– Vi er ustoppelige

«Skjønnheten med skjegg» vant årets finale, mens Russland ble møtt med stor motstand.

Etter en spennende opptelling er det klart at Østerrike er årets vinner av Eurovision Song Contest, og de vil dermed ha æren av å ta med seg finalen til hjemlandet neste år.

– Vi står sammen og vi er ustoppelige! sa artist Conchita Wurst mens hun, tydelig rørt, mottok pokalen.

BLE BUET PÅ: Under avstemningen i ESC ble Russland møtt med buing og klaging når de fikk eller ga stemmer. Foto: AP/JONATHAN NACKSTRAND
BLE BUET PÅ: Under avstemningen i ESC ble Russland møtt med buing og klaging når de fikk eller ga stemmer. Foto: AP/JONATHAN NACKSTRAND

Wurst har vært Eurovisions mest omtalte navn, og flere hatkampanjer har forsøkt å få henne ut av konkurransen, spesielt i Russland og Hviterussland.

Slet med å holde tårene tilbake

Da stjernen stilte til pressekonferanse etter finalen, var stemningen tydelig ladet, og Conchita slet flere ganger med å holde tårene tilbake.

– Denne prisen er ikke bare til meg. Den er til alle der ute som ønsker å kjempe for en framtid med fred, aksept og toleranse, sier hun, til stor jubel fra tilhørerne.

Når Conchita får spørsmål om hva hun ønsker å si til Vladimir Putin, svarer hun:

– Vel, jeg tror neppe han ser på nå. Men som jeg sa: Vi lar oss ikke stoppe! sier hun.

Russland ble buet på

Stemningen var anspent da stemmene ble telt opp i lørdagens finale av Eurovision Song Contest, og stemmeutdelingen ble preget av Europas uenigheter.

Russland fikk 12 poeng av blant annet Azerbajdan, og hver gang landet fikk høye poengsummer, ble det møtt av høylytt buing fra salen.

Også da Russland skulle dele ut sine poeng, ble de møtt med murring og spesielt høylytt klaging da de ga 12 poeng til Hviterussland.

Får gjennomgå for homo-uttalelser

Dette skyldes til dels konflikten i Ukraina, og til dels at Russlands motstand mot homofile og storfavoritten Østerrike sin deltaker Christina Wurst, kvinnen med skjegg.

Til tross for Eurovision-miljøets kameratslige innstilling om å heie på de som får poeng uansett, har publikum i dag valgt å vise sin motstand ved å bue på Russland og heie lydnivået opp i taket når Østerrike får poeng.

Halvveis ut i avstemningen ligger det an til topplasseringer for Østerrike, Nederland og Armenia.

– Jeg er så takknemlig, sier Conchita Wurst gråtekvalt halvveis i avstemmingen.

Norge på 8. plass

Norges bidrag «Silent Storm» fremført av Carl Espen Thorbjørnsen endte på en 8. plass.

– Er utrolig glad for alle stemmene vi har fått fra hele Europa. Synes det er en stor ære å være en av de ti beste i Eurovision Song Contest.  Synes også de to i toppen var så vel fortjent! Gratulerer Conchita. Du er fantastisk!, sier Carl Espen.

Norge fikk poeng av mange land, stort sett summer midt på treet. Danmark valgte å gi sine 12 poeng til Sverige, og seks poeng til Norge, som havner på en åttendeplass.

Norge ga selv åtte poeng til Sverige, ti poeng til Østerrike og tolv poeng til Nederland.

Det var jevnt mellom Nederland og Østerrike, men Østerrike krøp sakte, men sikkert mot en seier.

Da Østerrike skulle dele ut sine poeng, stilte Østerrikes programvert Kathy opp med et fyldig skjegg for å støtte sin representant.

Hamsterhjul og vrikkende bevegelser

Her er noen av kveldens høydepunkter:

Etter at showet ble åpnet med et forrykende lysshow og flaggbæring foran de elleve tusen tilskuerne, var Ukraina første artist ut på scenen.

Med vrikkende bevegelser og et gigantisk hamsterhjul på scenen, tok Marija Jaremtjuk oss igjennom låten «Tick-Tock». Hviterussland tok over med sin «Cheesecake»-låt, før Azerbajdjan, som er et sterkt ESC-land, kom på scenen med Dilara Kazimova og balladen «Start a Fire». 

Østerrike stjal showet

Island livet opp industihallen med sin fartsfulle og fargerike låt «No Predjudice», til stor applaus.

Etter Carl Espen kom Norges andre håp, nemlig Norsk-rumenske Ovi Jacobsen som spilte sammen med Paula Seling. Det er andre gang han er med i Eurovision, sist var i 2010 i Norge, og da endte han på en tredjeplass.

Den neste som virkelig stjal showet, var Østerrikes Conchita Wurst, som har fått mye oppmerksomhet for sin lekre kvinnekropp - og fyldige skjegg. Med sangen «Rise Like a Pheonix» kunne hun like gjerne hatt åpningssangen på en James Bond-film som et Eurovision-bidrag. 

Pupper og regnvått hår

Polen ble også elsket av både presserommet og salen, og damene vrikket mot en ostekjerner på en måte selv Miley Cyrus ville vært stolt av, mens de sang om puppene sine. Dype kløfter og forførende blikk var stikkordene for deres opptreden, så får vi se om kroppsfokuset holder til en topp-plassering.

Sverige var kveldens aller største favoritt, og har sendt Sanna, som har vært med i den svenske Melodifestivalen hele seks ganger tidligere. Denne gangen klarte hun å vinne seg videre til den internasjonale finalen, og hun har høstet stor oppmerksomhet fra Europa.

Spanias opptreden var bemerkelsesverdig. Rut Lorenzo sto midt i et inferno av lysende regn i ren Matrix-stil, og imponerende nok har hun valgt å stå på scenen i regn-vått hår men vannet formelig drypper fra henne og hun synger om å danse i regnet.

Salen tar av for Danmark

Når Sveits kom på scenen, ble danseskoene tatt fram i presserommet igjen. Ingen kan være i dårlig humør etter å ha hørt «Hunter of Stars», et livlig og fengende nummer.

Kanskje ikke så overraskende blir det virkelig hett når vertslandets egen artist, danske Basim, står på scenen. Både sal og presserom tar av i allsang.