Blir trolig Northugs nye trener:  – Petter må legge om livsstilen

Morten Aa Djupvik er lysten på jobben som ny hovedtrener for Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag lanserte TV 2s langrennsreporter Ernst A. Lersveen Morten Aa. Djupvik som Petter Northugs nye trener.

Fredag meldte NRK at Djupvik har fått tilbud om jobben fra Coop. Dette avviser Djupvik overfor TV 2, men han bekrefter interessen.

– Jeg har ikke fått tilbud, men det har vært formelle samtaler med Coop og Petter Northug, sier Djupvik til TV 2. 

– Må legge om livsstilen
Han innrømmer samtidig at det er en spennende jobb – og legger ikke skjul på at han er lysten på å trene Northug igjen.

Etter det TV 2 Sporten erfarer blir han ny trener for Northug dersom Coop fortsetter samarbeidet.

– Jeg har lyst på jobben som trener for Petter fordi jeg tror at han har det som skal til for å kunne bli verdensmester i Falun i 2015. Men samtidig må både Petter og jeg innse at det er en formidabel jobb som må gjøres. Han må trene mer og bedre, og legge om livsstilen. Skal han lykkes med dette, så blir det nok en del vonde dager frem mot et slikt mål, fastslår Djupvik overfor TV 2.

Men Djupvik måtte i tenkeboksen før samtalene med Coop om Northug-samarbeidet.

– I begynnelsen trodde jeg dette dreide seg om å bidra med råd og vink. Da jeg oppdaget at det var snakk om en heltidsjobb, ble det en ny problemstilling. Jeg har brukt mye tid på å vurdere dette. Jeg har jo jobb. Men samtidig blir jeg trigget av å kunne få til noe. Petter og jeg har vist at vi har klart å få til resultater sammen før, poengterer han.

– Lojale overfor treningsoppleget
– Hva er det som gjør at du skal klare å få petter til å gå fortere på ski?

– Ja, det samme spurte jeg Petter om da han kontaktet meg. Jeg tror at vi to kjenner hverandre godt. Vi har gjensidig respekt. Vi er lojale overfor et opplegg som vi blir enige om på forhånd. Så er vi, håper jeg, sultne på suksess, svarer Djupvik.

– Hva tenker du å jobbe som «konkurrent» for landslaget?

– Jeg er overbevist om at måten norsk toppidrett er organisert på, med landslag, er den beste måten å få frem gode utøvere på. Jeg har ikke endret syn på det. Men samtidig når et talent som Petter henvender seg, håper jeg også at en jobb for ham skal føre til noe som gleder mange. Men jeg har samvittighet, det har jeg. 

Ønsket av Northug selv
Etter det TV 2 kjenner til skal Northug selv ha signalisert at han ønsker Djupvik som trener. 

Coop krever at Petter Northug gjør store endringer i støtteapparatet dersom matvarekjeden skal fortsette samarbeidet. 

Eirik Myhr Nossum, Northugs barndomskompis, må gå sammen med manager Are Sørum Langås. Hele avtalen med selskapet Nye Høyder avvikles. Dette har Northug gitt tommel opp for. 

TV 2 Sportens langrennsreporter Ernst A. Lersveen har fulgt Petter Northugs karriere tett de siste årene. Han mener tidligere landslagstrener Morten Aa. Djupvik vil være ideell som ny hovedtrener for den tidligere OL-vinneren i langrenn.

– En ideell Northug-trener
Djupvik var landslagstrener fra 2006 fram til VM i Oslo i 2011. I denne perioden tok Northug jr. 13 mesterskapsmedaljer.

– Jeg opplevde at samarbeidet mellom Morten Aa. Djupvik og Petter Northug under tiden som landslaget som veldig godt. De fant en god tone og var på samme frekvens, forteller Lersveen til TV 2 Sporten, og legger til:

– Morten stilte krav til Petter og var en god motivator. Han aksepterte at Petter ikke er en A4-type, heller en A7-type. Djupvik trente Petter under alle de gode årene på landslaget. Dersom jeg hadde vært i en posisjon til å plukke en ny trener for Petter, så synes jeg at Morten Aa Djupvik er den ideelle kandidaten, sier han.

Nå er det altså flere enn Lersveen som mener at Morten Aa Djupvik kan være rett navn til å bli Petter Northug juniors nye trener.

– Det beste som kan skje Petter
Aa Djupvik og Northug jr. utviklet et godt forhold så godt Aa Djupvik fikk kritikk fra de andre landslagsløperne fordi han brukte for mye tid på skistjernen.

– Dette er det beste som kan skje for at Petter skal komme tilbake i godt slag, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Han er overbevist om Morten Aa Djupvik som trener er et ønske fra Northug selv.

– Morten kjenner Petter «ut og inn», og han er rett mann til jobben, forklarer TV2s langrennsekspert.