Slik blir du lurt når du kjøper kjøtt

Det står 300 gram utenpå, men du skal ikke være sikker på at det er det du får oppi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Denne var lett tenkte jeg, så da tok jeg å veide pakken for å sjekke om det stemmer, forteller Yngve Gunnarsrud om kyllingpakken han hadde kjøpt hos Rema 1000. 

Så Yngve fant fram kjøkkenvekta av rein nysgjerrighet. Men da han la kyllingen på vekta viste den at det var 10 % mindre kjøtt i pakken enn nettoinnholdet som pakken var merka med. 

– Det viste seg at 300 gram altså ikke var 300 gram, sier Yngve.

– Når vi kjøper et produkt, så forventer jeg som forbruker at det er det som står på pakka. 

Pinlig nøyaktig

Men var Yngve bare uheldig med valg av kyllingpakke, eller er det slik at det er flere pakker man kan ende opp med å få mindre kjøtt enn det man tror? TV2 hjelper deg har også fått tips fra en annen seer om en pakke med strimla svinekjøtt hos Rimi, som heller ikke inneholdt det pakken var merket med. Så fem pakker fra hver av de to produktene, der begge produktene er merket med et nettoinnhold på 300 gram, blir tatt med til Justervesenet i Lillestrøm for å bli veid. 

SJEKK: Bård Helmersen, Distriktssjef
for Distriktskontor Øst i Justervesenet, utfører veiingen.
SJEKK: Bård Helmersen, Distriktssjef for Distriktskontor Øst i Justervesenet, utfører veiingen.
OVERRASKENDE: Resultatene viste at det var ca 10% mindre kjøtt
i pakkene enn det man forventer
OVERRASKENDE: Resultatene viste at det var ca 10% mindre kjøtt i pakkene enn det man forventer

– Vekten vi bruker til disse målingene er en laboratoriavekt som brukes der det er krav til veldig nøyaktig målinger. Og den er såpass nøyaktig at viss du deler et gram i 100 deler, så har du nøyaktigheten på vekta, forteller Distriktssjef i Distriktskontor Øst hos Justervesenet Bård Helmersen. 

Nøyaktigheten på vekten har blitt kontrollert mot nøyaktige lodd som er kalibrert på forhand, vekten har en libelle bak slik at man vet at den står helt i vater under målingene og den har også et innebygdt kalibreringssystem. 

– Så nøyaktigheten på vekta i forhold til innholdet i kjøttpakkene er pinlige nøyaktige, forteller Helmersen. 

10 % mindre kjøtt

Etter ti veiinger, fem med kylling og fem med strimlet svinekjøtt, så er resultatene nesten identiske. 

– 10 % av den vekten man forventer å få av kjøtt fra pakken, ut ifra det pakken er merket med, det ligger i oppsugingsputa i bunn. Så man betaler egentlig 10 % for mye av det man forventer å få av kjøtt, sier Helmersen. 

Skal være 300 gram

Hos Rimi ønsker man ikke at dette er noe kundene skal oppleve. 

– Det står 300gram på de, og då skal det være 300 gram i de, sier kommunikasjonssjef i ICA Norge Bjørn Friis. 

– Men hva er det som har skjedd her? Har dere hatt for dårlig kontroll på hvor mange gram som er oppi hver pakke?

– Ja, det kan du godt si. Vi har nok hatt for dårlig kontroll siden vi har akseptert å motta kjøtt som er mindre enn det vi har betalt for.

– Hva skal dere gjøre med dette no?

– Løsningen blir nok at vi legger mer kjøtt i pakkene slik at vi er sikker på at det er 300 gram i når kunden veier det, sier Friis. 

Vil ikke endre på innhold

Men hos Rema 1000 har de ett litt annet syn på saken enn Rimi. 

– Hvorfor er det ikke 300 gram kylling i pakker som er merket med 300 gram?

– Når vi ble kontaktet av dere gjennomførte vi enn kontrollveiing hos vår produsent og kontrollveiingen viser at vi er innenfor det avviket som er akseptert og det er + / - 5 % Og det er pakkedato som gjelder, svare kvalitetssjef i Rema 1000 Martina Rabsch

– Men når det står 300 gram på pakken, er det ikke da litt misvisende for forbrukeren når de kan ende opp med et produkt som kan være mindre enn dette fra utgangspunktet av?

– Kylling er et levende materiale. Og som all kjøtt, vil ha noe væsketap, sier Rabsch som legger til at det er flere faktorer som gass under produksjon, PH-verdi, hva for kyllingen har fått og den naturlige holdbarheten på kjøttet som spiller inn her. 

– Men er det ikke et alternativ å legge mer kjøtt i pakken, slik at forbrukeren er sikker på at han får 300 gram når han skal bruke kyllingen han har kjøpt i butikken?

– Det vil jo være en samlet kjøttbransje og en næringsmiddelindustri som samen med mattilsynet må vurdere en regelendring, sier Rabsch.  

Se TV 2 Hjelper deg i kveld kl. 20.30!