Birkebeinerrennet ble avlyst før juryformannen var informert

– Et forsøk på å føre meg og 17 000 andre bak lyset.

Få av de 17 000 påmeldte skjønte hvorfor årets Birkebeinerrenn ble avlyst. TV 2 kan i dag avsløre at arrangøren avlyste rennet alt før juryformannen var informert.

Øyvind Wennersberg er en av mosjonistene som er på krigsstien mot Birkebeiner-arrangøren fordi han mener sannheten om avlysningen av årets renn ikke har kommet frem.

– Det er i hvertfall et forsøk på å føre meg og 17 000 andre bak lyset, sier Wennersberg til TV 2.

Dagen rennet skulle gå av stabelen var det få som skjønte hvorfor det ble avlyst.

– Det var mye vind i natt, men avgjørelsen ble nok tatt altfor tidlig, sa Anders Aukland til TV 2 samme dag som Birkebeinerrennet ble avlyst.

Rapporterte om feil

Og TV 2 kan i dag avsløre at jurylederen har rapportert om flere feil i forkant av avslysningen.

– Det skjedde noe galt i henhold til FIS-reglene. Det ble ikke gjort riktig, etter min mening, sier teknisk delegat og juryformann Enzo Macor til TV 2.
Arrangøren offentliggjorde utrolig nok avlysningen før juryformannen ble informert.

– Noen har fortalt meg at det lå ute på Birkebeiner-nettsiden noen minutter før jurymøtet var over, sier Macor.

– Alle sa seg enig

Daglig leder i Birken, Jo Gunnar Ellevold, er ikke enig i juryformannens versjon.

– Jeg kan ikke spekulere i det han sier nå.

– Han skriver det også i rapporten?

– Han viser til én linje hvor han skrev at det lå noe ute på Facebook, sier Ellevold.

– Før beslutningen ble tatt endelig, så gikk man runden i juryen. Alle sa seg enig i en beslutning om å avlyse, fortsetter Ellevold.

Har gått til Forliksrådet

Wennersberg kjøper ikke Birkens forklaring.

– Når de avlyser før han får tatt en avgjørelse og tenkt seg nøye om, da har han i praksis ikke noe valg.

Nå har Wennersberg gått til Forliksrådet for å få startkontigenten sin tilbake.

– Her er det mye som ikke er bra, og som svekker troverdigheten til arrangøren kraftig, sier han.

Wennersberg mener han har krav å få tilbake halve påmeldingsavgiften, totalt 615 kroner. Og begrunner det med at været på renndagen stemte overens med alle værmeldinger gjennom hele uka, og at det derfor ikke var et force majuere (ekstraordinær hendelse utenfor partenes kontroll) som Birken AS hevder.

Vinner Wennersberg fram, risikerer Birken å tape 10-15 millioner hvis alle løperne får refundert halve startkontigenten.

– Jeg mener saken er klar. Det er greit at arrangøren ventet i det lengste med å avlyse rennet. Men da må de også være beredt til å betale tilbake halve startkontigenten. Været ble akkurat som meldt, sier Wennersberg.

Ikke redd
Ellevold frykter ikke at det skjer.

– De detaljene som kommer fram nå har ingenting å si. Alle rapporter konkluderer med at avlysningen var korrekt, sier han.

Og legger til.

– Det er ikke noe økonomisk gunstig for Birken å kansellere. Det har vært spekulert i det. Utgiftene øker faktisk fordi vi har faste utgifter til frivillige og arrangementet. I tillegg må vi leie inn ekstra busser for å få utøverne tilbake fra starten. Så vi har et minus når vi avlyser. Ikke et pluss.

– De viktigste tiltakene vi gjør nå, er å sikre oss at vi aldri mer avlyser. Og der er vi godt i rute. Vi skal nå sørge for å ha planer, og alternative traseer som gjør at vi aldri mer trenger å avlyse rennet, sier Ellevold.

Wennersberg på sin side mener Birken nå får smake den dårlige håndteringen. Påmeldingen til neste års renn har gått trått. Mens det i fjor var fulltegnet på under halvminuttet, har birkebeinerne så langt sviktet arrangørene.

– At det fortsatt er fem, seks tusen ledige plasser på rennet er klar tale fra oss birkebeinere om at dette er dårlig håndtert av ledelsen. Jeg bryr meg ikke om pengene. For meg er det prinsippet som er viktig. De har brutt reglene, sier Wennerberg.