Jaguar MK X: – Jeg fikk helt sjokk – den kan jo ikke stå her?!?

Dette synet møtte Bjørn da han åpnet garasjedøren.

Enten de dukker opp på et jorde, i en låve – eller rett og slett i en garasje: Like moro er det uansett når gamle klassikere blir oppdaget og får muligheten til et nytt liv.

En av de mest spesielle bilene som er annonsert på finn.no akkurat nå er denne. En Jaguar MK X. Godt patinert – og det er sannelig ikke rart. Jaguaren har nemlig stått på samme sted siden 1996. Og den ble oppdaget ved en tilfeldighet.

Ble helt stille

– Ja, jeg var av gårde og kikket på et bygg, med tanke på å leie et lokale. I tilknytning til dette var den en garasje. "Men den er helt full", forklarte han som viste meg rundt.

– Vi åpnet porten, og jeg fikk se hva som sto der inne. Da må jeg innrømme at jeg først falt ut litt og ble helt stille. "Men den kan jo ikke stå her ?!?", var min første reaksjon. Noe sånt hadde jeg virkelig ikke ventet meg, forteller Bjørn Amundsen fra Sandefjord.

Her trenger du virkelig lang garasje

Måtte reddes


Han driver selv med biler og kjente naturligvis at hjertet banket fortere ved synet av den sjeldne Jaguaren.

For selv om det står mye forskjellig rundt i norske låver og garasjer – biler som dette er absolutt ikke noe dagligdags syn! Så bestemte da også Bjørn seg kjapt for at denne måtte reddes.Her står drømmebilen – 19 år senere

Skulle ikke lagres

– Ja, jeg argumenterte med at den absolutt ikke hadde godt av å stå lenger. Eieren trakk litt på det først, men var enig at det beste nok var å selge den, at den bare sto seg i stykker i denne garasjen, forteller Bjørn – og legger til at han har funnet ut at de aldri var meningen at den skulle stå så lenge.

– Nei, den ble ikke parkert med tanke på lagring. Det jeg har fått høre er at kona til eieren syntes det var litt flaut å kjøre rundt i en så stor bil, som vakte mye oppsikt. Hun ville derfor ikke bruke Jaguaren lenger – og så ble den rett og slett bare stående i denne garasjen!

Klikk her for å se hele annonsen på bilen:

Helt strøken

Bjørn har fått sjekket ganske mye av historikken på Jaguaren. Den ble opprinnelig solgt ny til en herremann i Santa Monica. Han har blant annet hatt den med på kjøretur i Europa, den har stempler i serviceboken fra både Genève og Roma.

1965-modellen var Jaguars toppmodell i dette segmentet, og spesielt beregnet på det amerikanske markedet. Den var lang og bred – og med en velvoksen 4,2-liters motor med 254 hestekrefter under panseret.

Dette eksemplaret kom til Norge på tidlig 90-tall og den skal ha vært helt strøken den dagen den ble parkert, tilbake i 1996. Den skal heller aldri ha vært restaurert, det tyder på at den har levd et svært beskyttet liv.

Lav kilometerstand

Speedometeret viser kilometerstand på bare 1888 kilometer. Bjørn har ikke klart å finne ut nok om bilen til å kunne være sikker på om det stemmer eller ikke.

Speedometeret kan naturligvis ha blitt skiftet i årene før den ble parkert, men Bjørn utelukker ikke at kilometerstanden kan være riktig.

– Under støv og patina, framstår bilen som veldig pent holdt. Det kan jo underbygge at den har gått så lite, sier Bjørn.

Sjekk hva du må betale for millionbilen fra Jaguar nå

Fuktig garasje

– Nå trenger den en skikkelig renovering. Garasjen har dessverre vært litt fuktig, og bilen har fått en del lakkrust. Interiøret er imidlertid helt og pent. Jeg har ikke forsøkt å starte den ennå, men har pumpet luft i dekkene, og de holder faktisk på luften. Jeg tør ikke anslå hvor mye som må gjøres med bilen. Det må kjøper nesten finne ut av, sier Bjørn.

Hans opprinnelig plan var å sende bilen til England for å få den pusset opp. Han har derfor latt den stå i garasjen i ett års tid. Men nå har han slått denne planen fra seg – og selger bilen med prisantydning på 60.000 kroner.

LES OGSÅ: Denne er norsk – og ble reddet etter 49 år på et jorde

Tilbake i original stand

– Men hvordan priser man egentlig en bil som dette?

– He he, det er et veldig godt spørsmål! Det er jo på ingen måte enkelt. Men jeg har sjekket litt rundt hva eksemplarer i ulik stand går for og tror 60.000 kroner skal være en rimelig pris.

– Usikkerhetsfaktoren er naturligvis hva det vil koste å sette den tilbake i perfekt stand. Det kommer til å koste – men så får man samtidig en ganske unik og virkelig nydelig bil. Mitt håp er at den skal komme ut på veiene igjen, like fin som da den rullet ut av fabrikken i 1965, avslutter Bjørn.

Sjeldenhet selges etter snart 60 år i garasjen

Verdens største samling – funnet på et jorde