Dette kan si mer enn du tror om bilselgeren

Spesielt viktig når du skal kjøpe billig bil.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

 

 

 

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

 

Hallo! Vi ser etter en billig bil til bruk som bil nummer to. Helst ikke mye mer enn 20.000-25.000 kroner.

Har tenkt å finne en bil som er så ny som mulig og jeg vet at det er er lurt å se etter merker som ikke "alle andre" vil ha. Men er det noe annet som kan være lurt å tenke på for å få mest mulig for pengene her? Takknemlig for alle råd! Hilsen Frank.

 

Benny svarer:

 

Hei Frank! Høres ut som du har et fornuftig utgangspunkt der. Så ny bil som mulig er smart, både med tanke på driftssikkerhet, men også komfort og ikke minst sikkerhet.

På sikkerhet skjedde det veldig mye i årene rundt 2000. Biler før dette, har generelt mye dårligere sikkerhetsnivå.

Dernest er det også veldig smart å ligge unna de mest opplage modellene, som du skriver – de som "alle andre" skal ha.

Her er etterspørselen stor, og prisene blir dermed presset opp.

Generelt får du mye for pengene hvis du velger fransk eller koreansk bil. Men også på tyske og japanske kan du gjøre svært gode kjøp hvis du leter etter modeller som ikke er blant de mest profilerte eller populære.

annonse

Under halvparten vet hva som er lovlige dekk

– Se på dekkene!

 

Og så skal jeg gi deg et lite, men veldig konkret råd: Se på dekkene! Og da tenker jeg ikke bare på at det bør være nok mønster igjen. Hva slags dekkmerke tidligere eier har valgt, kan også si veldig mye om hvordan bilen har blitt behandlet og fulgt opp.

Det er noe som heter at tidligere eiere er bilens verste fiende. Men det kan heldigvis være motsatt. En tidligere eier som ikke har valgt å spare penger og kjøpe billige dekk på bilen (selv om den ikke var veldig mye verdt), men som har lest dekktester og valgt dyrt og bra – det er et godt tegn!

Da er det nemlig også gode muligheter for at vedkommende har fulgt opp bilen skikkelig på andre områder også. At den har fått servicer og oljeskift, og gjerne polering et par ganger i året også.

I motsatt ende: De som velger billigste type dekk, er neppe de som har et særlig bevisst forhold til bil og bilhold. Her risikerer du at mye kan være på halv tolv. Og dessverre er det jo også slik at man ikke alltid finner ut det med en gang.

Bortsett fra dette med dekkene: Det beste er å kjøpe en bil med god historikk. Aller helst komplett servicehefte og gjerne en så fersk EU-kontroll som mulig.

Lykke til med kjøpet!

Kan jeg ta med egne deler til verkstedet?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Rett på sak: Dette er verdens dårligste bil

 

 

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: