Forbannet Jonevret sendt på tribunen i dramatisk lokalderby

En rasende Kjell Jonevret ble sendt på tribunen da Viking snudde 0-2 til 2-2 mot Sandnes Ulf.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viking - Sandnes Ulf 2-2 (0-1):

Stavanger/Bergen (TV 2 Sporten): For første gang siden oppgjøret mot Brann i 2007 var samtlige billetter utsolgt på Viking Stadion.

Men 16.500 tilskuere fikk se at byrival Sandnes Ulf gjorde sitt for i forsøke å ødelegge 16. mai-festen for Viking. 

Rasende Jonevret gikk på tribunen
To ganger tok gjestene ledelsen, men to scoringer av Vidar Nisja sørget for at Viking sikret seg uavgjort og 2-2. Blåtrøyene fra Stavanger er dermed fremdeles ubeseiret i Tippeligaen hittil denne sesongen.

I sluttminuttene ble en rasende Viking-trener Kjell Jonevret sendt på tribunen etter å ha reagert kraftig på at Viking ikke fikk straffespark i to situasjoner. 

TV-bildene viser at i hvert Jón Dadi Bödvarsson ble stoppet med ulovlige midler innenfor Sandnes Ulfs 16. meter under Vikings sluttspurt.

– Det var kjempestraffe. Jeg ble sparket ned, mer kan du ikke si om det. I mitt hode så er det kjempstraffe. Men stakkars dommeren, han hadde ikke sin beste kamp i dag, sukket islendingen til TV 2 Sporten etter kampslutt.

– Første gang i karrieren
Trener Kjell Jonevret er usikker på om han ble sendt på tribunen av fjerdedommeren - eller gikk opp og satte seg med publikum frivillig.

– Det er vel første gang i min karriere jeg er sendt på tribunen. Men jeg vet faktisk ikke om jeg ble sendt opp dit. For jeg sa til fjerdedommeren at «nå er dommeren ikke noe særlig bra» og så gikk jeg opp og satte meg. Det ble for mye mot slutten, sa Jonevret til TV 2 Sporten.

– Hva reagerte du på?

– Dere har vel alle sett på TV. Vi burde fått straffe. Men det som fikk det til å koke over var da Sigurdsson fikk gult kort da han gikk opp i en duell. Men, alle kan ha en dårlig dag, sukket Jonevret. 

Etter kampen samlet han spillerne i midtsirkelen for det som så ut som en tordentale.

– Jeg sa at det var fire kamper til neste kamp, og sa opp med humøret til spillerne. Nå er vi ubeseiret i ni kamper, og det er forbannet bra gjort. Neste kamp skal vi opp til Molde og møte åtte-ni landslagsspillerne. Det blir tøft og herlig, opplyste Jonevret om situasjonen.

– Sandnes Ulf-spillerne sa ballen var inne
Viking-kaptein Indridi Sigurdsson mener blåtrøyene ikke kan skylde på dommeren for at det ikke ble tre poeng i lokalderbyet.

– Nei, vi er misfornøyd med måten vi fremstår i 60 minutter. Etter at vi reduserer så er det vi som styrer kampen, sa Sigurdsson, som også mente at Viking hadde en ball over streken.

– Når en Sandnes Ulf-spiller sier at ballen er inne så er den nok inne. At jeg får gult kort etter den situasjonen er helt håpløst når det kommer tre-fire Sandnes-spillere mot meg. Og kun én av dem får gult kort. At jeg får gult kort innebærer at jeg må stå over neste kamp, sukket den islandske landslagsspilleren.

Han mener i likhet med Jonevret at Viking ble snytt for straffespark i sluttminuttene.

– Det var flere straffesituasjoner, og vi skulle i hvert fall hatt et straffespark da Bödvarsson ble tatt på fot. Det er surt, mente han.

– Han datt som en flue
Sandnes Ulf-spilleren Aksel Berget Skjølsvik  fnyser av at Viking burde hatt straffespark i løpet av kampen.

