Fifa-pampene hyller seg selv i egenfinansiert spillefilm

Disse to filmstjernene portretterer Sepp Blatter og hans kontroversielle forgjenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under filmfestivalen i Cannes lanseres filmen United Passions, en film om stiftelsen av Fifa.

«Dommerne på filmefestivalen i Cannes har often vanskelige beslutninger å ta når de skal kåre vinneren av gullpalmen. Derfor vil de kanskje være takknemlig for at årets drama om grunnleggelsen av Fifa - finansiert at det internasjonale fotballforbundet - har gjort det veldig mye enklere for dem å stryke en kandidat fra listen over mulige vinnere,» skriver The Guardian.

Se traileren i videovinduet øverst!

Fifa spyttet i 160 mill

Filmen skal ha kostet 190 millioner kroner å lage, og 160 av de millionene skal det være Fifa som har pøst inn i prosjektet.

Filmen portretterer Sepp Blatter, VM-skaper Jules Rimet og tidligere Fifa-president Joao Havelange på en svært fordelaktig måtem som visjonærer og ikoner i en global idrett, og ifølge The Guardian ryktes det at Blatter selv har vært med på å se over manuskriptet.

Hvor kom pengene fra?

Ifølge Daily Mail er det misnøye med prosjektet innad i Fifa, der flere medlemmer av organisasjonens eksekutivkomité ikke var klar over at Blatter hadde brukt så mye av Fifas penger på en film som etter alt å dømme kommer til å floppe.

Det skal også være stilt spørsmål ved hvilket budsjett pengene kommer fra, ettersom filmen ikke skal ha vært nevnt i de siste regnskapene.

Filmstjerner i kontroversielle roller

Tim Roth spiller rollen som nåværende Fifa-president Sepp Blatter, mens Sam Neill har påtatt seg rollen som hans forgjenger Joao Havelange.

Gérard Depardieu spiller Jules Rimet, som var med på å grunnlegge Fifa. Det var under hans ledelse at det ble opprettet et verdensmesterskap og VM-trofeer er oppkalt etter franskmannen.

FIFAS «HELTMODIGE LEDERE»: Sam Neill (til venstre) spiller Joao Havelange, mens Tim Roth (til høyre) her er i rollen som Sepp Blatter.
FIFAS «HELTMODIGE LEDERE»: Sam Neill (til venstre) spiller Joao Havelange, mens Tim Roth (til høyre) her er i rollen som Sepp Blatter.

Havelange og Blatter er langt mer kontroversielle figurer, og førstnevnte, som nå er blitt 98 år gammel, har blant annet vært involvert i en rekke korrupsjonsskandaler.

Nå 78 år gamle Blatter er også svært kontroversiell, og det er rettet en rekke beskyldninger mot sveitseren som ble Fifa-president i 1998.

Han har siden den gang blitt gjenvalgt i 2002, 2007 og 2011, og har den siste tiden åpnet for å ta enda en periode som leder for Fifa.

...men Blatter er fornøyd

Ut fra traileren å dømme er det lite som tyder på at United Passions kommer til å kaste et kritisk blikk på Fifas øverste ledelse. Men det er vel heller ikke å forvente når de selv har betalt for moroa.

Men det virker i det minste som om Blatter er fornøyd: