Skiforbundet, her representert ved Åge Skinstad og Espen Graff,  vil gjøre det vanskelig for Petter Northug å reklamere for Coop.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Skiforbundet, her representert ved Åge Skinstad og Espen Graff,  vil gjøre det vanskelig for Petter Northug å reklamere for Coop. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Skiforbundets avtale kan være i strid med EU-regler 

Jusekspert mener svensk dom kan bane vei for en rettslig prøvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommende sesong kan ikke Petter Northug reklamere for Coop dersom han også ønsker å delta i Falun-VM og i verdenscupen. Skiforbundet har fjernet smutthullet som tillot Northug å reklamere for Coops produkter i to perioder forrige sesong.

I tillegg er regelverket blitt strammet inn på flere punkter. Svenske Johan Lindholm er ekspert på samspillet mellom EU-lov og sport. Han mener landslagsavtalen kan være i strid med konkurranseregler i EU.

– Man må stille krav til Skiforbundet at det er en viss forutsigbarhet i systemet. Jeg synes det er problematisk at reglene de har skrevet er så uklare. Det står at de må ha en saklig grunn for å nekte en utøver å representere et team/lag i langløp, men hva er en saklig grunn, undrer Lindholm.

– Kan Skiforbundets regler være i strid med EUs konkurranseregler?

– Ja, det kan det absolutt være. Og man trenger ikke bare å tenke sponsorrettigheter, men også tenker allment rundt det å kommersielt utnytte idretten. Hvem er det som skal få gjøre det? Hvor stor del skal forbundet ha? Hvor mye skal lagene ha, og hvor mye skal utøverne ha? I ytterste konsekvens kommer det til å bli avgjort av konkurranseretten. Jeg tror det snart kommer en rettslig prøvelse. Man må prøve å finne en grense, og bilsport-saken er ett steg på veien til hvordan man skal klare å dele kaken, sier Lindholm.

I 2012 tapte Det svenske bilsportforbundet (SBF) en sak hvor de prøvde å bruke sin monopolstilling i markedet til å skvise ut Den svenske motorsportalliansen (SMA). SMA klarte aldri å få en posisjon i markedet. Noe av grunnen var fordi SBF truet med å trekke tilbake lisensen til medlemmene som ønsket å konkurrere i SMAs arrangementer.

Langløp-deltakelse må godkjennes
I landslagsavtalen (ekstern lenke) er følgende lagt til under punkt 5.2.1 siden i fjor:

«Eventuell representasjon for team/lag i langløp/turrenn skal godkjennes skriftlig av NSF og bekledning/sponsormarkering skal være i hht. klesinstruksens pkt 9. Team/lag må ikke være i bransjekonflikt med grens hoved- eller lagsponsorer, og Team må være godkjent av NSF.»

Advokat Sølve Herdal, som i fjor oppfordret Northug til å saksøke Skiforbundet, mener Skiforbundet driver maktmisbruk når det blokkerer Northugs Coop-avtale halve året.

Advokat Sølve Herdal er kritisk til Norges skiforbund.
Advokat Sølve Herdal er kritisk til Norges skiforbund.

– De innskrenker utøvernes rettigheter langt utover det de har hjemmel for i lovverket. Innskrenkningen blir urimelig, sier Herdal til VG, og legger til at han håper noen prøver saken rettslig.

Også advokat Gunnar-Martin Kjenner synes saken er interessant. Han peker på privatlagenes fremvekst og betydningen de har fått for landslaget. Landslagssjef Vidar Løfshus har også tidligere uttalt at «selv om landslaget er grunnmuren, er vi avhengig av private lag. Det gir utøvere over 25 år en mulighet til fortsatt å satse på sporten og bli gode.»

– Norges skiforbund kan etter min oppfatning ikke kreve at løpere utvikles på privatlagene den ene dagen og så ribbe lagene for reklame den andre dagen. Det er i dette bildet Northug-saken må bedømmes. Han står utenfor landslaget, tar alle kostnader selv eller gjennom klubben sin/teamet sitt. Da må han kunne reklamere for sin sponsor utenom de gangene han ikler seg landslagsdrakten. Det er i praksis når han er med landslaget på reiser i regi av NSF og deltagelse i WC, VM og OL. De kravene NSF reiser må bedømmes mot avtalelovens bestemmelser om urimelige avtalevilkår, herunder aksepten av de lover og regler NSF har for landslagsløpere. Mye kan tale for at NSF strekker strikken for langt, skriver Kjenner i en epost til TV 2.

Generalsekretær Stein Opsal er klar på at Skiforbundet forholder seg til idrettens lovverk.

– Dette er klart i tråd med idrettens regler. Jeg har ingen kommentar utover det, sier Opsal.

Men det er ikke bare under punkt 5.2.1 at landslagsavtalen har endret seg. Under punkt 9, som regulerer utøveres muligheter til å hospitere med privatlag på langløp, heter det følgende:

«Dersom utøver får skriftlig tillatelse av NSF/hovedtrener til å representere team/lag med kommersielt navn i enkelt konkurranser eller deler av sesongen, kan team bekledning benyttes. Team må ikke være i konkurranse med hoved- eller lagsponsorer NSF Langrenn. Lagsponsormerker bæres og hovedsponsor skal være i front på hodeplagg. Utøver skal ikke la seg benytte i markedsføring eller PR for laget, men kan stå oppført med Team navn i startlisten, dersom Team er godkjent av NSF.»

Oppfordrer andre aktører til å utfordre NSF
Lindholm mener det er opp til private lag og konsepter som Ski Classics å utfordre forbundet.  

– Det er mulig det er teamene og de private aktørene som bør ta dette videre. I hovedsak forstår jeg det som at Skiforbundet vil hovedsponsorer og ha en del av inntektene fra sponsorvirksomheten. Reglene er satt opp for å beskytte Skiforbundets interesser, enten det er mot lag, arrangører eller utøvere. Men en og samme regel kan prøves av mange ulike aktører. Om Skiforbundet nekter utøvere å delta i konkurranser som andre arrangerer, har de da begrenset konkurransen? Går man for langt blir det et hinder for andre å komme inn på markedet. Det kan være lettere å utfordre reglene om man er konkurrent til Skiforbundet enn om man er en enkeltutøver, sier Lindholm

– Det finnes en konflikt her. Dels mellom forbundet og idrettsforeningene, men i skisporten har man i tillegg teamene, private aktører som arrangerer skikonkurranser som Ski Classics og enkeltutøvere. Min oppfatning er at ulike idrettsforbund har ulike syn på hva de tror at de eier. Skiforbundene tilhører en del som har tatt en større del av kaken, avslutter svensken.