FØR OG NÅ: Bildet til høyre viser Tom Neuwirth uten sminke i 2007. Dette var før han introduserte Conchita Wurst, som i helgen gikk av med seieren i Eurovision Song Contest. Foto: NTB Scanpix/Wikimedia Commons
FØR OG NÅ: Bildet til høyre viser Tom Neuwirth uten sminke i 2007. Dette var før han introduserte Conchita Wurst, som i helgen gikk av med seieren i Eurovision Song Contest. Foto: NTB Scanpix/Wikimedia Commons

Her er historien bak «den skjeggete dame»

Tom Neuwirth gjorde sin første tv-opptreden i 2006. I helgen vant han MGP som dragartisten Conchita.

Flere hatkampanjer forsøkte å få østerrikske Conchita Wurst ut av Eurovision Song Contest, spesielt i Russland og Hviterussland.

Hetset i MGP

Allerede før Wurst satte kursen mot den internasjonale finalen i København, spredde det seg ulike hatkampanjer sammen med ryktet om den «skjeggete skjønnheten».

I helgen slo hun tilbake og gikk helt til topps i den internasjonale finalen.

– Vi står sammen og vi er ustoppelige! sa artist Conchita Wurst mens hun, tydelig rørt, mottok pokalen.

Hun bar den lange gullkjolen like flott og sensuelt som noen annen kvinne i Eurovision Song Contest, og hun har en skjeggvekst som mang en mann ville misunne henne.

I 2007 sto Conchita på scenen, men da som Thomas «Tom» Neuwirth, uten skjegg.

Sto på scenen i 2006

Tom Neuwirth ble født i 1988. Han jobbet blant annet som vindusdekoratør for butikker før han for første gang dukket opp i rampelyset i 2006. 

Først medvirket han i en reklamefilm, før han senere samme år kom han på andreplass i talentjakten «Starmania». Året etter slo han gjennom med popbandet «Jetzt anders!».

Den gang sto han på scenen uten skjegg. Bandet ble oppløst i 2007. 

Conchita Wurst skulle først bli lansert i 2011, da hun deltok i talentprogrammet «Die Große Chance». Samme år tok moteinteresserte Wurst eksamen ved Graz School of Fashion. 

Året etter deltok hun i MGP-finalen i Østerrike, men den gang ble hun slått på målstreken.

Conchita var likevel blitt en svært populær artist i hjemlandet, noe som sendte henne til den internasjonale finalen i Eurovision i år.

Kjemper for toleranse og aksept

Motstanden før og under Eurovision var et hardt slag, men da Conchita Wurst kom fram til København, følte hun at hun endelig ble forstått:

– Alle her forstår hva jeg prøver å si, og alle er på min side i Eurovision-miljøet. Jeg føler meg forstått, og det gleder meg. Jeg føler at jeg ikke er alene om å kjempe om toleranse og aksept, sier hun i et intervju TV 2 har fått via østerrikerske OTF.

Wurst uttalte under MGP at hun setter stor pris på støtten hun har fått fra familie og venner.

– Mine foreldre, min farmor og mine venner er en stor inspirasjon. Jeg er en person som fokuserer på de fine tingene i livet, og det er det mest inspirerende. 

Vil ikke bli kvinne

På en pressekonferanse torsdag sa Neuwirth at han ikke ønsker å bli 100 prosent kvinne, og heller aldri kommer til å fjerne sitt karakteristiske heldekkende skjegg.

– Jeg skal aldri fjerne skjegget, aldri, aldri! Eller, det er mulig jeg en dag tar det bort, men ikke nå, sa MGP-artisten.

Neuwirth har tidligere uttalt at han beholder skjegget når han opptrer som dragartisten Wurst fordi han har et budskap om at man må respektere folk som de er.