Video med tillatelse fra Baylor Athletics

Se opp for dette løpsfantomet, Usain

Travyon Bromell (18) fikk hjelp av vinden, men løp årets raskeste 100 meter uansett forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Merk deg navnet Travyon Bromell. Den 18 år gamle sprint-sensasjonen løp i helgen 9,77 på 100 meter under conference-mesterskapet Big 12 i Lubbock, Texas i helgen.

Det er fort, selv om vinden var i heftigste laget, og etter målgang kunne 18-åringen nesten ikke tro det han så på resultattavlen.

Se Bromells avslutning og jubelscenene etterpå i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra Baylor Athletics.

Med en registrert medvind på 4,2 meter per sekunder, 2,2 sekundmeter over det tillatte, var forholdene av en slik art at det ikke ble noen form for offisiell rekord. 

Ingen løper, uansett forhold, har imidlertid løpt så fort denne sesongen, viser det internasjonale friidrettsforbundets oversikt. 

Det føres imidlertid statistikk over løp gjort i for sterk vind også, og Bromells løp er den tredje raskeste gjort i amerikansk college-historie, bare bak Obadele Thompsons (9,69) og Churandy Martinas (9,76). Begge de to har markert seg i store internasjonale konkurranser etter at de var ferdig på amerikanske unviersiteter.

Bromell er i godt selskap. Ifølge en oversikt satt sammen av alltime-atlethics.com er den raskeste tiden gjort i for kraftig vind Tyson Gays 9,68 fra 2008.

Oversikten over vindrekorder viser at verdensrekordholder Usain Bolts beste tid i for kraftig vind er 9,77 fra Ostrava i 2009, da riktignok bare 0,1 sekundmeter over det tillatte.

Verdensrekorden til Bolt lyder imidlertid på lynraske 9,58 - altså bedre enn noen har løpt under for kraftige vindforhold. Den offisielle college-rekorden er for øvrig 9,89.

Totalt var fire løpere under den magiske ti-sekundersgrensen under de råe forholdene i Lubbock, men Bromell er sikker på at han hadde løpt under ti sekunder uansett vind. Hans personlige rekord i lovlig vind er 10,01.

RASK: Trayvon Bromell imponerte med 9,77 på 100 meteren. FOTO: Twitter/Baylor Track & Field
RASK: Trayvon Bromell imponerte med 9,77 på 100 meteren. FOTO: Twitter/Baylor Track & Field

– Vind eller ingen vind, du må fortsatt ha det perfekte løpet for å ende opp med å løpe på disse tidene. Utendørs så vil man få tider hjulpet av vinden, men man må være typen som går ut der og løper det, sa Bromell etter løpet ifølge Lubbock Avalanche Journal.

Treneren var enig i at han ville gått under ti sekunder uansett.

– Han fikk en fantastisk start og løp utrolig, sa Baylor Universitys sprinttrener, Todd Harbour.

I tillegg til Bromell løp Jay Givans (9,90), John Teeters (9,91) og en annen Baylor-løper Everett Walker (9,98) under ti sekunder på distansen.

Se Bromells avslutning og jubelscenene etterpå i vidoevinduet øverst. Video med tillatelse fra Baylor Athletics.