Den «skjeggete skjønnheten» Conchita: - Nå føler jeg meg forstått

KØBENHAVN (TV 2): Conchitas modige opptreden er forbilledlig, mener norske Skeiv Ungdom.

Hun bærer den lange gullkjolen like flott og sensuelt som noen annen kvinne i Eurovision Song Contest, og hun har en skjeggvekst som mang en mann ville misunne henne.

Nøytralt-kjønnede Conchita Wurst har valgt å være annerledes, og det provoserer.

I SEMIFINALEN: Østerrikes Conchita Wurst utfordrer kjønnsnormene med gullkjole og skjegg. FOTO: REUTERS/Tobias Schwarz
I SEMIFINALEN: Østerrikes Conchita Wurst utfordrer kjønnsnormene med gullkjole og skjegg. FOTO: REUTERS/Tobias Schwarz

Allerede lenge før Wurst satte kursen mot den internasjonale finalen i København, spredde det seg ulike hatkampanjer sammen med ryktet om den «skjeggete skjønnheten».

Både i Russland og Hviterussland har det blitt holdt store underskriftskampanjer for å fjerne eller redigere bort Wurst fra finalen, med påstander om at Eurovision ellers ville bli et arnested for sodomi. 

UTEN SMINKE: Tom Neuwirth uten sinke i 2007. Foto: Wikimedia Commons
UTEN SMINKE: Tom Neuwirth uten sinke i 2007. Foto: Wikimedia Commons

- Kjemper for toleranse og konsept

Motstanden var et hardt slag, men da Conchita Wurst kom fram til København, følte hun at hun endelig ble forstått:

- Alle her forstår hva jeg prøver å si, og alle er på min side i Eurovision-miljøet. Jeg føler meg forstått, og det gleder meg. Jeg føler at jeg ikke er alene om å kjempe om toleranse og aksept, sier hun i et intervju TV 2 har fått via østerrikerske OTF.

Eurovision-miljøet har en tradisjon for aksept og toleranse på tvers av kulturer og normer, og allerede i 1998 vant en transperson den internasjonale finalen, nemlig israelske Sharon Cohen.

Likevel ble Conchita Wurst sitt nummer møtt med stor motstand. 

- Viser at skjegg kan være feminint

Leder for norske Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud, mener det kommer av at Conchita klusser med rammene vi har for kjønn på en ny måte.

SANG SEG TIL FINALEN: Østerrikes Conchita Wurst utfordrer kjønnsnormene med gullkjole og skjegg. Foto: JONATHAN NACKSTRAND
SANG SEG TIL FINALEN: Østerrikes Conchita Wurst utfordrer kjønnsnormene med gullkjole og skjegg. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

- Ved å ha både flotte kvinnelige former og et perfekt skjegg, utfordrer Conchita normene i samfunnet. Hun viser hvordan hun nekter å la andre bestemme hvordan kjønn hun skal ha, og hun gjør det så bra at det treffer og provoserer, sier Halvorsrud.

- Hun har et veldig flott skjegg som viser at også skjegg kan være feminint, og hun fremhever at det går an å være akkurat som man vil, sier Halvorsrud.

- Et godt forbilde

Halvorsrud mener Conchitas oppførsel er både modig og forbilledlig.

- Dette kan vise også norske ungdom at de kan kle seg og oppføre seg som de vil. Vi trenger gode forbilder, og hun er en av dem, sier hun.

Også Norges finalist, Carl Espen Thorbjørnsen, er forbløffet over Conchitas prestasjoner:

- Jeg satt i green room og ble blåst av banen når hun sto på scenen. Hun har et scenetekke uten sidestykke, og jeg har sagt til henne at jeg synes hun er tøff og modig. Hun kommer med et viktig budskap, sier Carl Espen.

Etter at Østerrike gikk videre i torsdagens semifinale, har Conchita Wurst krøpet opp som nummer to på bettinglistene over hvem som vil vinne finalen lørdag, kun slått av Sverige.

- Det er så sprøtt. Jeg er beæret, men jeg prøver å ikke tenke på det - jeg vil bare nyte finalen og gi alt jeg har, så får vi se, sier Wurst. 

- Skal synge av mitt fulle hjerte

I kveld skal hun på scenen, vel vitende om at hennes opptreden vil bli både elsket og hatet.

- Jeg håper jeg ikke gråter, slik som sist. Jeg vil gjøre det jeg alltid gjør når jeg går på scenen: Fokusere, slappe av og prøve å nyte det, og så synge av mitt fulle hjerte, sier hun.

Uansett hvordan det går i kveld, er det musikk hun vil leve av videre:

- Etter Eurovision vil jeg fortsette å lage musikk, og nå er det mange som har sett at jeg eksisterer. Jeg er så takknemlig. Nå har jeg fått vist meg for verden, sier hun.