Sverige slo Danmark i VM-åpningen

Calgary Flames-spilleren Mikael Backlund scoret de to første målene for Sverige da Danmark ble slått 3-0 i ishockey-VM lørdag.

Pär Mårts har fått utallige avbud fra svenske NHL-proffer. 25-åringen fra Västerås gikk derimot mot strømmen og grep sjansen. I VM-premieren holdt Backlund stort show allerede fra første dropp og kunne har gjort hattrick i løpet av åpningsperioden.

Han utnyttet dansk slurv allerede etter 3.33 minutter, men videogranskingen viste at pucken ikke var over mållinjen bak Patrick Galbraith.

Danskene føler at de stiller med sin kanskje sterkeste VM-tropp noensinne, hvor landets mange NHL-spillere er med. De klarte imidlertid aldri å sette svenskene under særlig press.

Backlund ga ikke opp, og etter 11.41 gjorde han 1-0. Med 37 sekunder igjen av perioden økte han til 2-0. En annen NHL-spiller, Gustav Nyqvist, fastsatte resultatet til 3-0 tidlig i tredje periode.

Den svenske målvakten Anders Nilsson kom også godt fra sin VM-debut ved å redde 21 skudd og holde nullen.

Overraskende tap for Finland

Finland tapte lørdag 2-3 for Latvia, som dermed sto for ishockey-VMs annen overraskelse.

Fredag slo Frankrike selveste Canada i en kamp der avgjørelsen falt på straffer. Latvia, som Norge har hatt et godt grep om de to siste mesterskapene, avgjorde med to mål i tredje periode.

Finnene ledet 2-1 foran den avsluttende perioden, men Kristaps Sotnieks og Arturs Kulda scoret hvert sitt mål i overtall.

Finland, som ofte har vært med og kjempet om medaljene i VM-sammenheng, åpnet best med scoring av Miikka Salomäki. Kaspars Daugavins utlignet kort etter.

I midtperioden sendte Tuukka Mäntylä Finland i ny ledelse, men så var det stopp.