Range Rover Evoque er blitt ny - på en måte. Endringene er ikke store, men de bidrar til at bilen holder koken en god stund til.
Range Rover Evoque er blitt ny - på en måte. Endringene er ikke store, men de bidrar til at bilen holder koken en god stund til.

Test Range Rover Evoque: Redningsbilen er fornyet 

Løftet Range Rover-salget til nye høyder  - nå kommer den i ny utgave. Les testen:

Hva er dette? 

Den kom inn som et friskt pust – og snudde virkelig hverdagen hos Land Rover opp ned. De tradisjonsrike, store modellene Discovery, Range Rover og Range Rover Sport var kostbare og kunne aldri appellere til store kundegrupper. 

Det som var ment å være volummodellen, Freelander, fikk aldri skikkelig tak på markedet. Og hva gjorde Range Rover da? Jo, da tok den helt ut, laget en snerten SUV med spreke kjøreegenskaper, tøft design og vesentlig lavere pris enn de andre modellene i sortimentet. 

Det skulle vise seg å være en skikkelig genistrek! Salget har gått dramatisk oppover – totalt er det solgt over 170.000 eksemplarer. 

Interessen har vært stor også i Norge. Første halvår i 2012 var salgsøkningen her hjemme på 653 prosent sammenlignet med året før! Antall solgte biler gikk fra 71 til 542. Mer eller mindre alt, takket være Evoque. 

Det er med andre ord en svært viktig modell. Men nå har den jo rukket å være på markedet en stund, og Range Rover mener den trenger en liten facelift. Vi har testet hvordan den står seg. 

LES OGSÅ: Land Rover Freelander II: Glemt SUV blir ny

Hvordan er den å kjøre? 

Her har det egentlig ikke skjedd all verden siden sist. Men den kanskje viktigste nyheten på den nye modellen er at den har fått en helt ny, 9 (!) trinns girkasse. Den sikrer lavere forbruk, girer raskere og er adaptiv, slik at den tilpasser seg sjåførens kjøremønster. 

Det oppleves helt ypperlig i bruk, men når sant skal sies var det ikke et område vi hadde så mye å utsette på i utgangspunktet heller. 

Firehjulstrekk-systemet er også forbedret – mest med tanke på forbruk, det også. Det nye systemet deaktiviserer firehjulstrekken i hastigheter over 35 km/t, med mindre det merker at du har behov for det, selvsagt. 

Vi tviler nok på at så mange vil kjenne forskjell ved vanlig kjøring – utover at begge disse grepene bidrar til å gjøre bilen litt mer gjerrig på drivstoff. 0,57 l/mil er den oppgitt til å trenge ved blandet kjøring. 

Testbilen er ellers utstyrt med den velkjente 2,2-liters dieselmotoren på 150 hk. Og den gjør en helt grei jobb. Du har akkurat nok krefter til at den barske bilen ikke underleverer med tanke på utseendet. 

Men det er klart, perlen i utvalget er etter vår mening dieselen med 190 hk. Men da blir det jo også dyrt, dessverre ...

Les vår test av Land Rover Freelander her: 

Hvordan er plassen? 

Foran duger det mer enn nok og en god sittestilling er ikke noe problem å finne. Plassen for som skal bruke baksetene er også helt ok. 

 Her er det verdt å nevne at det egentlig ikke er noen forskjell i verken bakseteplass eller størrelse på bilen når det kommer til 3- og 5-dørsvarianten. De er akkurat like. Men tilgangen til den andre seteraden er naturligvis betydelig lettere når du har egne dører. 

Takhøyden er overraskende bra også i baksetet – men i coupeen er det litt mindre plass i høyden i baksetet enn i femdørsvarianten. Og utsynet gjennom de smale bakvinduene er svært begrenset. Design har sin pris. 

Bagasjerommet er som tidligere. 575 liter er slett ikke snaut – og vil holde for mange. Legger du ned baksetene er det plutselig 1445 liter tilgjengelig. 

Det er ikke størst i klassen, men ikke dårlig heller. 

Det er bra med oppbevaringsplasser i både dører og midtkonsoll – viktig i hverdagen det også. 

Går den bra? 

150 hk er altså hva testbilen har til rådighet. 0–100 km/t skal være gjort på 9,6 sekunder, som er akkurat den samme tiden som bilen har med den "gamle" girkassen og firehjulstrekksystemet. 

Ikke store endringen å merke seg her altså. 

Om du synes dette er nok, kommer veldig an på hvilket utgangspunkt du har. Det vil ikke være noe problem å bruke denne bilen i hverdagen. Ikke i det hele tatt. 

Vi synes altså bare at den kler enda bedre å få litt mer krefter – og anbefaler å oppgradere til 190 hk/420 nm for å virkelig kunne leke litt. 

Er du helt spinnvill, går du får monsterutgaven på bensinsiden – som har 240 hk og magnetisk fjæringssystem. Den er rasende morsom – og skjellsettende dyr!

Ranger Rover: 40 år med eksklusiv terrengbil

Finest utenpå eller inni? 

Setene er ypperlige, som før, og interiøret er også veldig pent – og ryddig. Vi hadde et tynt håp om at infotainmentsystemet skulle bli utbedret, for det er liksom det ene store ankepunktet vi har mot denne bilen. Men den gang ei – så her er det bare å belage seg på samme keitete menysystem og heller trist og lite informative kartvisning. 

Masse skinn og matt aludekor er både tidsriktig og elegant. 

Men eksteriøret er likevel det vi liker best. Vår testbil har dessuten den kuleste stylingpakken du kan få – Dynamic og Black pack. Da blir alt som vanligvis er blankt sort i stedet. Helgromt! Og gjett om folk glaner. 

Det er kanskje en bil som har vært på markedet en stund, men Evoque i slik mundur er og blir den kuleste kompakte SUV-en på markedet. Synes vi. 

For å se forskjell på den fornyede utgaven og den forrige, er det de nye lyktene, nye farger (blant annet gullfargen på testbilen, som heter Zanzibar) og små endringer i fangere foran og bak du skal se etter. 

Seieren går til eksteriøret. 

 ... og hva er konklusjonen? 

Det er et par ting som gjør igjen hos Range Rover: 1. De lager biler som skiller seg ut: Du får en helt spesiell godfølelse av å kjøre RR – og det gjelder også for minstemann – Evoquen. 2. Det er dyrt: Du kan ikke kjøpe Range Rover med fornuft, her er det følelsene som bestemmer. 3. Det største ankepunktet er infotainmentstystemet: Dette er ikke bra nok. Enkelt og greit. 

Så hvordan skal vi konkludere med dette? 

Jo, her kommer poenget: Til tross for bakdelene med denne bilen, er det en skikkelig sjarmør. Og den har blitt enda litt bedre med faceliften. 

Det vil neppe gi enorme utslag på salgsstatistikken, men det vil bidra til å løfte Evoque-navnet litt i bevisstheten til folk en stund til. Og den fortjener virkelig å ikke bli glemt enda. 

Les også: Det er faktisk mulig å elske denne bilen: 

Bil: Range Rover Evoque Modell: TD4 5-dørs Motor: 2,2-liter diesel Effekt: 150 hk / 400 Nm 0–100 km/t: 8,5 sekunder Forbruk: 0,57 l/mil Tillatt tilhengervekt: 1800 kg. Bagasjerom: 575 liter Pris fra: 450.000 kroner (150 hk, forhjulstrekk) Pris testet utgave: 817 000 kroner  

Pluss: Kul, annerledes og morsom! 

Minus: Pris og infotainmentsystemet

Land Rover Defender: Så tøff at man ikke får tatt livet av den: