Erik Solheims kone gjør «alt» hjemme

– Vi har en veldig tradisjonell rollefordeling, og den er kompromissløs.

Programlederne i «De utvalgte», Solveig Kloppen og Hans Olav Lahlum møter i kveld tidligere bistandsminister Erik Solheim som nå er ansatt i OECD i Paris.

Kloppen og Lahlum følger ham en hektisk dag i Paris, både hjemme med familien og løpende fra møte til storbyen.

– Kompromissløs

Mye tyder på at Solheim også har mye autoritet innenfor husets fire vegger. 

– Hver og en skal ta meg seg selv og det hver og en skal drikke, sier Solheim i myndig tone til sine barn hjemme på kjøkkenet. 

Erik er opptatt av at det er kompromisser som driver verden fremover. Kona Gry Høeg Ulverud avslører at det ikke er noe kompromisser på hjemmebane. 

– Det er ikke kompromisser her på privaten nei. Jeg gjør jobben og så... Nei, vi har en veldig tradisjonell rollefordeling. Den er kompromissløs, sier kona Gry lattermild. 

– Nå må du forklare, sier Solheim, brydd.

Sønnen Aksel (12) har fått med seg hvordan ting henger sammen. 

FIKSER UTE OG INNE: Erik Solheims kone, Gry Høeg Ulverud holder fortet på hjemmebane.
FIKSER UTE OG INNE: Erik Solheims kone, Gry Høeg Ulverud holder fortet på hjemmebane.
FAMILIEMANN I PARIS: Erik Solheim sammen med datteren Sofie.
FAMILIEMANN I PARIS: Erik Solheim sammen med datteren Sofie.

– Pappa gjør ingenting, og mamma gjør alt, tilføyer han.

Mor rydder

– Det er jo ofte sånn at man fordeler arbeidet som at en jobber på kjøkkenet og den andre i hagen, eller med biler og sånn. Men vi løser det ikke på den måten, sier Gry.

Hvordan løser dere det?

– Nei, vi løser det med at jeg gjør det. Erik er veldig flink til å lese for barna. Han er en veldig oppmerksom far, forklarer kona. 

– Han underholder barna, mens du rydder, tilføyer Sofie (9)

– Urettferdig med skryt

Erik medgir at kona av og til synes det er veldig urettferdig når han får skryt som mediemann. 

– Særlig den gangen det var svære oppslag fordi jeg hadde reist hjem fra en Sudan-konferanse fordi Aksel var litt syk. Å forklare det til Salva Kiir, presidenten i Sør Sudan, at jeg hadde reist hjem fordi jeg skulle ta meg av unger, det var ikke lett.

Gry er svært takknemlig for at han prioriterer familien. Men likevel er det ikke alltid ting er slik de fremstilles.

– Han prioriterer familien, men når han får positiv medieomtale fordi han var hjemme med sykt barn. Det er sånn, eh... Han kom hjem klokken fem i stedet for klokken ni, det regner ikke jeg som hjemme med sykt barn, liksom, sier hun. 

Likheter med Eidsvollsmannen

Lahlum og Kloppen kan dermed konkludere med at det er flere likheter mellom familiekjære eidsvollsmann Georg Sverdrup. Han var både opptatt av nasjonale og internasjonale spørsmål.

– Begge er også dialogorienterte brobyggere. Han var veldig opptatt av å bringe sammen mennesker som er uenige om en del ting, men som har et felles mål. – Og familiemann, selv om jeg ikke tror han bruker tid på å vaske gulv, avslutter programleder Lahlum.

Se «De utvalgte» onsdag, kl. 21.40!