TAKKER FOR SEG:  Ryan Giggs' spillerkarriere er over, men legenden skal fortsatt gi alt for Manchester United.
TAKKER FOR SEG:  Ryan Giggs' spillerkarriere er over, men legenden skal fortsatt gi alt for Manchester United.

Ryan Giggs legger opp 

Manchester United-legenden skal konsentrere som om den nye jobben som assistentmanager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble Louis van Gaal ansatt som ny Manchester United-manager. Nederlenderen har signert en treårskontrakt, og overtar etter at han har ledet Nederland i sommerens fotball-VM.

Ryan Giggs blir van Gaals assistent, og legger nå opp og konsentrerer seg fullt og helt om å hjelpe nederlenderen.

Giganten Giggs debuterte for Manchester United i 1991, og har klubbrekorden med hele 963 kamper for storklubben. 

Waliseren ledet Manchester United i de fire siste kampene denne sesongen, og etter møter med van Gaal i Nederland forrige uke ble han enig med nederlenderen om å være hans assistent. 

På Manchester Uniteds nettsider har Giggs publisert et åpent brev der han takker for seg.

Slik lyder Giggs' brev til Manchester United-fansen:

Dette er en fantastisk dag for Manchester United. Louis van Gaal er en glimrende ansettelse, og la meg først få fortelle hvor henrykt jeg er over å få jobbe med noen av hans kaliber. Hans meritter er så gode noens og jeg er sikker på at klubben vil blomstre under hans ledelse i de kommende årene.

Jeg vil også benytte muligheten til å annonsere at jeg legger opp som profesjonell fotballspiller, og nå skal begynne på et nytt og spennende kapittel i livet mitt, som assisterende manager i Manchester United.

BREV TIL FANSEN: Ryan Giggs tar avskjed som spiller for å bli Louis van Gaals assistent.
BREV TIL FANSEN: Ryan Giggs tar avskjed som spiller for å bli Louis van Gaals assistent.

Jeg er utrolig stolt, beæret og heldig som har representert verdens største klubb 963 ganger og Wales 64 ganger. Drømmen min var alltid å spille for Manchester United, og selv om det gjør meg trist å vite at jeg ikke kommer til å ta på meg United-drakten igjen som spiller, så har jeg vært heldig nok til å ha fått oppfylt drømmen mens jeg har spilt med noen av verdens beste spillere, jobbet under en utrolig manager i Sir Alex Ferguson og, mest av alt, spilt for den beste fansen i fotballverdenen. Jeg har alltid merket og satt pris deres støtte.

Jeg vil også komme med en stor takk til støtteapparatet og støttespillerne vi har hatt i Manchester United opp gjennom årene. Jeg ville ikke ha oppnådd suksessen jeg har hatt uten deres kontinuerlige engasjement og forpliktelse til å skape et best mulig miljø som spillerne kan vokse i. Jeg ville ikke ha vunnet 34 trofeer i karrieren min uten dere. Jeg vil også komme med en spesiell takk til mine venner og min familie for all deres kjærlighet og støtte.

For meg er denne dagen et nytt kapittel, fylt med mange følelser – enorm stolthet, tristhet, men mest av alt spenning med tanke på fremtiden. Jeg håper United-fansen vil dele og gjenspeile min tro på at klubben, ledelsen og eierne gjør alt de kan for å returnere dit hvor denne store klubben tilhører, og jeg håper å være der hvert eneste skritt av veien.

Til de beste supporterne i fotballverdenen sier jeg takk, jeg har elsket hvert eneste minutt jeg har spilt for dere og representert den største og beste klubben i verden.

Ser dere neste sesong.

Ryan.

Ryan Giggs kan se tilbake på en Manchester United-karriere som har sikret ham 13 Premier League-titler, fire FA-cup- og ligacuptitler, ni Community Shield-triumfer,  to Mesterliga-titler og en triumf i klubb-VM, Uefas Super Cup og Intercontinental-cupen.

– En av de største i engelsk fotballhistorie

Han ble kåret til årets unge spiller av den engelske spillerforeningen i 1991/92- og 1992/93-sesongen, mens han ble æret som årets spiller i 2008/09-sesongen.

– Han er en av de største spillerne i engelsk fotballhistorie. Giggs har vært et unikum hele veien. Jeg husker veldig godt da jeg begynte å jobbe med engelsk fotball. Da var Giggs mye skadet og ble avskrevet av flere eksperter. ‘Til og med George Best holdt ut lengre enn dette’, ble det sagt. Men over 20 år seinere så spiller han fremdeles, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han mener dette kan tilskrives Giggs’ unike tilnærming til fotballen.

– Han tok tidlig tak i skadeproblemene sine og fikk orden på det. I tillegg har han vært god til å tilpasse seg ulike spillesystemer og roller hele veien. På mange måter var han også Alex Fergusons forlengede arm ute på banen. Han tok Fergies ønsker og ideer ut på banen.

Alsaker føler seg selv litt eldre nå som 40-årige Giggs legger fotballskoene innerst inne i skapet.

– Det viser at tiden går veldig fort. Det er også vemodig. Giggs er en spiller jeg er blitt vant til å se, og er blitt glad i. Det blir rart at han ikke er med neste sesong. Han er også den siste gjenværende spilleren fra den første Premier League-generasjonen. I tillegg er han siste spiller igjen fra Uniteds berømte «Class of 92», forteller han.

– Burde vært skandaleombrust

Utenfor banen har det ikke alltid vært like rosenrødt for Giggs, som blant annet hadde en affære med konen til sin egen bror.

– Han har et nesten plettfritt image som spiller. Han har gjort flere dårlige ting som privatperson, men det har bare prellet av imaget hans. Han burde vært en skandaleombrust spiller, men Giggs har gått helt klar, sier Alsaker.

Og Giggs har sikret seg en helt unik plass i United-historien.

– Han er en spiller som alle United-fans har på sitt drømmelag. Han er en av de største spillerne i klubbens historie, men også i engelsk fotballhistorie. Når det gjelder antall pokaler så er han den desidert største, sier Alsaker, som tror 40-åringens rolle som van Gaal-assistent passer ham perfekt akkurat nå.

– Dette virker helt perfekt for han. Det var flere som snakket om at han burde få managerjobben i United på permanent basis. Det blir helt meningsløst og absurd å snakke om det. Nå får han i stedet gå i lære hos en rutinert manager som van Gaal, noe som er ypperlig med tanke på den videre managerkarrieren han åpenbart ønsker seg.