VOND OPPVEKST: 17 år gamle Cato har hatt en tøff oppvekst. Han får utløp for de vonde følelsene gjennom musikken. Fredag kjemper han for finaleplass i «Norske Talenter». Foto: Thomas Reisæter/TV 2
VOND OPPVEKST: 17 år gamle Cato har hatt en tøff oppvekst. Han får utløp for de vonde følelsene gjennom musikken. Fredag kjemper han for finaleplass i «Norske Talenter». Foto: Thomas Reisæter/TV 2

Cato (17) tar et oppgjør med mobbingen på direktesendt TV

«Norske Talenter»-rapperen opplevde fysisk og psykisk mobbing gjennom hele barneskolen. 

Når Cato Alexander Eikeland (17) står på «Norske Talenter»-scenen fredag kveld, skal årevis med brutal mobbing uttrykkes i én eneste låt. 

– Jeg skal fremføre en egenskrevet låt som heter «Reality». Den handler om mobbing, nedtrykking og det å bli dømt fordi du er annerledes, forteller 17-åringen.

Når TV 2 tar en prat med ham utenfor hotellet deltakerne bor på i Nydalen i Oslo, innrømmer han at oppveksten var av det tunge slaget. 

– Det har vært tøft. Det har vært mange flere nedturer enn oppturer. Det har vært familieproblemer i bildet også, uten at jeg vil gå inn i detaljer. Og skolen har heller ikke vært spesielt bra, sier han åpenhjertig. 

Ble hengt opp på en knagg

Det startet da han begynte på barneskolen. Ifølge de andre barna, hadde ikke Cato riktig utseende. Han hadde ikke riktige type klær. Han hadde for stort mellomrom mellom tennene. Mobbingen varte i mange år, og fortsatte da han begynte på ungdomsskolen.

– Det var fysisk og psykisk mobbing. Jeg husker spesielt godt en gang i niende klasse, da ble jeg hengt opp etter bukselinningen på en knagg. Jeg hang der helt til den røyk, og så gikk jeg på trynet i betongen, sier tenåringen åpenhjertig. 

Åpenheten kom da han begynte med musikk.

– Det var mange år der jeg ikke snakket om mobbingen. Men musikken har blitt terapien min, og jeg får ting ut gjennom det. Etter at jeg begynte med musikk, har det blitt lettere for meg å kunne snakke om ting. Og når du først får det ut, merker du hvor mye det egentlig spiser deg opp innvendig. Det gjorde det virkelig, og jeg ble ordentlig deprimert også.

Begynte med rus og kriminalitet

En vanskelig oppvekst skulle bli bakteppet for enda flere problemer.

– Jeg har gjort mye dumt, uten at jeg har lyst til å si for mye om det. Det har vært rus og det har vært kriminalitet. Da jeg var 15, var jeg i en ulykke som kunne fått meg drept. Jeg og noen kompiser var dumme i hodet, og så gikk det galt. 

17-åringen ønsker ikke å utdype hendelsen, men forteller at det involverte en eksplosjon og brannsår. 

– Jeg skulle egentlig vært død. Det ble et vendepunkt. Etter dette bestemte jeg meg for at jeg skulle skjerpe meg, smiler han. 

Redningen kom til slutt, i form av to personer ved navn Simen Pedersen og Jan Transeth, produsent og ungdomsarbeider og musiker. 

– De to fikk meg til å snu ting rundt. Jan var på et møte med meg på skolen, og ga meg tilbudet om å teste ut musikken. Begge to har hjulpet og lært meg utrolig mye. De har fått meg skikkelig opp og hadde det ikke vært for dem, vet jeg ikke hva jeg ville gjort. 

Jobber på Pizzabakeren

I dag leier Cato tid i studioet han ble oppmuntret til å teste da han var yngre. Smaken av musikk ble så god at det i dag er hovedfokuset til rapperen, som også går under navnet C The Me. 

Foreløpig er det studiotid og en jobb på den lokale Pizzabakeren i Kristiansand som gjelder. 

Cato håper nå at talentshow-deltakelsen kan føre ham videre i drømmen om å kun jobbe med musikk.

– Uavhengig av hva som skjer i «Norske Talenter», kommer jeg til å fortsette med musikken. Men det er på ett vis veldig viktig for meg å gå videre. Jeg har så lyst til å få ut navnet mitt, og du vet aldri hvilke dører som kan åpne seg når du er med på noe sånt. Du vet aldri hvem som hører på. Og i tillegg er det en førstepremie på en halv million kroner. Jeg blir 18 år om to måneder, og det hadde ikke vært en dårlig start på livet! smiler han.

Får tilbakemeldinger fra andre mobbeofre

TV-seerne bestemmer hvem som går videre i fredagens semifinale, som er sesongens siste. Mobbelåta som blir fremført er spesialskrevet for anledningen. Den har allerede skapt reaksjoner hos det norske folk.

– Jeg skrev låta til semifinalen, og så la jeg den på nett. Etter at jeg gjorde det, har jeg fått mange tilbakemeldinger og folk som kommer til meg med historiene sine. Jeg vet at det er veldig mange som har det sånn, har hatt det sånn, eller som kjenner noen som har det sånn. Og derfor tenkte jeg at å ta en sånn låt til et sånt nivå ... Hvis det har trugget noen med noen få tusen visninger på YouTube, tenk hva det kan gjøre når det når hundretusener! sier han.

– Jeg håper at det treffer folk, og hvis det treffer folk håper jeg at det fører til stemmer som tar meg til finalen. Men mest av alt håper jeg at det kan hjelpe noen, fortsetter sørlendingen.

Får støtte fra familien

Cato er etter alt å dømme ikke den eneste med etternavnet Eikeland som håper på rappeseier i fredagens program. 

– Familien min er garantert den største fansen jeg har. Mamma har vært med på nesten hver eneste konsert jeg har hatt, og min far er også helt fortapt i musikken. Du merker hvor stolte de er, og det gjør godt. Og så har du lillebroren min Stian, som later som han er tøff og ikke bryr seg så veldig, men når han snakker med vennene sine hører jeg at han er stolt. Og jeg vet jo godt at han er utrolig støttende. Det er jeg utrolig takknemlig for. 

Se hvordan Cato gjør det i den siste semifinalen i årets «Norske Talenter» fredag klokken 21.40 på TV 2.