ele Russland setter sin lit til at erfaringen og «standingen» til Fabio Capello skal kunne gi et stort nok løft til å sende landet videre fra gruppespillet. (AP Photo/Peter Morrison,File)
ele Russland setter sin lit til at erfaringen og «standingen» til Fabio Capello skal kunne gi et stort nok løft til å sende landet videre fra gruppespillet. (AP Photo/Peter Morrison,File)

VM-analyse: Hele Russland setter sin lit til Fabio Capello

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene for TV 2. I dag: Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26. Russland: Første europeiske land i rankingen. Til tross for en imponerende statistikk under Fabio Capello, er det lett å se flere utfordringer enn klare oppsider ved denne Russland-utgaven.

Landet er for første gang i et VM-sluttspill siden 2002. Giganten i øst har ikke maktet å bygge på «suksessen» fra Euro 2008, eller skape et nytt fundament av kommende stjerner som skal løfte nasjonen mot deres store show på hjemmebane om fire år.

Stammen i dette laget er fortsatt rutinerte travere rundt eller over 30, mens de nye unge – bortsett fra Dynamo Moskva-midtspissen, Alexander Kokorin – har fortsatt til gode å totaloverbevise. I tillegg virker troppen fattig for spisskompetanse og profiler, ikke hjulpet av at storscorer Artyom Dzyuba fra Spartak Moskva (og til en mindre grad Zenit-backen, Alexander Anyukov) måtte bli hjemme og at landets beste spiller fra to år tilbake, Alan Dzagoev, er blitt gradvis marginalisert av Fabio Capello.

Roman Shirokov er Russlands kreative kraft. (AP Photo/Alexander Mysyakin)
Roman Shirokov er Russlands kreative kraft. (AP Photo/Alexander Mysyakin)

Russland sender en gruppe med taktisk smarte fotballspillere – hvorav hovedandelen består av spillere på nådde toppen for flere år tilbake – men i all hovedsak uten personlighetene eller typene som er nødvendige til å gjøre et solid inntrykk i et internasjonal mesterskap.

Det overrasker ingen at hovedgrunnen til de nokså positive resultatene under Fabio Capello er basert på solid organisering og defensiv struktur (i kvalifiseringen slapp laget kun inn fem mål) - også takket være en forsvarsrekke som domineres av CSKA Moskva-spillere. Og selv om Russland også noterte seg for 20 scorede mål, vil nok flere hevde at kvalikgruppen var blant de svakeste. Den italienske treneren vekslet mellom 4-3-3 og 4-2-3-1 i kvaliken, men er forventet til å sette opp laget i en mer konservative 4-1-4-1-formasjon når alvoret starter.

Veien til VM

Med unntak av Portugal, møtte Russland veldig svak motstand i kvalikgruppen. Aserbajdsjan, Nord-Irland, Israel og Luxembourg er takknemlig motstand for hvilket som helst land med ambisjoner - og en erfaren trener som Fabio Capello tok ansvaret for at Russland pliktplukket trepoengere fra de nevnte (bortsett fra 1-0-tap i Belfast og uavgjort i Baku). Og siden de to topplagene kansellerte hverandre ut med hver sin 1-0-seier, ble Russlands effektive poengplukking mot de svakere lagene utslagsgivende for at de stakk av med gruppeseieren (ett poeng foran Portugal).

Sannsynlig lagoppstilling

4-1-4-1: Akinfeev (28, CSKA Moskva/RUS); Kozlov (27, Dynamo Moscow/RUS), Ignashevich (34, CSKA Moskva/RUS), Berezutski (31, CSKA Moskva/RUS), Schennikov (23, CSKA Moskva/RUS); Glushakov (26, Spartak Moskva/RUS); Samedov (29, Lokomotiv Moskva/RUS), Fayzulin (29, Zenit St Petersburg/RUS), Shirokov (32, Krasnodar/RUS), Zhirkov (30, Dynamo Moskva/RUS); Kerzhakov (31, Zenit St Petersburg/RUS)

Nøkkelspillere

Med urutinerte Alexander Korokin som en sterk hovedutfordrer til førstevalgrollen på topp, så øker presset på Zenit-spissen Alexander Kerzhakov til å gjøre nok i oppkjøringskampene til å starte i Brasil. Kerzhakov, kanskje blant Europas beste angripere for noen år tilbake, er en av få spillere i troppen som har potensial til å stå frem på absolutt toppnivå. Russlands toppscorer gjennom alle tider (24 mål på 78 kamper) er en fremragende avslutter med glitrende nærteknikk. Selv om han er en fallende stjerne, avhenger mye av Russlands suksess av 31-åringen.

