Bergen får Nordens første medieby

Fra 2017 flytter hele mediemiljøet i Bergen sammen i et felles hus. Over 1200 mediefolk skal dele 45.000 kvm2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag skrives det mediehistorie i Bergen. TV 2, NRK, grafikkselskapet Vizrt, Bergens Tidende, Bergensavisen og medieutdanningen ved Universitetet i Bergen flytter i 2017 sammen i MediaCity Bergen.

Prosjektet er unikt i Norden. 

Torsdag ettermiddag vedtok styret i TV 2, som den siste av de seks aktørene, å flytte til MediaCity Bergen (MCB) i Lars Hilles gate 30 i Bergen sentrum. Dermed var det klart at prosjektet som mediebransjen i Bergen har jobbet med i tre år nå blir en realitet.

– TV 2 er stolt av å være initiativtaker til MediaCity Bergen. Dette prosjektet er helt unikt i Norden, og vil styrke det allerede sterke mediemiljøet i Bergen. Flytting til nye og mer fleksible lokaler, skreddersydd for tv-virksomhet, er dessuten viktig for at TV 2 skal kunne utvikle seg videre med hovedkontor i Bergen, sier TV 2-sjef Alf Hildrum.

– Et gigantisk løft

Visjonen bak MediaCity Bergen er å skape et internasjonalt ledende miljø for innovasjon og kunnskapsutvikling innenfor mediefeltet gjennom å koble ulike medie-, teknologi-, utdannings- og forskningsmiljøer.

BERGEN SENTRUM: Den nye mediebyen vil ruve i sentrum av Bergen. Foto: Entra eiendom
BERGEN SENTRUM: Den nye mediebyen vil ruve i sentrum av Bergen. Foto: Entra eiendom
UNIKT: Prosjektet er unikt i Norden. Foto: Entra eiendom
UNIKT: Prosjektet er unikt i Norden. Foto: Entra eiendom
ENORMT: Bygget på 45.000 kvadratmeter vil huse over 1200 mediefolk. Foto: Entra eiendom
ENORMT: Bygget på 45.000 kvadratmeter vil huse over 1200 mediefolk. Foto: Entra eiendom
FRA 2017: Bygget vil stå klart i mai 2017. Foto: MAD arkitekter
FRA 2017: Bygget vil stå klart i mai 2017. Foto: MAD arkitekter
Prosjektet har en investeringsramme på vel 1,5 milliarder kroner. Foto: MAD arkitekter
Prosjektet har en investeringsramme på vel 1,5 milliarder kroner. Foto: MAD arkitekter

Fra mai 2017 blir mediebyen arbeidsplass for minst 1200 mediefolk og studenter. Byggearbeidene starter allerede tidlig neste år. 

– Dette er et stort skritt for Bergens Tidende, og et gigantisk løft for mediebyen Bergen. Norske aviser går inn i en avgjørende periode av den digitale medierevolusjonen. MediaCity Bergen gir BT det aller beste utgangspunkt for å utvikle fremtidens journalistikk, sier Gard Steiro, sjefredaktør i Bergens Tidende.

– Sammen er vi sterkere

MediaCity Bergen blir med sine 45 000 kvadratmeter det største og høyeste næringsbygget i Bergen sentrum. Entra OPF Utvikling, et datterselskap av Entra Eiendom og Oslo Pensjonsforsikring, står for utbyggingen og eier bygget. 

– NRK Hordaland ser fram til å være med på å skape en ny "Norsk attraksjon" i Bergen. I MediaCity Bergen skal vi skape et innovativt utviklingsmiljø som blir lagt merke til både lokalt, nasjonalt og utenfor landets grenser. Sammen er vi sterkere enn hver for oss, sier regionredaktør Unni Arnøy i NRK Hordaland. 

Skal samarbeide

Media City Bergen er tegnet av MAD Arkitekter og får en helt unik, interaktiv mediefasade mot Lars Hilles gate. Innenfor mediefasaden etableres det et stort atrium som blir storstue for mediebransjen i Bergen.

Det er også planlagt felles møteromssenter og et kontorhotell skreddersydd for etablering av nye bedrifter. I tillegg skal leietakerne samarbeide om tekniske løsninger, datahall og en rekke felles driftstjenester som skaper synergi.

Bygget får flere spisesteder som vil være åpne for alle. Dermed blir MCB også en møteplass mellom mediebransjen og lesere, lyttere og seere. 

– Vil utvikle fremtiden

Vizrt er i dag verdens største leverandør av tv-grafikk, og flytter nå sitt hovedkontor til MCB.

– Om Vizrt skal fortsette å være verdensledende, er tett kontakt med kundene helt essensielt. I MediaCity Bergen får vi tilgang til høy kompetanse fra tv-, avis- og forskningsmiljøer, og kan utvikle fremtidens verktøy sammen med kundene, sier visepresident Fredrik Gunnestad i Vizrt.

Nærhet til teknologimiljøer som Vizrt er blant annet viktig for Bergensavisen.

– Bedre lokaler til en lavere kostnad, og store muligheter for teknologisk og innholdsmessig innovasjon skal gjøre BA til en offensiv digital nyhetsaktør og en attraktiv arbeidsplass, sier sjefredaktør Anders Nyland i BA.

Storsatsing fra Universitetet

Universitetet i Bergen (UiB) var den første TV 2 gikk i dialog med om MCB-prosjektet. UiB gikk sterkt inn i prosjektet, og satser stort når de nå flytter sin medieutdanning til MediaCity Bergen.

UiB og TV 2 skal blant annet ha et tett studiosamarbeid, til glede for de 220 studentene.

– UiB skal etablere en internasjonalt attraktiv medieutdanning med studieløp fra bachelor- til masternivå. Det skal legges til rette for fremragende forskning på digitale medier. Her vil studenter, forskere, journalister og teknologer være helt i forkant av utviklingen innen digital journalistikk, tv-produksjon og medieteknologi. MCB vil føre til en rekke innovasjoner og nyskaping i møte mellom bransjen og universitetet, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Milliardinvestering

Samtlige aktører blir leietakere, og det er den statseide eiendomsgiganten Entra som skal kreve inn leien.

«Eiendommen vil fremstå som et signalbygg og vil være en viktig del av utviklingen av området rundt Nygårdstangen i Bergen. Prosjektet har en total investeringsramme på cirka 1,5 milliarder kroner», skriver selskapet på sine nettsider.