Slik kom Jan (46) seg ut av sprøytehelvete etter  20 år

Giftet seg med ungdomskjæresten og hjelper rusavhengige til å leve et rusfritt liv. 

– Jeg var en tannløs, hjemløs sprøytenarkoman med Hepatitt C som hang på Plata. Ingen ville ha noe med meg og gjøre. Det går ikke an å komme lengre ned, forteller Jan Schøyen (46) til «God morgen Norge». 

Mistet kontakten med alle

Kathrine Chi var Jans kjæreste i ungdomstiden. De to møttes på en fest da hun var 13 og Jan 14. 

– Han hadde langt hår og permanent og var veldig kul! Jeg falt øyeblikkelig, forteller Chi. 

Så flyttet Katrine, og Jan fortsatte festingen. Fra hasj og alkohol gikk han over til hardere stoffer. I perioder var han skjerpet. Han rakk å gifte seg og fikk to barn. Familien prøvde å få det til å fungere, men det gikk ikke. Til slutt endte det med at kona og barna måtte beskytte seg fra han, og ingen ville lenger han noenting med Jan å gjøre. 

– De beste dagene var da jeg ble arrestert og fikk prate med normale mennesker, forteller Schøyen.

Ble banket opp

Vendepunktet kom julen 2001. Det var julaften og Jan var ute på en kjørerunde for å levere julegaver til familien – stjålne julegaver i stjålen bil. Han sovnet bak rattet og krasjet inn i en lyktestolpe i Drammen sentrum. Jan stakk fra stedet, men ble raskt innhentet av politiet. Julaften ble tilbragt på glattcelle. 

Tre dager senere ble huset Jan bodde i, eller «reiret» som han selv kaller det, oppsøkt av torpedoer. 

– I miljøer som jeg oppholdt meg i var det mye intriger og ugjorte ting. Denne gangen fikk jeg en omgang juling med motorsykkelkjetting. Da var det over. Jeg orket ikke mer, forteller Schøyen, som søkte tilflukt hos sin mor.  

– Jeg fikk sove ut hjemme hos mamma. Etter tre-fire uker fikk jeg samlet meg, søkte hjelp og fikk behandling.  

Giftet seg med ungdomskjæresten

Jan var i behandling i tre og en halv måned fulgt av ett år i ettervern. Nå har Schøyen vært rusfri i 12 år. Ett år etter at han ble rusfri møtte han ungdomskjæresten Kathrine Chi igjen, og de to er nå gift. 

Schøyen forteller at han nå har et veldig godt forhold til sine barn, og har nå fått to barnebarn. I tillegg har han en stesønn og et fosterbarn sammen med Kathrine. 

Paret jobber nå sammen i stiftelsen «Veien ut», som hjelper rusavhengige til å leve et rusfritt liv.