Selve hjørnesteinen til Capellos defensive konsept utgjøres av stopperparet Vasili Berezutski og Sergei Ignashevich. Samkjørte etter en årrekke som partnere i midtforsvaret til CSKA og med over 170 landskamper til sammen, ingen andre stopperpar i VM kan berope seg samme rutine som dette. Ingen hurtigtog lenger (spesielt Ignashevich kan bli avslørt på små flater) men som disiplinerte og fotballkloke elever av den gamle Sovjet-skolen, baserer begge i dag sitt spill på plasseringsevne og korrekte beslutninger.

Alan Dzagoev har liten tillit under Capello.
Alan Dzagoev har liten tillit under Capello.

Siden den lekne offensive midtbanespilleren Alan Dzagoev ikke er forventet å figurere i Capellos startoppstillinger, vil de kreative bedriftene sirkulere rundt 32-åringen Roman Shirokov. Leid ut fra Zenit til Krasnodar etter en konflikt med daværende trener, Luciano Spalletti, Shirokov er mer en slags kreativ indreløper enn en utpreget playmaker (selv om han faller mer og mer inn i den sistnevnte kategorien etter hvert som hans bevegelighet reduseres i takt med økende omstendelighet). Nyutnevnt kaptein, målfarlige Shirokov, er dyktig til å time dype løp fra midtbanen til å komme til målsjanser. Karismatiker som spiller en viktig rolle i en ellers tyst garderobe.

Trener

Så langt har Fabio Capello langt på vei rettferdiggjort sin status som den høyest gasjerte landslagstreneren i verden (etter rapportene tjener italieneren cirka 70 millioner kroner i året) og er i ferd med å rette opp sitt famlende rykte etter England-oppholdet.

Italienerens utskiftninger og opprydding etter den skuffende Euro 2012-innsatsen har gitt den gjennomsnittlige Ivan ny tro på A-landslaget. Spesielt defensivt fremstår Russland langt mer ryddige og strukturerte under Capello, og den sluggeraktige, temposvake stilen fra den forrige kvaliken er erstattet med en mer «praktisk» og direkte stil. Når det gjelder taktikk og struktur er altså Russland i gode hender, men Capellos problem er et begrenset utvalg spillere.

Akkurat nå befinner Russland seg i et slags halvhjertet generasjonsskifte. Den eldre garde er ikke sterk nok til å bære laget til suksess. De nye er ikke talentfulle nok til å utgjøre noen stor forskjell på dette tidspunktet. Og selv om den tidligere England-sjefen har tatt grep hva gjelder holdninger og disiplin i spillergruppen, er det et ubestridt faktum at gamle vaner dør sent hos mange russiske spillere.

X-faktor

Hele Russland setter sin lit til at erfaringen og «standingen» til Fabio Capello skal kunne gi et stort nok løft til å sende landet videre fra gruppespillet. Når det finnes få spillere med karisma, personlighet eller bakgrunn som kan vise vei i et internasjonalt mesterskap, er naturlig å se til en suksessrik, pressvant trener for inspirasjon og veiledning.

Sjansene

I Russland råder optimismen før man kaster seg ut i en gruppe som anses som den enkleste i VM-sluttspillet. Algerie bør absolutt være overkommelige, og kampene mot både Belgia og Sør-Korea blir jevne. Allikevel vil jeg rangere Sør-Korea som et bedre lag en Russland og tror sistnevnte reiser hjem tidlig med Algerie.