KAPTEIN: Den utvilsomt mest innflytelsesrike mannen i Australias tropp er Mile Jedinak. Crystal Palace-kapteinen har opparbeidet seg en tilnærmet superhero-status i Premier League etter hans sentrale rolle i klubbens utrolige tabellklatring fra det som lignet en et sikkert nedrykk i fjor høst. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD
KAPTEIN: Den utvilsomt mest innflytelsesrike mannen i Australias tropp er Mile Jedinak. Crystal Palace-kapteinen har opparbeidet seg en tilnærmet superhero-status i Premier League etter hans sentrale rolle i klubbens utrolige tabellklatring fra det som lignet en et sikkert nedrykk i fjor høst. Foto: AFP PHOTO / Greg WOOD

VM-analyse: Han er Australias mest innflytelsesrike spiller

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene for TV 2. I dag: Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nr. 31: Australia: Laget har gjort tiden mellom kvalik og sluttspill dramatisk innholdsrik. Etter to stygge tap i vennskapskamper (0-6 mot Brasil og Frankrike) valgte fotballforbundet å takke den tyske landslagssjefen, Holger Osieck, for hans tjenester.

De ydmykende tapene var dråpen som fikk tålmodigheten til å renne ut for forbundet, som allerede var på kollisjonskurs med Osieck over hans manglende vilje til å skifte ut store deler av et aldrende landslag, en skuffende kvalik der Australias VM-deltagelse lenge hang i en tynn tråd og en fotballfilosofi som kun handlet om resultater, ikke om utvikling. Ut med tyskeren forsvant grunnstammen av laget som representerte landet i Sør-Afrika og som i hovedsak ledet an på veien mot Brasil, men som samtidig fremsto som leie og mette av dage.

Under den nye landslagssjefen, Ange Postecoglou, har mange yngre og landslagsferske spillere blitt fremskyndet til A-landslagstroppen, og i realiteten er fortsatt laget i en eksperimentfase – noe som kommer til syne i de ujevne resultatene i vennskapskampene.  På sett og vis klokt nok, det kan synes at Australia faktisk tenker mer mot 2016 og på Asiamesterskapet senere i år enn det som skal skje i Brasil neste måned. Og selv om Australia stiller med respektable spillere som Cahill og Jedinak, er det kanskje litt urovekkende – til tross for alle tiltaksplaner og satsinger under tidligere utenlandske landslagssjefer – at landet ikke lenger produserer spillere som Harry Kewell og Mark Viduka.

Hvordan tror du Australia gjør det i VM? Ta debatten nederst i artikkelen!

Veien til VM 

Det er ikke bare generasjonsskifte og tynn tropp som har gjør at Australia avskrives fra alle hold. Landet gjorde også en urovekkende jobb i kvaliken. På vei mot det som omsider ble en andreplass i gruppen (direktekvalifisiert) måtte Australia, under Holger Osiecks ledelse, krige seg til knepne seire mot svake Thailand - både hjemme og borte, begge ganger avgjorde man med sene mål. Tap mot Jordan i Amman og i begge oppgjørene mot Oman måtte man ta til takke med ett poeng, mens man slo Irak to ganger med sene mål. Australias vei til Brasil var som belagt av spikermatter, men på et eller annet vis kom de over målstreken.

Sannsynlig lagoppstilling

4-2-3-1: Ryan (22, Club Brugge/BEL); Franjic (26, Brisbane Road/AUS), Spiranovic (25, Western Sydney Wanderes/AUS), McGowan (24, Shangdong Lueng/CHN), Davidson (22, Heracles/NED); Jedinak (29, Crystal Palace/ENG), Milligan (28, Melbourne Victory/AUS); Leckie (23, FSV Frankfurt/GER), Vidosic (26, FC Sion/SUI), Oar (22, FC Utrecht/NED); Cahill (34, New York RB/MLS).

