MEDALJENS BAKSIDE: Claus Lundekvam kjenner seg igjen i Petter Northugs ulykke. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
MEDALJENS BAKSIDE: Claus Lundekvam kjenner seg igjen i Petter Northugs ulykke. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Lundekvam opplevde selv Northugs mareritt 

Da den tidligere Premier League-stjernen hørte om fyllekjøringen til Petter Northug, gikk tankene tilbake til sin egen ulykke for fem år siden.

Claus Lundekvam (41) var en av de største norske Premie Leauge-stjernene i England og spilte også på det norske landslaget.

Men Lundekvam har også kjent på den mindre glamorøse siden av stjernestatusen. I kjølevannet av livet på toppen fikk han store rusproblemer. Han havnet i en trafikkulykke, da han for fem år siden satte seg bak rattet med altfor høy promille.

Da nyheten om Northug kom, gikk det mange tanker tilbake til denne tiden.

–  Når du er høyt oppe på alkohol og er beruset, så tar du ikke de riktige avgjørelsene. 

God kveld Norge møter den tidligere fotballproffen hjemme i Bergen. Lundekvam er nå TV 2s fotballekspert i Premier League.

 – Jeg skal bare kjøre ti minutter og rett hjem. Det er jo sånn du tenker. Jeg var jo fullstendig blind på hvor beruset jeg egentlig var, forteller han.

Du vil bare vekk

Lundekvam stakk fra ulykkesstedet. 

 – Du tenker bare at du vil vekk. Det tenkte i alle fall jeg. Min første tanke var jo bare å komme meg bort derfra. Men jeg mente ikke å stikke av på den måten, sier Lundekvam om sin episode i 2009.

Men mange tenker jo kanskje at du stakk av fordi du er den personen du er, fordi du er kjent?

– Nei, det tenkte jeg aldri. Jeg tenkte ikke på det i det hele tatt. Men selvfølgelig vil du ikke være på førstesiden av avisene, som man har vært en del ganger.  

Egoister 

Lundekvam mener at Petter Northug må få være i fred nå.

 – Det er veldig tøft for Northug og familien hans. Det de må slite med nå. Det er ikke det at han ikke fortjener sin straff, absolutt, men han er bare et menneske han og. Det må være lov å gjøre feil og bli tilgitt for det han har gjort, sier Lundekvam som snakker av egen erfaring

– Jeg kjenner meg veldig igjen i det Northug sier om at det er familien som var det verste å skuffe. Det er jo de som får lide. Men vi er jo noen egoister også. Det er jo derfor vi har nådd langt, sier fotballeksperten.

Stjernebobla

Det gjør noe med deg å være idrettsstjerne, mener Lundekvam. Man får ting tilrettelagt av et enormt apparat rundt deg og blir, som han selv sier, «båret rundt på gullstol».

– Du lever litt sånn i en boble. Det tror jeg mange på øverste nivå i hvilken som helst idrett kanskje gjør.

Og når du har denne stjernestatusen, skal du helst ikke gjøre feil.

– Det gjør det bare enda verre. Du vil bare vekk, og jeg følte skyld og skam i lang, lang tid, og jeg gjør det jo ennå på mange av de tingene jeg har gjort i beruset tilstand. Sånn er det. Det er en del av baksiden av å være en toppidrettsutøver. Og det tror jeg Petter vet veldig godt selv.

Se hele intervjuet med Claus Lundekvam i God Kveld Norge på TV 2 lørdag klokken 22.15.