Nå er det på tide å gjøre klart bunadsølvet til 17. mai

Med enkle grep og uten dyre pussemidler kan du skinne på nasjonaldagen. 

17. mai er ikke før til helgen, men allerede nå kan det være lurt å begynne å tenke på om alt er klart til bunaden. Særlig sølvtøyet kan fort ha mistet glansen siden du hadde bunaden på deg i fjor. 

– Det som er viktig er at du først og fremst tar frem alt sølvet ditt tidlig nok til at du rekker å se over det. Kanskje noe gikk i stykker i fjor; det glemmer du veldig fort. Så ta frem bunaden tidlig, se over bunaden og se at alt er på stell, råder gullsmed Thomas Heyerdahl, på besøk i God morgen Norge. 

Se video med hår og sminketips nederst i saken!

Billig og bra

Når det gjelder puss av sølvtøy trenger du ikke gå til innkjøp av dyre pussemidler. Lunkent vann, en dråpe zalo og en skje med salmiakk holder som oftest. I mange tilfeller er dette godt nok. Men det spørs hvor lenge dette har ligget, og hvor stygt det har blitt.

FORHÅNDSSJEKK: Bunadsølvet kan fort ha mistet glansen siden i fjor.
FORHÅNDSSJEKK: Bunadsølvet kan fort ha mistet glansen siden i fjor.

– Først lar du sølvtøyet ligge noen minutter i denne blandingen. Så tar du en gammel tannbørste og børster lett over, deretter skyller du godt med vann, og tørker godt. Det er veldig viktig at du tørker ordentlig, hvis ikke kan det bli litt skjolder etter dråpene. Da bruker du gjerne en hårføner, råder Heyerdahl.

Bruk lufttette poser

Det som er veldig viktig når det gjelder oppbevaring av sølvtøy er at du oppbevarer det i lufttette syrefrie plastposer.

– Ta alt som du kan ta av bunaden og oppbevar det i lufttette poser, ikke bruk gummistrikk, det inneholder svovel, og setter merker som er veldig vanskelig å få vekk, tilføyer han.  

Ved puss av knapper som henger fast i bunaden kan du kjøpe en plansje som du trer inn på knappen. På den måten unngår du å få pussemiddel på bunaden. 

– Jeg vil anbefale å bruke en pussevott, eller en pusseklut, da bruker du den direkte over der, og gnir godt på knappen. Det meste av sølvet er jo oksidert. Det vil si at det skal være litt mørkt nedi for det litt gamle preget. Da pusser man toppene, slik at de blir blanke, uten at det ødelegger jakka, sier den erfarne gullsmeden. 

Se opp for sterke midler

Dersom ikke zalo og salmiakk holder kan man bruke et middel som man dipper sølvtøyet oppi. Dette må gjøres svært forsiktig, advarer Heyerdahl. 

– Hvis sølvtøyet er ekstra stygt kan man bruke disse dippene. Men det kan skade hvis det er for sterkt. Så vær litt forsiktig med det. Bare dypp kjapt oppi, skyll og tørk godt.

Også pussekremer må brukes med varsomhet. 

– Disse kremene som mange bruker er litt dumt å bruke synes jeg. Spesielt på litt avansert bunadssølv, for den er vanskelig å få bort. Bruk heller pussevott og pussebrett på tingene som er sydd på. 

Lite sminke

Når det gjelder sminke, styling og hår til bunaden, gjelder også her prinsippet om at det enkleste er det beste. Lite sminke og naturlig hår er stikkord når det gjelder drakter og bunader. 

– Det som er fint å gjøre er å sminke seg ganske nøytralt. Sånn at det er bunaden som får lov til å stå i fokus, sier folkedrakt-designer Tone Greni. 

Men å se fantastisk ut, uten at det ser ut som at man har gjort noen ting krever litt arbeid på badet. 

– Så jobb med en god foundation. Pass på å ikke dra den ned over halsen, så man får sminke på den fine skjorta. bruk rosafarger, nøytrale fine farger og la drakta og bunaden være i fokus, råder designeren.

Selv om dronninga ofte får kommentarer på bruk av solbriller til bunaden, er dette greit mener hun. 

– Solbriller må være lov. Men kanskje man kan la de med diamanter, strass og dill få lov til å være hjemme, avslutter hun. 

I videoen nedenfor kan du også se hårklypedesigner Trine Nilsen Steenbergs forslag til hvordan man kan ha håret på nasjonaldagen. I tillegg finner du flere stylingtips både for to- og firbeinte.