KUNNE ENDELIG JUBLE: Åtte år etter det forsmedelige tapet for Uruguay, var det omsider Brasils tur til å slippe jubelen løs. Foto: Popperfoto.
KUNNE ENDELIG JUBLE: Åtte år etter det forsmedelige tapet for Uruguay, var det omsider Brasils tur til å slippe jubelen løs. Foto: Popperfoto.

VI: Sverige 1958

Brasil herjet med motstanderne i Sverige og slo vertsnasjonen hele 5-2 i finalen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I konkurranse med Argentina, Chile og Mexico, ble Sverige valgt ut til å arrangere det femte verdensmesterskapet i fotball. Det foreløpig siste og eneste mesterskapet som har gått av stabelen i Norden.

For første gang deltok Sovjetunion i et fotball-VM, mens det fantastiske laget til Ungarn som tok verden med storm fire år tidligere ikke lenger spilte sammen. En annen ting som var spesielt med mesterskapet var at samtlige fire britiske nasjoner kvalifiserte seg, det har ikke skjedd siden.

Nord-Irland imponerte
England stilte med et svekket lag etter at flere av lagets profiler, som Duncan Edwards og Roger Bryne, tragiske døde i München-ulykken. På grunn av ulykken valget det engelske laget å reise med to fly til Sverige.

Som i Sveits ble seksten laget trukket i fire grupper, men denne gangen spilte alle mot hverandre. Ved poeng likhet måtte lagene ut i omspill.

At Nord-Irland skulle ta seg videre fra en gruppe bestående av Vest-Tyskland, Argentina og Tsjekkoslovakia var for mange en stor overraskelse. Men i kvartfinalen mot Frankrike endte eventyret for nordirene.

Pelé gjorde sin entré
Forventningene til vertnasjonen var ikke veldig store før mesterskapet. Troppen var både treg og gammel, men Sverige tok seg videre fra gruppespillet. Det gode spillet fortsatte i utslagningsrundene. Sovjetunionen og Vest-Tyskland ble begge slått på Sveriges vei til finalen.

Et annet land som imponert var Brasil. Utover i mesterskapet ble fotballverden introdusert for en spiller som skulle bergta utallige fotballinteresserte da og siden.

Da Brasil slet mot Wales i kvartfinalen, var det Pele som sto frem. I semifinalen mot Frankrike noterte den 17 år gamle angriperen seg for et vaskeekte hat trick på 23 minutter i andre omgang. Brasil vant kampen 5-2.

Sverige banket gule og blå
Det var dermed duket for finale mellom vertsnasjonen og Brasil. Nils Liedholmd sendte Sverige i overraskende ledelse etter bare tre minutter. Brasilianerne fryktet nok en reprise fra VM fire år tidligere, men to mål i første omgang var Vava roet de brasilianske nervene.

Etter hvilen scoret Pele to ganger. Brasilianernes tredje målscorer for dagen var en mann spesielt Egil Roger Olsen skulle stifte nærmere bekjentskap med siden, nemlig Mario Zagallo. Agne Simonssen redusering for Sverige var kun av akademisk betydning.

Brasil vant gullet de så gjerne også skulle vunnet fire år tidligere. Tidligere hadde vinnernasjonen kommet fra kontinentet som arrangerte VM, denne barrieren brøt Brasil i Sverige. Deres perfeksjonerte 4-2-4-system gjorde sitt til at den bekymringløse angrepsfotballen som tidligere rådde, nå tok slutt.

Profilen: Waldyr Pereira (Gullballen)
Waldyr Pereira, bedre kjent som Didi, var selve hjernen bak Brasils første VM-triumf. Fra sin posisjon på midtbanen dikterte han spillet med strøkne pasninger og en utsøkt teknikk. I tillegg dekket den han store rom mellom midtbane- og angrepslinjen, både offensivt og defensivt.

Han var også kjent for å utvikle en frisparkteknikk som ga ballen akkurat den nødvendige duppen til rett tid. Senere har spillere som Cristiano Ronaldo og Juninho skutt frispark med en tilsvarende teknikk.

I kvartfinalen mot Frankrike scoret Didi på et fantastisk langskudd, rett nok fra åpent spill. Alt i alt scoret han 20 mål på 68 landskampet for Brasil, mange av dem selvsagt på frispark.

Toppscoreren: Just Fontaine (Gullstøvelen)
Franskmannen stod i 1958 for en prestasjon det skal godt gjøres å overgå. I løpet av mesterskapet noterte han seg for vanvittige 13 mål.

Franskmannen Fontaine var i fantastisk form i Sverige, og dunket inn hele 13 mål. Ingen har verken før eller siden vært i nærheten av det antallet i et mesterskap. Foto: Popperfoto
Franskmannen Fontaine var i fantastisk form i Sverige, og dunket inn hele 13 mål. Ingen har verken før eller siden vært i nærheten av det antallet i et mesterskap. Foto: Popperfoto

Det begynte med hat trick mot Paraguay, så ble det to scoringer mot Jugoslavia, mens han ”bare” scoret ett mot Skottland i den siste gruppespillkampen. Fontaine fulgte så opp med tre mål i de to utslagningsrundene, men selv ikke han kunne hindre fransk tap i semifinalen mot Brasil.

Men Fontaine var ikke ferdig med det. I bronsefinalen mot Vest-Tyskland scoret han likegodt fire mål i kampen Frankrike vant 6-3. I 2003 ble han av det fransk fotballforbundet hedret med tittelen som Frankrikes beste spiller de siste 50 årene.