TESTER: Unge russiske idrettsutøvere blir her testet med
edelgassen xenon, og hvilken effekt den har på idrettsprestasjonene. FOTO:
Skjermdump Russia Today.
TESTER: Unge russiske idrettsutøvere blir her testet med edelgassen xenon, og hvilken effekt den har på idrettsprestasjonene. FOTO: Skjermdump Russia Today.

WADA forbyr xenon-gass

Verdens antidopingbyrå (WADA) satte søndag xenon- og argon-gass på listen over forbudte stoffer. Inhalering av disse gassene kan være prestasjonsfremmende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er blitt hevdet at russiske eliteutøvere har brukt xenon som et hjelpemiddel fra OL i Aten i 2004. De brukte også denne gassen i forbindelse med OL på hjemmebane i Sotsji i vinter. Der vant russiske utøvere 13 gullmedaljer.

Inhaleringen av xenon-gass fremmer produksjonen av naturlig EPO i kroppen. Dette påvirker de røde blodcellene direkte og gir seg utslag i forbedrede prestasjoner.

– Den meldingen vi sender til alle utøvere er klokkeklar. Disse gassene (xenon og argon) blir ført opp på forbudslisten, sier WADA-president Craig Reedie. Han sier at dersom noen skulle være i tvil, så er det bare å holde seg unna stoffer som dette.

WADA-styret godkjente enstemmig å forby de to gassene, så forbudet trer automatisk i kraft i løpet av 90 dager. At det tar tre måneder å innføre forbudet er gjort for at nasjonale antidopingbyråer skal få anledning til å innføre forbudet i sitt lov- og regelverk.

WADA-styret uttrykte også skuffelse over spanske myndigheters håndtering av Operasjon Puerto-saken. Dopingnettverket rundt legen Eufemiano Fuentes ble avslørt i 2006. En rekke profilerte syklister var blant kundene til Fuentes. Også fotballstjerner, tennisspillere og andre utøvere skal ha fått behandling av den dopingdømte legen.

Politiet fant i sin tid over 200 blodposer i Fuentes' klinikk. Retten i Madrid besluttet først at disse skulle ødelegges, men anklagerne vil også anke denne avgjørelsen slik at antidopingmyndigheter kan få undersøke blodposene.

– Mangelen på fremgang i saken sender feil signal til rene utøvere over hele verden, skriver byrået. (©NTB/TV 2)