Heroiske Norge måtte gi tapt - Canada vant 3-2

Roy Johansens gutter ledet to ganger, men tapte til slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Canada 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)

Minsk/Bergen (TV 2 Sporten):

Se videosammendrag i vinduet øverst!

Norges avsluttende VM-oppgjør mot Canada tirsdag ble etter gårsdagens resultater i puljen ikke en kamp om å kvalifisere seg for kvartfinale.

I stedet ble kampen en dyst der de norske iskrigerne kunne spille med lave skuldre og vise seg frem mot den regjerende OL-mesteren.

Det gjorde til de grader også Roy Johansens gutter.

Norge tok respektløst ledelsen 1-0 i første periode og 2-1 i den andre, og selv om Canada utlignet ved begge anledninger sørget strålende defensivt spill og en enorm Steffen Søberg i målet for å holde de kanadiske stjernene på pinebenken.

– Det er et utrolig bra lag vi møter. Det er bare spillere fra den beste ligaen i verden. Vi gjør en bra match, men dessverre slipper vi inn tre.

– Du fikk et klaps på skulderen av den kanadiske keeperen. Hva sa han?

– Han spurte meg hvorfor jeg ikke er i NHL. Han spurte meg om det. Det er lang vei igjen, sa jeg. Han mente jeg hadde en god kamp i dag, sa den norske keeperen.

I siste periode holdt Norge også stand lenge, men da Joel Ward satte sin andre scoring for dagen rundt halvveis i omgangen endte det 3-2 til gigantene fra Nord-Amerika.

– Alt i alt synes jeg det norske laget har prestert langt over forventet, sa Geir Hoff i TV 2s studio etter kampslutt.

Hvordan se VM? Slik ser du VM på TV 2s kanaler
Harde fakta: Statistikk fra alle kampene i VM

Tidlig undertallsspill for Norge
Allerede før to minutter var spilt måtte Norge tåle sin første undertallsperiode da Stefan Espeland røk på en utestengelse for «tripping».

Det norske laget forsvarte seg dog godt, og Steffen Søberg måtte kun i aksjon ved én anledning. Da reddet også den norske burvokteren enkelt.

Norge var heller ikke ueffne, og etter rundt tolv minutter kombinerte brødrene Olimb fint og gjorde at Anders Bastiansen fikk en god mulighet. Skuddet ble dessverre med norske øyne reddet av den kanadiske keeperen James Reimer.

Bastiansen sjokkerte og satte inn 1-0
Ett minutt senere fikk dog Bastiansen uttelling. Kapteinen reagerte raskest etter en dropp han selv vant og satte iskaldt 1-0 i nettet da snaut sju minutter gjenstod av perioden.

Like etterpå trodde Canada at de hadde utlignet, men dommerne underkjente scoringen. Det var uklart hva som gjorde at den kanadiske «utligningen» ikke ble stående, men det handlet trolig om en offside.

– Der slapp vi billig. Vi hadde vært forbanna hvis den gikk imot oss, sa TV 2s kommentator Asbjørn Myhre.

Det siste minuttet frem mot første pause måtte Norge i en periode tåle undertallsspill tre mot fem. Først ble Alexander Bonsaksen utvist, før Daniel Sørvik led samme skjebne like etterpå. De norske guttene holdt dog ut, og gikk til første pause med 1-0-ledelse. 

– Klyp meg i armen. Kampbildet er der vi ønsker å ha det. Vi har et lag som kjemper og sliter og vi har en bra målvakt. I dag har vi også fått med oss produksjon i fem mot fire, sa TV 2s ishockey-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm i studio i første pause.

Norge i undertall da Canada utlignet
De norske utvisningene fortsatte å florere utover i 2. periode, og da Mats Trygg var utvist kom utligningen for kanadierne 3:36 inn i perioden. 

JUBELSCENER: Mads Hansen gratuleres etter å ha satt inn 2-1. Foto: Sergei Grits, AP
JUBELSCENER: Mads Hansen gratuleres etter å ha satt inn 2-1. Foto: Sergei Grits, AP

Ryan Ellis fyrte av fra blålinjen, og inne foran Steffen Søberg i det norske målet fikk Joel Ward styrt pucken i nettet til 1-1. 

Mads Hansen var iskald og satte inn 2-1
I minuttene som fulgte måtte Norges bakerste mann i aksjon ved flere anledninger, før Roy Johansens gutter rundt midtveis i perioden var tilbake i ledelsen.

Mathis Olimb serverte en flott pasning til Mads Hansen, som også var iskald alene med keeper.

Dermed sjokkerte Norge på ny, og var oppe i 2-1.

Ny kanadisk utligning
Ledelsen skulle dog ikke holde veldig lenge. Steffen Søberg måtte i aksjon på ny da han reddet et skudd fra Kevin Bieksa, men Mark Scheifele var raskest på returen og satte inn 2-2. Nok en gang var Canadas første målscorer Ward også involvert i forspillet.

Dermed gikk lagene til andre pause på stillingen 2-2, noe som er meget sterkt mot den regjerende OL-mesteren.

– Dette her er artig, og det er sånn Norge må spille. Vi må utnytte de mulighetene vi har, sa Dahlstrøm i TV 2-studio i pausen mellom andre og tredje periode.

Spennende tredjeperiode
Allerede i åpningssekundene i den siste perioden var det utrolig at ikke Canada tok ledelsen på ny. Først reddet Steffen Søberg, før Sean Monahans avslutning danset på tverrliggeren.

Det ekstreme kanadiske presset opphørte dog noe, og halvveis i sisteperioden stod det fremdeles 2-2.

Ny Ward-scoring sørget for første kanadiske ledelse
Kun sekunder senere var det dog 3-2 til kanadierne, og nok en gang var det Joel Ward som reagerte raskest. Jonathan Huberdeau stod for forarbeidet, før Washington Capitals-vingen ble involvert i sin tredje scoring i kampen.

Fire minutter før slutt var det kun marginer som gjorde at ikke Norge utlignet. Mathis Olimb skjøt et skudd for styring, men selv om pucken fikk en berøring i skøyten til Tyler Myers så klarte keeper Reimer å avverge.

Da drøye tre minutter gjenstod av perioden fikk Norge muligheten i overtallsspill etter en utvisning på Kevin Bieksa. Roy Johansen tok ut keeper og Norge spilte seks mot fire, men uten uttelling. 

Det siste minuttet spilte Norge seks mot fem uten målvakt, men utligningen kom aldri. Dermed ble det nok en gang et heroisk nederlag mot en stormakt i dette mesterskapet for Roy Johansens menn.

– Det er akkurat slik vi ligger og drømmer om at kampbildet skal bli. Vi tar ledelsen, Canada kommer tilbake, tar ledelsen igjen og prøver å holde på ledelsen så lenge som mulig. I tredje går det tomt, og da blir vi nesten værende i egen sone siste 20 utenom da Olimb og Bastiansen klarer å flytte opp spillet i enkelte perioder, konkluderte Ole Eskild Dahlstrøm i studio etter kampslutt.

Les også: – Et av våre beste VM

Før kampen:

  • På 21 forsøk siden 1950 har Norge én seier mot Canada, i 2000 i St. Petersburg.
  • Steffen Søberg starter i mål for Norge. Før kampstart har han nesten 96 i redningsprosent mellom stengene for Roy Johansens lag.

Hva synes du om nordmennenes innsats? Ta diskusjonen!