De vesttyske spillerne kunne løfte VM-pokalen etter at Ungarn, svært overraskende, ble slått 3-2 i finalen i den sveitsiske hovedstaden. Foto: Popperfoto
De vesttyske spillerne kunne løfte VM-pokalen etter at Ungarn, svært overraskende, ble slått 3-2 i finalen i den sveitsiske hovedstaden. Foto: Popperfoto

V: Sveits 1954

Vest-Tyskland var levnet få sjanser i finalen mot Ungarn, men en fantastisk opphenting sørget for at en hel nasjon fikk tilbake troen på seg selv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveits ble valgt som arrangør av mesterskapet i 1954 ettersom landet klarte å holde seg nøytralt under andre verdenskrig. Med alle respekt for de foregående mesterskapene, fotball-VM i Sveits var det første hvor et flertall av de beste nasjonene på den tiden deltok.

16 land deltok i turneringen og disse ble delt inn i fire grupper á fire lag. Gruppene bestod av to seedede og to useedede lag. På denne måten slapp de høyst rangerte lagene å møte hverandre.

Puskas herjet
I 1954 var den mest brukte formasjonen 2-3-5, men da Ungarn kom i en 4-2-4-formasjon og angrep som en enhet, filleristet de en rekke land. ”Vi var prototypen på totalfotballen”, uttalte laget store profil Ferenc Puskas.

Ungarn og Brasil var på forhånd regnet som de største favorittene. Begge tok de seg greit videre fra gruppespillet, men da landene møttes i kvartfinalen ble det en skikkelig grisekamp. Ungarerne vant tilslutt 4-2 i en kamp som har gått inn i historiebøkene som ”Slaget i Bern”.

I neste kamp ventet den regjerende verdensmesteren for Ungarn. Ved fulltid var stillingen 2-2, men to scoringer av Sandor Kocsis i den andre ekstraomgangen sørget for at Ungarn tok seg til sin første finale, på Uruguays bekostning.

Ingen optimale start for Vest-Tyskland
Vest-Tyskland haltet seg videre gruppespillet og måtte blant annet ut i omspill mot Tyrkia for å sikre kvartfinaleplassen. Så gikk alt så mye lettere. Først slo vesttyskerne Jugoslavia 2-0, før de noen dager senere banket Østerrike 6-1.

Få levnet likevel vesttyskerne en sjanse i finalen mot Ungarn. Da lagene møttes i gruppespillet vant Ungarn hele 8-3. At ungarerne ikke hadde tapte en kamp på over fire år, gjorde ikke akkurat saken letter for vesttyskerne.

Og det startet oppskriftsmessig for favorittene. Før åtte minutter var spilt hadde Pukas og Zoltan Czibor gikk Ungarn en 2-0-ledelse. Så skjedde det utrolig. Max Morlock reduserte for underdogen like etter. I det 18. minutt sørget Helmut Rahn for balanse i regnskapet.

Mirakelet i Bern
Da samme mann seks minutter før full tid satte inn 3-2, var opphenting fullbyrdet. Med tre minutter igjen trodde Puskas at han hadde utlignet for Ungarn. Hoveddommeren markerte for mål, mens linjedommeren på den siden, Sandy Griffiths, markerte for offside. Etter lang tids konsultasjon, valgte dommertrioen å underkjenne målet.

Dermed var sensasjon et faktum. Vest-Tyskland tok et svært overraskende og oppsiktsvekkende VM-gull. Kampen har senere blitt døpt ”Mirakelet i Bern” og det er til og med laget en spillefilm om finalen.

Triumfen ble følgelig behørig feiret i Vest-Tyskland. Den uventede seieren blir av historikere sett på det som vendepunktet for et land som hadde vært isolert og langt nede etter andre verdenskrig. Ryktene vil ha det til at mange vesttyskere tok til gatene etter triumfen og utbrøt ”Vi er noe igjen!”.

Profilen: Ferenc Puskas (Gullballen)
Når det kommer til fotball er det få ting man kan slå fast, men at Puskas er den beste fotballspilleren Ungarn noen gang har fostret, er noe av det nærmeste man kommer et uomtvistelig faktum.

Puskas ledet an det strålende ungarske laget, som feilet i Sveits. Foto: Popperfoto.
Puskas ledet an det strålende ungarske laget, som feilet i Sveits. Foto: Popperfoto.

Han så gjerne ikke ut som en typisk fotballspiller. Kortvokst, rimelig trinn, kunne ikke heade og han hadde kun en god fot, den venstre. Til gjengjeld hadde han en teknikk som kunne ta pusten fra en. Ikke bare det, Puskas forstod til enhver tid hvordan hans ferdigheter best kunne brukes for å hjelpe laget. En av fotballhistoriens mest geniale spillere, som også var helt sentral i utviklingen av Ungarns revolusjonære 4-2-4-formasjon.

83 scoringer på 84 landskamper forteller alt om en spiller som gjerne sammenlignes med Johan Cruyff når det gjelder påvirking av spillet fotball.

”Hvis jeg sier Ungarn, sier jeg Puskas. Hvis du drar til Venezuela, Napoli eller Australia og sier Ungarn, vil folk svare Puskas” har en annen ungarsk idrettshelt, vannpolostjernen Gyorgy Karpati, uttalt.

Toppscoreren: Sandor Kocsis (Gullballen)
Det ungarske stjernegalleriet som deltok i mesterskapet i 1954 hadde selvsagt flere strenger å spille på. En av dem het Sandor Kocsis. Spissen fikk kallenavnet ”Mannen med det gylne hodet”, selvsagt ikke uten grunn.

Kocsis vil for alltid bli husket som en de beste hodespillerne som noensinne har spilt fotball. I Ungarns åpningskamp mot Sør-Korea ble spissen historisk da han notert seg for VM-historiens første hat trick. Tre dager senere nettet samme mann fire ganger i gruppespillkampen mot Vest-Tyskland.

I både kvart- og semifinalen scoret Kocis to mål, mens han gikk målløs av finalen. Han endte dermed på elleve scoringer i mesterskapet.

Da han ga seg på det ungarske landslaget i 1956 hadde han 75 mål på 68 kamper på CV'en. Ingen, med over 42 landskamper, har noensinne klarte å matche det snittet i kamper FIFA klassifiserer som A-kamper.