Få oversikt: Her er kampoppsettet for VM

HOLDER KOKEN: Australias mestscorende spiller gjennom tidene, Tim Cahill (34), er fortsatt selvskrevet medlem av landslagstroppen og kanskje det første navnet på tavlen når Postecoglou noterer ned oppstillingen til åpningskampen mot Chile. Foto: Greg WOOD
HOLDER KOKEN: Australias mestscorende spiller gjennom tidene, Tim Cahill (34), er fortsatt selvskrevet medlem av landslagstroppen og kanskje det første navnet på tavlen når Postecoglou noterer ned oppstillingen til åpningskampen mot Chile. Foto: Greg WOOD

Nøkkelspillere

Australias mestscorende spiller gjennom tidene, Tim Cahill (34), er fortsatt selvskrevet medlem av landslagstroppen og kanskje det første navnet på tavlen når Postecoglou noterer ned oppstillingen til åpningskampen mot Chile. Cahill, som har scoret 31 mål på 67 kamper – et imponerende antall for en late bloomer som debuterte på A-landslaget som 25-åring og har spilt de fleste av disse kampene som midtbanespiller (riktignok et antall av disse mot Stillehavsøyer) – kommer trolig til å brukes som ensom spiss. Den fantastiske hodespilleren (for sine 177 cm) med den utrolig evnen til å time offensive løp og komme til avslutninger, gir fortsatt bra fra seg i MLS og er en av få spillere som har kommet ut av de siste vennskapskampflausene med æren i behold.

Den utvilsomt mest innflytelsesrike mannen i troppen er Mile Jedinak. Crystal Palace-kapteinen har opparbeidet seg en tilnærmet superhero-status i Premier League etter hans sentrale rolle i klubbens utrolige tabellklatring fra det som lignet en et sikkert nedrykk i fjor høst. Et av de første trekkene den nye landslagssjefen gjorde etter han tok over var å gi Jedinak kapteinsrollen. Og det er nettopp spiriten og mentaliteten til den defensive midtbanespilleren som må innarbeides i dette ferske mannskapet. En inspirerende fotballspiller, absolutt, men han kan også bruke ballen, posisjonere seg godt og gi hardt fra seg i nærkamper.

Mark Ryan heter den relativt unge (22) keeperen som har sklidd inn i hanskene til den legendariske - sett med australske øyne – Mark Schwarzer (som stod i kvaliken). Ryan ble hentet til europeisk fotball av Club Brugge før denne sesongen, og har utmerket seg i den belgiske toppklubben. Med et ustabilt og ferskt stopperpar foran seg må keeperen med kun fem landskamper være kjapp mentalt så vel som i beina. Fadesen i den siste vennskapskampen (3-4 mot Ecuador) var ingen god opplevelse for Ryan, men det er ingen tvil om at dette er sisteskansen som Australia vil satse på i årene fremover.

Trener

Hellas-fødte Ange Postecoglou (emigrerte til Australia som femåring) ble noe overraskende utnevnt til ny landslagssjef etter at tyske Holger Osieck måtte gå av i fjor høst. Valget av Postecoglou ble ansett som et slags back to basic, endelig skulle en trener med bakgrunn fra australsk fotball igjen få lede Socceroos – etter mange år med ambisiøse (og kostbare) utenlandske «løsninger». Men selv om mannen med det tungekrøllende navnet selv har noen få landskamper for Australia fra 90-tallet, er trenerkarrieren hans mer imponerende. Ikke bare har han vunnet fire ligatitler fra den lokale serien men også gjort en god jobb med aldersbestemte landslag. Og det er nøyaktig av den sistnevnte årsaken at nettopp 48-åringen ble utpekt til å lede Australias store generasjonsskifte. Postecoglous oppgave er vanskeliggjort ytterligere ved at han har fått veldig liten tid til å jobbe med dette mannskapet, men til hans fordel er forventningene ekstremt lave.

X-faktor

Miksen av å havne i «dødens gruppe», befinne seg midt i et slags generasjonsskifte og svake resultater det siste året betyr at Postecoglous menn reiser til Brasil uten noen som helst form for press. Australia kan senke skuldrene og vite at uansett resultat så kan man reise hjem uten å blitt møtt av lynsjemobb på flyplassen. Jeg tror denne effekten kan slå ut positivt for Socceroos. For alt denne utgaven mangler av ren fotballmessig kvalitet, så kan man være sikker på en ting ved australske idrettsutøvere: De vil stille forberedt, glødende av selvtillit, fulle av innsats – uansett hvor mye resten av verden tror de vil mislykkes.

Sjansene

Etter alle solmerker skal Australia ende som tabelljumbo med god margin. Gruppe B er trolig VMs tøffeste. Socceroos kan muligens få med seg et poeng, men selv mot Chile kan jeg vanskelig forestille meg at de gule og grønne har nok å by på til å kapre full pott. Mot Nederland kan fort det temposvake midtforsvaret bli heftig avslørt og for Australias del får man håpe at Spania har gjort nok tidligere i mesterskapet til at de trenger å sette inn nådestøtet i den siste gruppematchen. Tapet av langtidsskadede Rhys Williams og Robbie Kruse vil også merkes.