HVOR VIL DU REISE?: Airbnb.com frister med leiligheter i 192 land. Også flere byer hvor videreleie av leiligheter er ulovlig.  Foto: Illustrasjonsfoto Justin Sullivan/Getty Images/AFP.
HVOR VIL DU REISE?: Airbnb.com frister med leiligheter i 192 land. Også flere byer hvor videreleie av leiligheter er ulovlig.  Foto: Illustrasjonsfoto Justin Sullivan/Getty Images/AFP.

Skrekkeksemplene som skremmer folk fra å leie ut boligen sin på nett

Har du leid ut leiligheten din til en ukjent person via nettet? Her er noen skrekkeksempler på hvorfor det ikke er så lurt. 

Korttidsutleie på nett er stadig mer populært og blir hyppig brukt av folk som ønsker å leie et privat rom eller leilighet framfor å sjekke inn på hotell.

En av tjenestene på nett er Airbnb – et nettverk bygget på tillit mellom enkeltpersoner.

Det fungerer slik at personer legger ut sin leilighet for korttidsleie, og så kan hvem som helst gå inn å booke tid i kalenderen, der det er ledig. Det eneste man trenger å gjøre som leietaker er å registrere en profil. 

Både epostadresser og telefonnummer kan verifiseres på nettstedet, og fungerer som en slags sikkerhet for både husvertene og leietakerne for å vurdere om man inngår en leieavtale med seriøse aktører. 

Men som skrekkeksemplene under viser, kan det være stor forskjell på en tilsynelatende ordentlig profil og personen som gjemmer seg bak. 

Leiligheten brukt til orgie

Da den amerikanske komikeren Ari Teman (31) leide ut sin leilighet på Manhattan i New York i mars, trodde han leietakeren (32) var en skikkelig familiemann. 

Ifølge New York Post, hadde 32-åringen skrevet at han søkte et sted for svigerfamilien som var i byen for et bryllup. 

Teman gav nøklene sine til mannen og dro ut for å spise en middag før han skulle hente bagasjen i leiligheten før han dro vekk for helgen. Men da han kom tilbake etter bare noen timer fikk han sjokk. Leiligheten var stappfull av nakne overvektige menn og kvinner som hadde orgie. 

– Det var helt bisart. Det var det verste fra internett som plutselig stod midt i stuen min, forteller Teman til avisen New York Post

Ta kontakt med TV 2 dersom du har opplevd noe liknende?

Fant prostituert knivstukket i leiligheten 

Avisen har gjennom flere artikler også omtalt hvordan prostituerte selger sex fra leide leiligheter gjennom nettopp tjenesten Airbnb.

La oss bare nevne at korttidsutleie er ulovlig i New York (lovlig i for eksempel Norge), men det var det minste problemet Jessica Penzari hadde da hun leide ut sin leilighet på Manhattan i april i år.

Hun ble kontaktet av en kvinne som hevdet hun jobbet i militæret, og søkte et sted hvor hun kunne slappe av i noen dager. 

Penzari ble sjokkert da hun plutselig fikk en telefon fra politiet om at leiligheten var sperret av og nå et åsted for en knivstikking. Leietakeren viste seg å være prostituert og hadde blitt knivstukket i leiligheten av en kunde som mente prisen på «massasjen» hadde vært for høy. 

Airbnb sendte Penzari på et fint hotell på Manhattan og sørget for en omfattende vask av leiligheten, skriver New York Post.

Leiligheten omgjort til bordell

To svenske jenter leide ut leiligheten sin i Stockholm i 2012. Etter en fire uker lang ferie kom de hjem til en lapp fra politiet om at det hadde vært razzia i leiligheten, som mens de var bortreist hadde blitt brukt som bordell.

Historien er gjengitt på nettstedet Gizmodo.com, først omtalt i Kernel Magazine. Eierne hadde stolt på leietakerne som fremsto «velkledde og high class», men stusset riktignok på hvorfor de ville leie en leilighet da «de åpenbart hadde råd til hotell».

Politiet hadde fulgt de mistenkte prostituerte en stund og tok kvinnene på fersk gjerning med to kunder da de stormet leiligheten. 

Få negative tilbakemeldinger

Selv om skrekkeksemplene viser hvor uheldig man kan være, er eksemplene mange på leieperioder hvor ting har godt smertefritt, ifølge Airbnb.

– Bare denne helgen vil 230.000 personer rundt om i verden bo hos noen gjennom Airbnb. Vi bidrar til en mest mulig positiv opplevelse gjennom vårt "trust and safety team" som er tilgjengelig 24 timer i døgnet, og ved å ha ekte tilbakemeldinger, verifisert profilinformasjon og en egen vertsgaranti på 5,3 millioner kroner, sier en talsperson i Airbnb i Norden til TV 2.

At leieavtalene misbrukes av enkeltpersoner, tar selskapet alvorlig.

– Problemer for verter og gjester skjer svært sjeldent, men når det skjer så prøver vi å hjelpe til med å gjøre det godt igjen. I likhet med andre ledende og globale reiselivsaktører, vurderer vi kontinuerlig nye sikkerhetstiltak, og vi har nulltoleranse for slike problemer.

TV 2 har tidligere skrevet om Melissa Hegge fra Oslo som delte sine positive erfaringer med utleie på nettet. 

Har du negative erfaringer ved utleie av din leilighet her i Norge? Vi vil gjerne høre din historie!