– Jeg er veldig fornøyd

Norges Melodi Grand Prix-håp er stolt over å ha havnet blant topp ti i finalen.

Lørdag kveld var det duket for årets store, internasjonale finale i Eurovision Song Contest.

Vårt bidrag i sangkonkurransen, Carl Espen Thorbjørsen, gikk på scenen for å ta Europa med storm.

Riktig nok en stille storm, men med balladen "Silent storm" sikret Carl Espen oss en finalebillett i torsdagens semifinale, og på bettinglistene lå han an til å bli blant topp ti.

Etter en spennende opptelling var det klart at Østerrike er årets vinner av Eurovision Song Contest.

Norge endte til slutt på en 8. plass, noe hovedpersonen selv er godt tilfreds med.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Carl Espen til TV 2 etter at det hele er avgjort.

Stolt kusine og låtskriver

– Hadde du håpet på noe mer enn 8. plass?

– Nei, alt var åpent. Vi kom blant topp ti, og det er vi kjempefornøyd med.

Og i natt skal det feires.

– Det blir litt festing, bare litt. Jeg skal jo opp i morgen og rekke et fly, sier han.

Carl Espen fikk stemmer fra nesten alle landene, og låtskriver Josefin Wither er åpenbart svært stolt over fetteren sin prestasjon.

– Jeg synes det er en utrolig stor ære. Mest av alt er jeg fornøyd med det Carl Espen gjorde på den scenen, for meg kommer alt annet i andre rekke.

Se intervjuer med Carl Espen og Josefin øverst!

– Takk, Europa!

Etter framføringen var Carl Espen overlykkelig:

– Takk, Europa! sier han fra scenen, tydelig rørt.

– For en opplevelse! Dette er det beste jeg har vært med på! Jeg følte at alt klaffet, og at jeg klarte å fortelle alt sammen. Hele historien. Det er en helt fantastisk følelse. Jeg er så glad nå! sa han fra «green room».

Danset vals på presserommet

Carl Espens opptreden skapte god stemning både i salen og på presserommet. På presserommet danset fansen og journalistene sakte pardans til den rolige balladen, mens det i salen ble veivet med tusenvis av tente mobiler.

Likevel, ikke overraskende er det få lovord å hente i vår konkurrent Sverige sine aviser:

– Festen fortsetter med Norge-depp, proklamerer svenske Aftonbladet.

– Norges ballade er velskrevet og bra framført, men i konkurransen har ikke Espen noe i sluttstiden å gjøre, skriver Magnus Larsson i avisa.

 Jeg elsker det!

– Kanske er dette FOR langsomt. Kan ikke helt bestemme meg om hva jeg skal synes om Carl Espen, skriver Malin Roos i svenske Expressen.

– Dette var fantastisk. Jeg elsker det! Det er helt utrolig at han ikke har drevet med dette lenge, sier den tyske journalisten Mattias Götzke til TV 2.

 Er den bedre enn det tyske bidraget?

– Ja, helt klart mye bedre, sier han.

Tror Norge vinner

Blant de som trodde Norge hadde gode vinnersjanser i kveld, var fjorårets vinner, danske Emmelie de Forest.

– Norge er min favoritt. Jeg tror på han og en norsk seier, sa hun. Det er en fin melodi. Carl Espen har en fin framføring og en bra stemme. Sangen har alt, sa hun.

Også president i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, mente Carl Espen kunne komme i toppsjiktet i finalen.

– Det er mange som kjemper om vinnerpallen, men han er en av dem som kan stå øverst til slutt, sa han.

- Gleder meg utrolig mye

I garderoben var stemningen spent like før finalen skulle gå i gang, men Carl Espen kunne fortelle at følelsene var under kontroll. 

– Foreløpig er nervene helt under kontroll, og jeg kjenner mest av alt at jeg gleder meg utrolig mye til denne kvelden. Hvis nervene skulle komme, så kjenner jeg at det arbeidet jeg har gjort, gjør meg i stand til å takle dem, sa Carl Espen gjennom sin kommunikasjonsagent.

– De siste timene nå har jeg brukt til å spise, ta meg en liten lur i garderoben, kle på meg kostymet og å ta en grundig oppvarming med sangpedagogen min, sier han.

– Så formen er fin, og humøret er på topp! 

Østerrike stjal showet

Island livet opp industrihallen med sin fartsfulle og fargerike låt «No Predjudice», til stor applaus.

Etter Carl Espen kom Norges andre håp, nemlig norsk-rumenske Ovi Jacobsen som spilte sammen med Paula Seling. Det er andre gang han er med i Eurovision, sist var i 2010 i Norge, og da endte han på en tredjeplass.

Den neste som virkelig stjal showet, var vinnerbidraget fra Østerrikes med Conchita Wurst, som har fått mye oppmerksomhet for sin lekre kvinnekropp - og fyldige skjegg. Med sangen «Rise Like a Pheonix» kunne hun like gjerne hatt åpningssangen på en James Bond-film som et Eurovision-bidrag. 

Pupper og regnvått hår

Polen ble også elsket av både presserommet og salen, og damene vrikket mot en ostekjerner på en måte selv Miley Cyrus ville vært stolt av, mens de sang om puppene sine. Dype kløfter og forførende blikk var stikkordene for deres opptreden, så får vi se om kroppsfokuset holder til en topp-plassering.

Sverige var kveldens aller største favoritt, og hadde sendt Sanna, som har vært med i den svenske Melodifestivalen hele seks ganger tidligere. 

Spanias opptreden var bemerkelsesverdig. Rut Lorenzo står midt i et inferno av lysende regn i ren Matrix-stil, og imponerende nok har hun valgt å stå på scenen i regn-vått hår men vannet formelig drypper fra henne og hun synger om å danse i regnet.

Salen tok av for Danmark

Når Sveits kom på scenen, ble danseskoene tatt fram i presserommet igjen. Ingen kan være i dårlig humør etter å ha hørt «Hunter of Stars», et livlig og fengende nummer.

Kanskje ikke så overraskende ble det virkelig hett når vertslandets egen artist, danske Basim, sto på scenen. Både sal og presserom tok av i allsang.