Erika (28) skal filme «hele» Norge fra luften

Svenske Erika Tirén er en av svært få kvinner som jobber som videofotograf - fra luften.

Erika Tirén én av fire personer i TV 2-helikopteret som søndag tok av fra Gardermoen for å filme Norge fra luften i «Fly med oss».

Først den 5. juni er helikopteret tilbake på Gardermoen.

– Jeg er mer eller mindre oppvokst i et helikopter. Pappa har vært helikopterpilot i 35 år, så så lenge jeg kan huske har jeg vært med i co-pilot-setet, sier Erika til TV 2.

Se hele ruten Oslo-Bergen fra klokken 10.00 mandag 19. mai!

– Fantastisk mulighet

28-åringen kommer fra Sverige, men bor i Ålesund, hvor faren hennes jobber som pilot på ambulansehelikopteret.

Hun er utdannet fotograf, og kom til Norge for fire år siden for å arbeide som videofotograf fra luften. Nå jobber hun for Magic Air.

FOTOGRAF FRA LUFTEN: Erika Tirén. Foto: Privat
FOTOGRAF FRA LUFTEN: Erika Tirén. Foto: Privat

– Dette er en jobb jeg aldri hadde tenkt tanken på at fantes en gang, så det var helt fantastisk å få muligheten. Det kan være slitsomt når det står på, men det er også en fantastisk jobb. Av og til er jeg fascinert over at jeg får betalt for å sitte der, det føles ikke som en jobb.

En mannsdominert verden

Det er likevel mer til jobben enn spektakulær filming.

– Folk tror gjerne jeg bare sitter i helikopteret og koser meg, men det er veldig mye koordinering og utrolig mye som skal på plass for å få til et oppdrag. Nå blir det veldig mye filming også, etter TV 2 har jeg et annet prosjekt, så jeg er ikke hjemme på seks uker. Jeg lever livet mitt i en bag.

Erika forteller at det er svært få kvinner i hennes yrke. Flere ganger har hun kommet på jobb og møtt folk som ikke tror hun kun er der for å se på.

– Jeg er en svensk, blond jente som skal operere et kamera i et helikopter. Det har vært en mannsdominert verden, så jeg har møtt folk som ikke tror jeg kan gjøre en sånn jobb. Jeg har opplevd å slett ikke få respekt for det jeg gjør. Men nå har jeg jobbet så lenge at jeg synes det er mer positivt at jeg stikker meg ut og de husker meg, så jeg får bruke det som en fordel.

– Det kommer flere kvinnelige piloter, så jeg håper dette er en trend som snur. 

Mellom 300 og 400 timer i lufta i året

Helikopteret tok av fra Gardermoen søndag 18. mai og tar turen gjennom alle Norges flyplasser før det lander. 18. mai er også Erikas bursdag.

– Det blir bra. Dette skal bli så gøy, jeg er utrolig spent og vil bare komme i luften nå. Så forventer jeg champagne på Flesland, sier hun.

Erika har hatt flere turer med helikopter enn hun kan huske. Hun mistet tellingen for lenge siden, men anslår at det er mellom 300 og 400 timer i året. I år blir det nok enda mer, bare med «Fly med oss» blir det over 90 timer. 

– Det blir trangt

Til tross for mye erfaring, innrømmer 28-åringen at hun er litt nervøs.

– Det er et ambisiøst prosjekt og jeg har aldri vært med på noe slikt tidligere. Jeg kjenner presset, mye av det som skal filmes er det bare mitt kamera som produserer. Om jeg driter meg ut har vi ingen bilder.

Det er fire personer i helikopteret - i tillegg til Erika er det en 360-video-fotograf, pilot og Arne Hjeltnes, som er programleder.

– Det blir trangt, men jeg gleder meg til å høre alle de gode historiene til Arne!

TV2.no sender hele ruten med en dags forsinkelse i livesenteret vårt. Der kan du også se 360-video og styre kamera selv.

SJEKK HELE RUTEN OG FØLG SENDINGENE HER!