– Glemmer ikke den kampen med det første

Lars Haugen (27) seiret over Sverige i sin første VM-kamp i 2011. Nå mener han storebror bør passe seg igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minsk/Bergen (TV 2): - Det var helt fantastisk. Det er var den første mesterskapskampen min for Norge, så den kampen tror jeg ikke at jeg kommer til å glemme med det første. Det var en litt tung start på kampen, også tok vi bare over, og ingenting kunne stoppe oss, forteller Lars Haugen om den dramatiske kampen 30. april 2011. 

Det er første og eneste gang Norge har gått seirende ut av nabooppgjøret i et mesterskap. 

Straffedrama
Sverige ledet 3-1 etter første periode, men Norge kom tilbake og vant til slutt på straffeslag etter scoringer av Mathis Olimb og Per-Åge Skrøder.

Lars Haugen reddet begge straffene i sin første VM-kamp. Nå tror han Norge kan overraske storebror igjen. 

- Ja, det kan vi absolutt. Det er klart det blir vanskelig, for de er jo favoritter så det holder. Men vi har et bra lag, og vi har vist nå i de innledende matchene at vi jobber hardt for hverandre og klarer også å gjøre mål. Så vi har troa vi, understreker 27-åringen. 

Se Norge – Sverige kl. 19.00 på TV 2 Zebra og tv2sumo.no (kampstart 19.45)

- Hva bør Sverige passe seg for?

- Vi har hatt et veldig bra power play hittil, mange som bidrar offensivt og en lagmoral som ingen kan knekke. Så de må passe seg. 

- Bør de passe seg for deg også?

- Haha, ingen kommentar. 

- Skal gjøre det surt for Sverige 
Landslagssjef Roy Johansen er også optimistisk på troppens vegne, og går med på å trekke noen paraleller til kvartfinale-laget fra 2011, der vi også manglet flere profiler som bl.a. Patrick Thoresen og Mats Zuccarello Aasen. 

- Det er sammen "go" i laget, og det er den gode stemningen og gode energien. At vi skal gjenta bedrifen mot Sverige er jo å drømme, men det er jo lov, sier han. 

- Hva kan Norge tukte Sverige på?

- Det er jo David mot Goliat, men alt er mulig så vi skal gjøre et forsøk selvfølgelig. Så vi kommer til å gå ut med det vi har, og prøve å gjøre det surt for Sverige. Gjøre en bra start blir nøkkelen, understreker landslagssjefen. 

I den svenske leieren vil de ikke snakke så mye om hva som skjedde i 2011, men understreker at de ikke undervurderer Norge. 

- Jeg husker ærlig talt ikke så mye av den kampen. Vi har respekt for Norge, og det er mange av spillerne som har spilt og spiller i Sverige. Det er det som gjør at vi vil vinne denne matchen, fordi vi har respekt for Norge, og vet hva de er gode for, sier Mattias Sjögren. 

Nytt lusekofte-veddemål
I 2011 måtte Aftonbladets hockeyekspert, Mats Wennerholm, gå i lusekofte resten av VM etter at han tapte et veddemål. Denne gangen tør han ikke gjøre det samme. 

- Absolutt ikke. Jeg kommer ikke til å love noe i år, selv om jeg er sikrere på at Sverige vinner denne gangen enn hva jeg var nede i Slovakia, sier han. 

- Hvorfor det?

- Norge ser litt tynne ut, og savner noen gode spillere som Thoresen, Tollefsen og Zuccarello. Pluss at Sverige har et ganske bra lag som jeg tror kommer til å vinne ganske lett, selv om seieren mot Danmark var imponerende. Jeg tipper Sverige vinner 5-1 i denne matchen, understreker Wennerholm. 

Dermed må den tidligere NHL-proffen, og nå ekspertkommentator på Sveriges Radio, Magnus Arvedson ta ansvar på vegne av svenske journalister. 

- Jeg har en lusekofte hjemme, så hvis Norge vinner skal jeg ha på meg den neste VM. Det lover jeg, smiler han.

Men innrømmer at det kan bli en tøffere oppgave for Sverige enn han først trodde. 

- Jeg syns Norge har overrasket stor under VM her, jeg trodde ikke på Norge i det hele tatt om jeg skal være ærlig. Det blir tøft, men jeg tror fortsatt at Sverige vinner, fastslår Arvedson. 

Tror på norsk kvartfinale
Håkan Södergren har en fot i hver leir. Han ble verdensmester med Sverige i 1987, og er nå daglig leder i Getligaen. Han mener Norge ikke skal bruke for mange kalorier mot Norge.

- Denne kampen er ikke den viktigste for Norge. Norge har Slovakia den 14. og på 17. mai, når flagget skal bæres høyt, så er det Frankrike. Vinner man de to kampene så er det kvartfinale og da er mesterskapet en suksess, mener han.

Selv om Sverige ikke har overbevist i sine to første kamper, tror Sødergren at hans landsmenn er en medaljekandidat. Og han tror Norge kan overraske dersom de kommer til kvartfinale.

- Sverige blir alltid bedre jo lenger turneringen går. Når man kommer til kvartfinale, semifinale, så tror jeg Sverige er et av lagene som fortsatt er med. Men siden det er vinn eller forsvinn i både kvart og semi, så er det veldig vanskelig å si. Da er det dagsformen som avgjør. Det er litt derfor man håper Norge får en sjanse i en kvartfinale. Det er en kamp, og da kan Norge ryste flere av stornasjonene, sier han.

Se Norge – Sverige kl. 19.00 på TV 2 Zebra og tv2sumo.no (kampstart 19.45)