Flere og flere kjøper bil på krita

Dette bruker de fleste forbrukslånet til.

Flere og flere av oss er villige til å ta opp forbrukslån for å kjøpe bil.
Flere og flere av oss er villige til å ta opp forbrukslån for å kjøpe bil.

Det kan være vanskelig å si nei, når en får både brev i posten og ser reklamer over alt: Her kan du få lån uten sikkerhet - på dagen.

Samtidig har mange en drøm om å kjøre en flott bil, som kanskje koster mer enn man i utgangspunktet har råd til. Resultatet er at stadig flere tyr til forbrukslån for å finansiere bilkjøpet.

Hele 26 prosent av oss har tatt opp et forbrukslån, og 15 prosent har forbrukslån i dag. Det går fram av en undersøkelse YouGov har gjort for Komplett Bank.

Slik kan drømmebilen bli din - selv om banken nøler

Bil topper listen

På spørsmål om hva folk bruker forbrukslån til, topper bilkjøp med 24 prosent.
– Undersøkelsen viser at folk ikke nødvendigvis kontakter sin dagligbank når de skal kjøpe bil. Tar man et forbrukslån, slipper man blant annet å etablere en salgspant, sier administrerende direktør Raimond Pettersen i Komplett Bank.

Både banker og finansieringsselskaper tilbyr forbrukslån til folk som trenger penger. Låneprosessen går raskt, og pengene kan i prinsippet være på konto samme dag som det er søkt. Lånene gis ofte uten sikkerhet og har høyere rente enn boliglån.

Et tradisjonelt billån har på sin side sikkerhet for eksempel i bilen, mens nedbetalingstiden er begrenset.

Disse bryter sammen når garantien er over

Mer vanlig

De nest vanligste årsakene til at folk tar opp forbrukslån, er uforutsette utgifter og reparasjoner i huset. 13 prosent oppgir dette som grunn.
Det er gruppen ”voksen familie”, med barn boende hjemme, som i størst grad benytter seg av forbrukslån, i følge YouGov-undersøkelsen. Seks av ti i denne gruppen har, eller har tatt opp, et slikt lån.
– Lån med kort behandlingstid og rask utbetaling passer ofte folk i denne livsperioden godt. De har som regel en etablert økonomi, men kan få behov for ekstra penger. Det kan være konkrete årsaker som reparasjoner eller vedlikehold, eller til mer lystbetonte formål, som for eksempel en feriereise eller en ny båt før sommeren, sier Pettersen.

Bedre vilkår

Ifølge Finanstilsynet hadde nordmenn i fjor til sammen 67,7 milliarder i forbrukslån. Det er det høyeste nivået noensinne. Likevel har antall misligholdte lån gått ned de siste årene i forhold til utlånt beløp, viser Finanstilsynets Resultatrapport for finansinstitusjoner 2013.
Økonom Dag Jørgen Hveem er fagsjef for kursene i privatøkonomi ved Handelshøyskolen BI. Han mener det er flere årsaker til økningen i forbrukslån.
– Bredden i tilbudet er blitt bedre, og konkurransen noe tøffere. Du kan i dag få et lån uten sikkerhet til nokså edrulige renter, sier han.

Spar penger på svenskehandel

God økonomisk selvtillit

Forventninger til eget og til andres forbruk mener han også spiller inn.
– Ønsket om en viss vellykkethet gjør at mange tar opp lån for å skaffe seg materielle goder. Presset kommer innenfra, men er også påvirket av de rundt, sier Hveem.
Han mener høyt forbruk ofte henger sammen med forventninger om god økonomi fremover.
– Økende boligformuer gir mange boligeiere følelsen av større velstand, noe som gjør terskelen for forbruk lavere. For folk med utsikter til god inntektsutvikling er også den økonomiske selvtilliten god. Dette til tross for at den finansielle formuen kan være minimal eller negativ, og selv om de ikke eier bolig, sier Hveem.

10 gode tips: Dette må du tenke på når du kjøper billigbil

Klarer å vurdere hva de har råd til

Pettersen er enig i denne vurderingen.
– Forbrukslån brukes både til å dekke uforutsette utgifter og til mer lystbetonte og planlagte utgifter. De fleste klarer heldigvis selv å vurdere om de har råd til å unne seg det de har lyst på, sier Raimond Pettersen i Komplett Bank.

Dette er de sikreste bruktbilkjøpene