Utførte avansert akrobatikk – fra lufta

Da «Fly med oss» kom til Voss, ble vi møtt med spektakulære, luftige svev.

Da «Fly med oss» sitt helikopter var innom Voss mandag, bestemte Jan Tore Solberg, Bjørn Magne Bryn og Morten Knapstad seg for at de skulle lage litt show  i lufta.

Utstyrt med paraglidere utførte de et dropp fra helikopter, noe som ikke er vanlig – skjermen er nemlig ikke laget for det.

– Paragliding-skjermen er ikke laget for fritt fall. Det funker, men det må en del ekstra forberedelser til. Vi valgte paraglidere fordi man har mye mer kontroll enn med fallskjerm, man kan styre retning og høyde, forteller Morten Knapstad.

Fløy i spiral

Knapstad og Solberg møttes i lufta og fløy i spiral ned, etterfulgt av Bryn, som hadde en liten fallskjerm. Showet var til stor glede for tilskuerne som sto på bakken på Voss – og Arne Hjeltnes og crewet i «Fly med oss»-helikopteret.

Helikopteret befant seg rundt hundre meter unna og dokumenterte det hele. Utøverne hadde også på seg gopro-kameraer, og resultatet kan du se i videovinduet under:

Paragliding fra helikopter er en avansert gren av luftakrobatikk, og man må ha flere år med erfaring og en luftakrobatikk-lisens for å få lov til å utøve det.

– Vi pakker inn skjermen i en bag, og så må en person stå i helikopteret og holde igjen bagen. Det er viktig at skjermen åpner seg med en gang. Hvis personen i helikopteret mister bagen eller ikke klarer å holde igjen, havner hopperen i fritt svev og må utløse reserveskjermen, forteller Knapstad.

– Alltid litt nervøs

Hoppet ble utført fra 1300 meter.

– Da har man mye tid på seg til å ordne skjermen før man når bakken, sier Knapstad.

Mye kan gå galt, men Knapstad, som har 13 år med erfaring, forteller at han ikke er spesielt redd når han hopper.

– Jeg er alltid litt nervøs først, men jeg gleder meg mest. Det er veldig deilig når man er i lufta, sier han.

Se hele reisen fra Bergen til Florø i vårt livesenter!