– Nei, dommeren gjorde en god kamp synes jeg. Han dømte helt jevnt begge veier. Jeg registrerer at Viking-spillerne hyler i hytt og pine utpå der etter straffer. Men Bödvarsson datt som en flue, og ingen av de situasjonene Viking prater om var straffe. Jeg følte meg trygg på at ved ingen av de tre situasjonene så kom dommeren til å dømme straffe, fastslo han overfor TV 2 Sporten.

Han var skuffet over at Sandnes Ulf ikke klarte å ta tre poengene.

– Jeg drev å øvde på seiersanger jeg skulle synge i toget på 17. mai. Nå blir det dessverre stille fra meg i år igjen. Dette var jævlig kjip. Vi trodde på tre poeng før kampen, men gikk fra konge til knekt, sa Berget Skjølsvik.

TV 2-ekspert Ole Martin Årst skjønner imidlertid at Viking var frustrerte etter kampen.

– Jeg tror nok uansett at dett resultatet svir for Viking. Viking spilte en forferdelig dårlig førsteomgang som var lang, langt langt under pari. Men Nisja scoret to og reddet litt av festen for Viking. Og de ble i hvert fall snytt for ett straffespark i sluttminuttene, mente TV 2 Sporten fotballekspert Ole Martin Årst i «FotballXtra» på TV 2 Zebra.

– Katastrofal defensiv organisering
Etter 14. minutter utnyttet Sandnes Ulfs Steven Lennon svakt forsvarspill av Viking, og sendte gjestene i ledelsen. 

Kort tid etter pause øket Diego Rubio ledelsen for bunnlaget til 2-0. Også den scoringen kom etter svakt forsvarsspill av Viking – som før fredagens oppgjør hadde sluppet inn minst mål i Tippeligaen sammen med Molde.

– Kjell Jonevrets defensive organisering var ikke til å kjenne igjen. Ved 2-0-scoringen fikk Rubio komme helt alene. Selv om avslutningen var av ypperste klasse og Viking-keeper Iven Austbø sjanseløs, var det katastrofal organisering bakover av hjemmelaget, sa TV 2 Sportens kommentator Jørgen Klem etter at Sandnes Ulf øket ledelsen.

TV 2-ekspert Ole Martin Årst mente Viking-spillerne så nervøse foran fulle tribuner.

– Sandnes Ulf var veldig flinke til å forsvare seg, og kjempet helhjertet hele kampen. Viking spilte med høye skuldre og virket anspente, mente Årst i TV 2 Sportens «FotballXtra».

Nisja startet opphentingen
Nisja ga Viking håp om poeng da han utlignet etter 56 minutters spill. Han scoret sitt første mål for sesongen med en flott heading etter innlegg fra Steinthór Thorsteinsson.

Etter reduseringen kjempet Viking febrilsk for å hente igjen Sandnes Ulf sin ledelse. Publikum inspirerte Viking til å sette i gang flere angrep

Etter en drøy times spill reddet Sandnes Ulf på streken – og TV-bildene viste at Indridi Sigurdssons avslutning muligens var inne.

– For meg så det ut som om den var inne. Spørsmålet er om hele ballen var over streken eller ikke, sa kommentator Klem.

20 minutter før slutt kom utligningen. Vidar Nisja fikk to sjanser innenfor feltet, og scoret på returen etter at Sandnes Ulf-keeper Halldórsson. 

Det fikk stemningen til å gå i taket på Viking Stadion.

Snytt for straffespark i sluttminuttene?
I sluttminuttene skapte Viking en rekke sjanser – men Sandnes Ulf sin sisteskanse tok seg av de avslutningene som kom. Viking ropte på straffespark tre ganger de siste minutten, men dommer Tore Hanssen vinket spillet videre ved alle anledninger. Dermed endte oppgjøret 2-2.

Viking har ikke hatt for vane å levere toppresultater 16. mai. Vi må helt tilbake til 2008 for å finne forrige gang Stavanger-laget kunne gå i det tradisjonsrike folketoget i Stavangers gater etter å ha vunnet på hjemmebane dagen i forveien. 

Nå må Viking-spillerne nok en gang gå i 17. mai-toget i Stavanger uten seier på fotballens tradisjonelle festdag 16. mai.