Flere norske kjendiser utsatt for sleipe nettsvindlere

Arve Juritzen, Mikkel Gaup og Dennis Storhøi er bare noen av dem som er rammet av svindlernes sleipe triks.

Denne uken fikk alle Mikkel Gaups (46) kontakter en e-post hvor han tilsynelatende var i nød og ba om penger:

«Beklager for ulemper, jeg er i Limassol, Cyprus, bagen min ble stjålet på busstasjonen. Den inneholder alle mine vitale elementer, telefon, penger og pass. Jeg har vært prøver å sortere ut ting, jeg trenger litt hjelp fra deg å låne meg 1,500 euro å sortere meg ut av denne knipen, kan du gi meg beskjed hvis du kan hjelpe meg sende den gjennom Western Union og summen vil være betales tilbake så snart jeg kommer tilbake fra Cyprus», het det i mailen som ble sendt fra Gaups konto.

Har du opplevd noe lignende? Kontakt TV 2s journalist her!

Alt oversatt til arabisk

Da «God kveld Norge» pratet med Gaup samme dag som e-posten ble sendt ut, jobbet han med å få ryddet opp i rotet.

Alt innholdet på hans e-post-konto var borte vekk, og språket var oversatt til arabisk.

Gaup la deretter ut følgende melding på Facebook: «Min gmail har blitt hacket IKKE åpne mail fra meg. Jeg jobber for å få det rettet opp. Politianmeldelse er også på vei».

Mikkel Gaup er dessverre ikke alene om å ha blitt utsatt for denne typen svindelforsøk på nett.

– Skremmende

Forelegger og journalist Arve Juritzen (53) har den siste tiden fått erfare flere typer svindlerforsøk.

– Jeg fikk et vedlegg som jeg åpnet, da det kom fra noen jeg kjente. Nå klarte jeg ikke å åpne det, men det har tydeligvis gjort nok skade da det virker som at alle mine 5000 Facebook-venner har fått dette vedlegget fra meg, og at det sprer seg, sier han.

– Jeg synes det er skremmende, og jeg opplevde noe som kanskje var enda mer merkelig. Det var en av våre forfattere som sendte meg en mail. Hun var i England, hadde mistet vesken og passet sitt, og hun lurte på om vi kunne overføre noe penger. Selvfølgelig ville vi gjerne hjelpe, så jeg svarte henne at det skal vi gjøre. Jeg fikk svar tilbake, men så begynte jeg å tenke at dette ikke var språk en forfatter verdig. Jeg ringte til henne, og det viste seg at hun ikke var i England, men hjemme på Modum.

– Det virket troverdig?

– Ja, det var ingen grunn til å betvile dette. Mailen kom fra hennes konto, med hennes logo. Man må bare være mistenksom, det er skummelt og trist, sier Arve.

– Språket var google-oversatt

Skuespiller Dennis Storhøi (53) fikk en tilsvarende e-post fra en artistvenn for en stund tilbake.

«I går fikk jeg en mail fra en musikervenn i Fredrikstad. Den inneholdt alle hans kontaktopplysninger etter «mvh.» Etter tre sekunder skjønte jeg jo at den ikke kom fra ham, for selv om vi fra Fredrikstad er kritisert for å ha en håpløs dialekt, så er det nok ingen av oss som skriver et «google oversetter-språk» i mailene våre. Ikke lenge etterpå gikk det ut en felles mail fra min venn om at alle kontaktopplysningene hans hadde kommet på avveie, og kunne forsikre om at han ikke trengte disse 1500 pundene som denne ukjente avsenderen hadde prøvd å fravriste alle hans venner», skriver Dennis på sin blogg.

– Dette er svindel

Ekspertene sier at denne typen nettsvindel er et økende problem.

MANGE HENVENDELSER: Slettmegs seniorrådgiver Hans Marius Tessem.
MANGE HENVENDELSER: Slettmegs seniorrådgiver Hans Marius Tessem.

 – Det er en svindel, rett og slett. Dette er ikke hacking. Alt de gjør er å lure fra deg passord og innloggingsinformasjon. Vi har sett mye av dette den siste tiden, og det rammer ikke bare kjendiser, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

Han oppfordrer folk til å være enda mer våkne når man ferdes på Internett.

– Det er tre ting de spiller på hver gang. Det er tillit, de frister deg med noe, eller de spiller på frykt. Er det en av disse tingene som dukker opp, samtidig som de prøver å få deg til å gi fra deg personlig informasjon, penger, kontonummer eller lignende, da skal det ringe ei bjelle, sier Tessem.

Han understreker at man kan bli lurt i alle kanaler, på alle mulige måter.

Nylig ble det eksempelvis sendt ut en e-post i statsminister Erna Solbergs (53) navn, med tilbud på Samsung Smart LED-tv. 

– Kan finne ut hvor bakmennene er

E-postene hvor personer sender en bønn om pengehjelp kommer i hovedsak fra Gmail. Hvem bakmennene er vet man ikke med sikkerhet, men «God kveld Norge» har vært i kontakt med Google Norge, som opplyser at man med enkle grep kan finne ut hvor bakmennene sitter.

– Om man scroller seg ned på Gmail-siden har man mulighet for å se de ti siste IP-adressene. Da vil man altså kunne se i hvilket land disse personene opererer, sier pressekontakt Mats Silberg i Google Norge.

Knyttes til farlig terrorgruppe

Ifølge Dagbladet har flere terroranalytikere også knyttet lignende e-poster til en av verdens farligste terrorgrupper, Boko Haram. 

Analytikerne mener det er klare og utvetydige bevis for at Boko Haram nå er en av de viktigste organisatorene av slike bedragerier.