Militæret i Thailand har formelt overtatt makten i landet. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
Militæret i Thailand har formelt overtatt makten i landet. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Militærkupp i Thailand

Militæret i Thailand overtar makten i landet. Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV.

Thailands forsvarssjef, general Prayut Chan-O-Cha, sier at militæret overtar makten i landet. Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV, torsdag. 

– Ikke spør meg om det blir langvarig eller kortvarig. Når landet er fredelig igjen, gir vi fra oss makten. Jeg håper alle parter finner løsninger snart, sa forsvarssjefen i en TV-sendt uttalelse onsdag.

Soldater førte bort opposisjonsleder

Det er hundrevis av soldater i gatene i Bangkok etter kuppet.      AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
Det er hundrevis av soldater i gatene i Bangkok etter kuppet. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Forsvarssjefen sier at hæren vil gjeninnføre orden og sørge for at det blir iverksatt politiske reformer.

Han framholder også at maktovertakelsen ikke vil påvirke Thailands forhold til omverdenen.

Kuppet ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban ble ført bort av regjeringssoldater fra et møtesenter der det foregikk politiske samtaler.

Hundrevis av soldater hadde torsdag ankommet stedet. Suthep har i seks måneder ledet protestene mot regjeringen.

Ber nordmenn unngå folkemengder

Den norske ambassaden i Bangkok sier situasjonen i byen er rolig, men oppfordrer folk til å unngå folkemengder og demonstrasjoner.

Ambassaden la ut oppdatert sikkerhetsinformasjon på nettet da hæren innførte unntakstilstand tidligere i uken. Informasjonen er oppdatert torsdag, samme dag som hæren proklamerte kupp i landet.

Offentlig transport fungerer fortsatt som normalt i den thailandske hovedstaden, og de internasjonale flyplassene har ikke vært berørt.

Ambassaden minner om at det tidligere har vært skyteepisoder og bombeeksplosjoner med skadde og drepte i forbindelse med demonstrasjoner. «Av sikkerhetshensyn bør man holde seg unna store folkeansamlinger og områder der det pågår eller er varslet demonstrasjoner, både på dagtid og etter mørkets frembrudd. Dette gjelder også bevegelige demonstrasjonstog», er anbefalingen på ambassadens nettsider.

I tillegg oppfordres nordmenn i Thailand til å vise aktsomhet, rette seg etter lokale myndigheters anvisninger og holde seg oppdatert via lokale medier som The Nation og Bangkok Post.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke oppdatert sitt offisielle reiseråd, som fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i de sørlige provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

(©NTB/TV 2)