Kristin Holte spurtet til bronse i EM i CrossFit

Les om helgens EM i CrossFit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KØBENHAVN (TV 2): Mens store deler av landet gikk i 17. mai tog, gikk det i håndstående, håndgående og mange, mange tunge løft under EM i CrossFit i København.

Norden gjorde rent bord, Samtlige pallplasseringer gikk til nordiske land. Vår egen Kristin Holte fra Hokksund gjorde en imponerende sluttspurt på turneringens siste dag, og endte på tredjeplass i jenteklassen. Det kvalifiserer henne som første nordmann noen gang til å delta i verdensmesterskapet Crossfit Games i USA i juli. 

I underkant av 300 av Europas best trente CrossFit-utøvere har denne helgen kjempet om edle medaljer i København. Turneringen har pågått hele helgen, med to-tre harde og utfordrende økter hver dag. Og hvilket EM CrossFit Regionals har vist seg å bli, med Kristin Holte fra Hokksund som med helgens prestasjon etablerer seg i tetsjiktet i Europa.

I løpet av helgen har hun vært innom hele spekteret av vektløfting, men også mer akrobatiske øvelser som hoppetau, klatring i tau, håndstående push-ups, gå på hendene, roing og mye mer. På søndagens siste øvelse, knutste hun samtlige konkurrenter og unnagjorde 64 pull-ups og 8 løft med knebøy (62 kg) på 2 minutter og syv sekunder. Det var denne seieren som gjorde at Kristin klatret opp fra femte til tredje plass. 

CrossFit - sterkt i Norden 

I denne relativt nye, men raskt voksende idrettsgrenen, som for tiden tar landet med storm, er Norge godt representert med mange utøvere blant de beste i Europa. CrossFit baserer seg på mange av de klassike vektløftingsøvelsene som markløft, press, knebøy osv., i tillegg til en rekke egenvektsøvelser som faller inn under betegnelsen «Funksjonell trening». Det hjelper derfor lite å kunne løfte tungt, om ikke du i tillegg har den fleksibiliteten som trengs for å manøvrere kroppen gjennom tenkelige og utenkelige utfordringer.

Under EM har tretti av de beste CrossFit-sentrene konkurrert mot hverandre, med CrossFit Åsane fra Bergen som beste norske lag på en 14. plass. Crossfit Sentrum fra Sandnes endte på 22. plass, med CrossFit Oslo på plasseringen bak. Lagene bestod av seks personer, tre gutter og tre jenter.

For i CrossFit-verden så representerer man ikke bare Norge, men også sin egen klubb - og Kristin Holte trener på det største senteret i Oslo-området, CrossFit Oslo.

– CrossFit Oslo har tilrettelagt for Kristin, hun kan trene døgnet rundt og vi har et fellesskap i treningsmiljøet som støtter henne hele veien. Rundt henne har vi bygget  et treningsteam bestående blant annet mentaltrener Christian Ytterbøl og hovedtrener Daniel Moore som har stått på dag og natt de siste tre ukene i forberedelsene. Kristin er nå blant verdens mest trente jenter, sier Joachim de Seves, leder ved CrossFit Oslo til TV 2. 

Et av Norges yngste og mest lovende CrossFit-talenter, Fredrik Thornes (20), deltok for første gang i CrossFit EM - som først har en kvalifiseringsrunde i hele Europa, der over 800 fra Norge deltok. CrossFit Åsane er det største CrossFit senteret i Norden, og interessen for CrossFit har lenge vært spesielt stor på vestlandet. Thornes har trent CrossFit i 2 1/2 år, og er fornøyd med lagets innsats og resultater.

– Vårt mål var å bli blant de 15 beste klubbene i Europa, og det klarte vi. Øvelsene ble offentliggjort tre uker i forkant, så vi har hatt tid til å utvikle oss som lag og trent mye på samspill og kommunikasjon i tillegg til øvelsene, forteller lagleder Yasir Jari til TV 2.

Norge hadde tre lag av blant de tretti beste CrossFit-lagene i Europa, og det er ingen dårlig prestasjon. Resultatmessig havnet de norske lagene noe ned, CrossFit Åsane på 14., foran CrossFit Centrum Sandnes på 22. og CrossFit Oslo på 23. plass.

Den nordiske dominansen i denne krevende sportsgrenen er imidlertid total. Samtlige pallplasseringer ble innkassert av de nordiske landene Island, Finland, Sverige og Norge. Spesielt Island markerer seg sterkt i CrossFit. 

– Island har vært sterke lenge, og CrossFit er veletablert på øya. Det tar tak i den islandske vikingkulturen, det må jo være det, undrer de Seves.

– CrossFit, det skal de trene. I Norge har vi ligget litt etter, men nå kommer vi for fullt og jeg er sikker på at vi bare ser toppen av et isfjell, de har ikke bedre gener enn oss i Island - så bare tenk hvilke atleter vi kan dyrke frem. Stadig flere atleter oppdager CrossFit, etter å ha drevet med tøffe idretter som turn, alpint, kampsport, vektløfting - og her finner de en helhet.

Norge har aldri før gjort det bedre i Crossfit EM.

– Kristin er utrolig godt likt i CrossFit-miljøet, nasjonalt og internasjonalt, hun når ut til folkemassene og det gjør at hun kan nå langt, hun er sympatisk og har et vinnende vesen noe som gjør henne til en fantastisk representant for Crossfit i Norge, avslutter de Seves.

Resultater kvinner:

1. Annie Thorisdottir (CrossFit Reykjavik, Island), 2. Bjørk Odinsdottir (CrossFit Nordic, Sverige), 3. Kristin Holte (CrossFit Oslo, Norge)

Resultater menn:

1. Jonne Koski (CrossFit Varasto, Finland), 2. Lukas Höberg (CrossFit Solid, Sverige), 3. Björgvin Karl Gumundsson (CrossFit Hengill, Island) ... 8. Christer Idland (CrossFit Centrum, Norge) 

Resultater lag:

1. CrossFit Sport (Island), 2. CrossFit Tegen (Sverige), 3. CrossFit Falun Måndagsklubben (Sverige) ... 14. CrossFit Åsane (Bergen, Norge), 22. CrossFit Centrm (Sandnes, Norge), 23. CrossFit Oslo (Oslo, Norge). 

For flere resultater se games.crossfit.com