GM må reparere biler for 9 milliarder kroner

Enda en tilbakekalling, nå er det 2,7 millioner nye biler.

2104 har ikke startet spesielt hyggelig for bilgiganten General Motors (GM).

Etter at det meste pekte i positiv retning for selskapet i fjor, har de i år blitt rammet av en krise i form av tilbakekalling av flere millioner biler. Og problemene later ikke til å ta slutt med det første.

303 menneskeliv?

Dermed har det også blitt en tøff start på jobben for den nye General Motors-sjefen, Mary Barra. I februar ble det satt i gang tilbakekalling av 1,6 millioner biler, etter flere ulykker der airbagene ikke ble løst ut som de skulle.

Det er dessuten blitt klart at bilprodusenten har visst om feilen i over ti år, uten at det ble tatt grep før nå.

Det har de fått massiv kritikk for. Den private amerikanske organisasjonen Center for Auto Safety at feilen i løpet av denne tiden kan ha kostet så mange som 303 menneskeliv.

Selv mener GM at det er snakk om 31 ulykker og 12 dødsfall.

Toyota i hardt vær: Skulle reparere 2,3 millioner biler på 90 dager

annonse

Senket kravene?

Nå har GM akkurat gått ut og bekreftet at de skal kalle tilbake ytterligere 2,7 millioner biler. Nå handler det om flere ulike problemer, på ting som bremser, bremselys og vindusviskere (!).

I utgangspunktet høres det kanskje ikke dramatisk ut, og i USA mener mange at GM på grunn av all den negative PR-en nå har senket kravene for å gjennomføre tilbakekallinger betraktelig.

Nå har de ikke råd til flere skandaler, da er det bedre å heller kalle tilbake for mange enn for få biler.

LES OGSÅ: Så farlig kan det være å krasje i gammel bruktbil

Kommer til å svi

Men økonomisk sett er det klart at dette får store konsekvenser. GM skal ha satt av hele 1,3 milliarder dollar, eller i underkant av åtte milliarder kroner for å dekke tilbakekallingene tidligere i år.

Den nye runden er ventet å koste minst 200 millioner dollar i tillegg. Dermed er vi oppe i svimlende ni milliarder kroner. Det er ventet at GM kan velte en del av disse utgiftene over til underleverandører, men likevel: Dette kommer til å svi på bunnlinja inneværende år.

Uklart bilde i Norge

Tilbakekallingene så langt i år gjelder en rekke av konsernets merker og modeller.

Her hjemme i Norge har importsituasjonen rundt flere GM-merker vært uoversiktlig i mange år. En del biler har kommet inn på regulær import, mens andre har kommet via private aktører. Slik sett er det vanskelig å anslå hvor mange "norske" biler som kan være berørt her.

Her risikerer man nok å måtte klare seg langt på vei på egen hånd. Har man ikke noen importør å forhold seg, anbefales det å ta kontakt med kundesenter for sitt merke i USA.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor sikker din bil er

General Motors Corporation (GM/GMC)

Et bilkonsern fra USA, blant de største i verden målt i antall produserte og solgte biler.

Produserer Buick, Cadillac, GMC og Chevrolet.

Var mest solgt i verden i hele 27 år på rad – fra 1931 til 2007.

Ble grunnlagt i 1908, og har i dag ca. 327.000 ansatte over hele verden.

Produserte i 2013 9.714.652 modeller.

Hovedkvarteret ligger i Detroit, Michigan, USA, men produksjon av biler og lastebiler foregår i hele 33 forskjellige land.

Kilde: GM.com/Wikipedia

Skuffende resultater: De minst sikre nybilene