Skofterud til TV 2: – Ikke mange slike hendelser i løpet av et år

Langrennsstjernen Vibeke Skofterud ble innlagt på sykehus i Drammen under full overvåkning på intensivavdelingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

34-åringen har pådratt seg rabdomyolyse, som skyldes akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller.

Det var etter sin første treningssamling med Team Centric Skofterud våknet med hovne armer og merket at noe var galt.

– Det som skjedde var at vi hadde en ganske brutal styrkeøkt. I alle fall brutalt til meg å være. Jeg er ikke vant med å kjøre den type styrketrening. Så kjørte vi på med litt staketrening dagen etter, og en påfølgende styrkeøkt etter det igjen. På kvelden kjente jeg at det skjedde noe i armene, forteller Skofterud til TV 2 Sporten.

Før hun fortsetter:

– Det begynte å hovne opp. Jeg klarte ikke å få på meg klærne. Når armene begynte å se ut som låret, skjønte jeg at det var litt fare på ferde, sier hun.

Skofterud opplyser at det ikke er mange som rammes av rabdomyolyse.

– Det er ikke så mange sånne hendelser i Norge i løpet av et år, så han var litt usikker han også. Han sendte meg til Drammen sykehus for å ta noen blodprøver for å være på den sikre siden. Da ble jeg lagt inn. Det skjer ofte i skuddskader og klemskader. Veldig sjelden i treningssammenheng. Enten er jeg fryktelig utrent, eller så tok jeg veldig mye i, sier Skofterud.

– Armene min ble til lårstørrelse
På sin egen blogg beskriver Skofterud hvordan hun opplevde det hele.

– Jeg ble ganske bekymret da armene mine ble til lårstørrelse nærmest over natta. Huden glinset og var sprekkeferdig. Jeg dro til min gode venn og lege Erik, som alltid stiller opp uansett og han anbefalte blodprøver på Drammen sykehus. Dro ned og siden har jeg ligget her under full overvåkning på intensivavdelingen. Diagnosen er jeg er rammet av er «rabdomyolyse», skriver Skofterud på sin blogg tirsdag ettermiddag.

Skofterud, som blant annet tok OL-gull på stafetten under vinterlekene i Vancouver for fire år siden, innrømmer at hun kanskje tok for hardt i under treningssamlingen.

– Enten var jeg fryktelig dårlig trent eller så ble jeg hardt straffet for et offensivt og motivert hode som liker og sprenge grenser. Jeg fikk hvertfall ryddet i mine egne overbevisninger om hva som er mulig og uttrykket sprenge grenser fikk definitivt en ny betydning. Uansett angrer jeg litt nå her jeg ligger på intensiven med full overvåking, skriver Skofterud.

– Har trent på meg nyresvikt
Langrennløperen får nå behandling og forteller at hun er på bedringens vei.

– Hva er rabdomyolyse? Rabdomyolyse betyr direkte oversatt akutt ødeleggelse og vevshenfall av tverrstripet muskulatur særlig i armer og bein. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet: elektrolytter (eks. kalium og kalsium), myoglobin (et nedbrytningsprodukt av muskelprotein) og andre proteiner. Flere av proteinene kan påvises i blodprøve, og en vil kunne måle sterkt forhøyede verdier av disse proteinrestene. Denne plutselige og store utskillelsen av «avfall» fra døde muskelceller kan gi fra bagatellmessige til livstruende forandringer i kroppen. I praksis har jeg nesten trent på meg nyresvikt. Hurra for det, sier Skofterud, før hun slår fast:

– Kommer fryktelig tilbake
– Men nå er jeg på bedringens vei, og som alltid kommer jeg fryktelig tilbake.

Èn måned for vinterens OL i Sotsji bestemte Skofterud seg for å gi seg på landslaget og satse på langløp. I tillegg til stafettgullet i Vancouver-OL har hun sikret seg VM-gull i stafett både i Oberstdorf i 2005 og Oslo i 2011.

Skofteruds manager, Pål Tømmerhol, har bare såvidt fått snakket med skiløperen om sykehusinnleggelsen.

– Jeg har snakket litt med henne, fordi hun har ikke vært veldig tilgjengelig når hun har ligget på sykehus. Jeg kan derfor ikke si så mye mer enn det hun selv skriver i bloggen sin. Men etter det lille jeg har fått snakket med henne, så forstod jeg dette bare var noe akutt noe, og at det går veldig fint med henne nå, opplyser Tømmerhol til TV 2 Sporten.