skrev sørlendingen under på en treårskontrakt med Midlands-klubben, og siden har Mørch fungert som tredjekeeper for laget som ble nummer tre i Championship i år.

Playoffeber
Nå forteller Mørch om en eventyrlig playoffstemning i byen før lørdagens finale mot Queens Park Rangers. 

Mads Mørch gleder seg til playoff-finalen.
Mads Mørch gleder seg til playoff-finalen.

- Det er helt uvirkelig, morgendagen blir så stor. Jeg skal nedover i morgen tidlig til Wembley, vi kjører i busser fra Derby. Du merker det på hele byen at det er mye mer riktig å riktig å rykke opp denne gang, kontra da laget rykket ned sist, forteller han til TV 2.

Derby var sist gang i Premier League i 2007/08-sesongen, men forsvant ut med rekordlave elleve poeng - etter kun én seier.

- Jeg føler meg 100 prosent sikker på at det samme ikke vil skje igjen - da var de vel klare for nedrykk i begynnelsen av februar, mener han.

Tross oppmerksomheten i byen før kampen som er verdt anslagsvis 1,3 milliarder kroner, sier Mørch at stemningen innad i klubben er avslappet.

- Det har vært veldig godt humør og bra nivå på treningene i det siste, litt avslappa egentlig. Klubben forsøker å fokusere på at dette er en kamp som alle andre, holde betydningen av oppgjøret litt på avstand.

McLaren-effekten
Etter en skeiv start på sesongen fikk Nigel Clough sparken i september og ble erstattet av den tidligere engelske landslagssjefen, Steve McLaren.

- Det har betydd veldig mye for klubben. Han har tatt spillerne et steg videre. Fansen og spillerne har reagert veldig positivt. Han tok også med seg keepertrener Eric Steele, som var med Sir Alex Ferguson i Manchester United i ti-tolv år. Han har løftet nivået på keeperne mange, mange hakk - nivået og forventningene på treningene har vært noe helt annet. Det å jobbe med ham hver dag har lært meg så mye, beskriver Mørch.

Selv står 20-åringen uten aldersbestemte landskamper, men han har ambisjoner om å bli så god som mulig.

- Jeg har god kontakt med keepertreneren til landslaget, Frode Grodås, vi snakker sammen relativt ofte og han følger meg opp. Jeg var på ei samling i september for "morgendagens enere". Jeg har ikke noe fast mål, annet enn at jeg vil utvikle meg mest mulig fra dag til dag.

Skulderskade
I 2013/14-sesongen var unggutten utlånt til Gresley på sjette nivå i England for å få spilletid.

- Jeg har vært tredjekeeper lenge, og var derfor på et lite lån i seks måneder i sjette divisjon slik at jeg fikk spilletid, og trenerne fikk sett meg i aksjon. Vi har diskutert om et utlån til høsten kan være interessant, eventuelt om vi drøyer den til jul.

Mørch skulle egentlig vært en del av laget som reiste til Wembley fredag, men skadet seg og er uaktuell.

- Jeg fikk skulderen ut av ledd for tre uker siden, og ble operert, og det er grunnen til at jeg ikke er med laget til Wembley nå i dag.

- Jeg føler absolutt at jeg har en framtid i klubben, jeg har trent med A-laget hver eneste dag i år, har blitt veldig godt tatt i mot, og har klare signaler på at de vil ha meg med videre.

- Jeg har enda to år igjen av kontrakten min, så jeg satser på å utfordre å bli en del av a-laget det siste året av kontrakten.

Tøff kamp om plassen
Foreløpig er veien fram til førstelagsspill lang.

- Lee Grant har ikke mista en eneste kamp denne sesongen og har vært veldig solid, så det er vanskelig å spille seg inn som førstekeeper. Samtidig så må du bare lære av de foran deg i køen, forklarer han.

- Vil du anbefale andre unge spillere å dra ut tidlig, slik du gjorde?

- Det er helt fantastisk, alt fra spillere, ansatte, byen, boforholdene - jeg lever egentlig drømmen, kan jeg si det? Hvis du føler at du er klar for det, så får du en mye tettere oppfølging i England enn i Norge. Alt er større og bedre, mer tilrettelagt og jeg er helt sikker på at jeg har fått mer ut av talentet mitt i Derby enn hjemme i Norge.

Samtidig håper han på ytterliggere et løft om klubben tar seg til Premier League.

- Jeg tror det hadde vært veldig positivt for min personlige utvikling også. Bedre spillere på trening, mer oppmerksomhet rundt Derby - alt løftes ett hakk videre, sier Mørch.