Norge er videre til den internasjonale MGP-finalen

KØBENHAVN (TV2.no): Carl Espen Thorbjørnsen sang seg til finalen i Eurovision Song Contest.

– Det var en stor glede og lettelse. Det harde arbeidet har gitt resultater, og vi er i en enorm lykkerus nå!

Nordmannen med den klokkeklare stemmen gikk videre, og det uten våre naboer Danmark og Sverige til å støtte seg - de hadde nemlig ikke stemmerett i denne semifinalen.

– Jeg er så glad at jeg ikke har ord. Det var utrolig deilig å få vite at vi går videre. Vi tok ingen ting for gitt. Det var deilig å få bekreftelsen fra Europa, sier Carl Espen Thorbjørnsen til TV 2 like etter torsdagens finale.

Naboland eller ikke - Norge ble stemplet som forhåndsfavoritter i semifinale nummer to, og innfridde. Sammen med ni andre semifinalister kan Carl Espen dermed forberede seg til lørdagens finale.

Venter med feiringen

København, Danmark 20140508.
Carl Espen Thorbjørnsen og Josefin Winther (t.v.), låtskriver og kusine, feirer etter at Norge gikk videre fra semifinalen i Eurovision Song Contest med sangen
København, Danmark 20140508. Carl Espen Thorbjørnsen og Josefin Winther (t.v.), låtskriver og kusine, feirer etter at Norge gikk videre fra semifinalen i Eurovision Song Contest med sangen "Silent Storm" torsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL

– Hvordan skal dere feire nå?

– Det blir en avmålt feiring. Vi skal på bussen nå, spise pizza og så legge oss, forteller Carl Espen. 

– Festen får vente til lørdag, vi har mer jobb å gjøre før den tid, sier han.

President i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, mener Carl Espen kan komme i toppsjiktet i lørdagens finale, og han er glad for at Norge gikk videre torsdag:

– Dette var hyggelig, jeg har nemlig skrytt på meg at jeg vet at de går videre. Og Carl Espen gjør en fantastisk jobb på scenen. Tenk at han ikke hadde framført noe på direktesendt tv før for et par måneder siden. Han lærer fort, sier Thomassen.

Torsdagens konkurranse var andre semifinale i Eurovision Song Contest, og det var da Norges Melodi Grand Prix-vinner fikk mulighet til å sikre seg en billett til finalen på lørdag. 

Ti av de 15 artistene gikk videre til finalen. Les alt om semifinalen under bildeserien.

Carl Espen får stor jubel fra salen

Etter et forrykende åpningsshow, var Malta første land ut. Popgruppa «Coming Home» sang en sang til hyllest for soldatene som falt under andre verdenskrig.

Nummer to var Israel med artisten Finegold og sangen «Same Heart». Finegold er et stort navn i hjemlandet etter at hun deltok i Pop Idol i fjor - og det merkes på den spinnville fansen i København.

Som tredjemann ut var det endelig Norge og Carl Espen sin tur, til stor jubel i salen.

– Nervene var der

Carl Espen strålte når han endelig, etter alle forberedelsene, fikk vise Europa at han kan prestere på direkten, til tross for lite erfaring.

– Dette var utrolig gøy og jeg følte at det gikk bra. Jeg kjente at nervene var der, men på en helt annen måte i dag. Nå var jeg forberedt til å takle dem på en god måte, sa han fra Green Room.

–  Jeg er veldig fornøyd, og det er jo umulig å ikke nyte dette med et slikt trøkk fra salen, sa han.

–  Gråter av sangen

Tilbakemeldingene på Twitter var gode:

–  Jeg begynner å gråte av den sangen. Den er så vakker, skriver en kvinne.

– Og her har vi årets vinner, skriver en annen. 

Våre naboer i øst er derimot tradisjonen tro kritiske:

– Norge. Nå kommer en sang som er like nedslått og trist som Espens bryn og blikk, skriver Aftonbladets journalist Markus Larsson.

– Men jeg har hørt verre melodier enn Norge sin, da, må han legge til. 

Expressens Malin Roos er derimot langt mer positiv:

– Tippet til å havne i toppen, jeg sier ikke imot, skriver hun.

Pupper, fallskjerm og kvinne med skjegg

Carl Espen hadde litt av hvert å konkurrere mot. Georgia fulgte opp med et fargerikt nummer som blant annet inkuderte en vindmaskin og en stillestående fallskjerm, og Polen kjørte på med sin populære låt  «My Słowianie», der pupper og sensulle bevegelser sto i sentrum.

Deretter kom det programlederne omtaler som "Dronningen av Østerrike", den mest omtalte av kveldens deltakere. Conchita Wurst har nemlig skjegg, og det blir hun hatet og elsket for. 

Blir møtt med stående applaus

Mens mange tusen har meldt seg inn i hatgrupper som oppfordrer til boikott av ESC så lenge Wurst deltar, haglet det inn med positive meldinger på Twitter, og i København ble opptredenen hennes møtt med stående applaus.

Etter Lithauen, Finland og Irland, var det Hviterussland som stjal showet med sin boyband-lignende opptreden "Cheescake".

Hellas slo til med en låt som publikum fant fengende, og pynter den med trampoline og akrobatikk.

Aller sist i konkurransen spilte det som kan sies å være Norges andre håp: Norsk-rumenske Ovi Jacobsen spilte sammen med Paula Seling. Det er andre gang han er med i Eurovision, sist var i 2010 i Norge, og da endte han på en tredjeplass.