DIP DYE: Dersom du har mye tekstil liggende er det bare å prøve seg frem med ulike fargeprodukter.
DIP DYE: Dersom du har mye tekstil liggende er det bare å prøve seg frem med ulike fargeprodukter.

Slik får du gamle tekstiler til å fremstå som nye

Ingrid Aspen fra «Redesign» gir deg tipsene til hvordan ulike tekstiler kan gjenbrukes.

Mange av oss har en tendens til å kaste det vi tror er «ødelagt» eller ubrukelig. Men så har det seg slik at gamle duker, gardiner eller slitte laken kan bli til alt fra sengetepper til nytt trekk til sofaen eller godstolen. 

Ifølge Ingrid Aspen fra «Redesign» på TV 2 Bliss er vi inne i en fin sesong når det kommer til å gjenbruke tekstiler.

– Tenk på sesongen vi er inne i, med konfirmasjoner, bryllup og dåp på rekke og rad fremover blir det ofte duker til overs som er lite brukt og lett kan oppgraderes med farging (for eksempel for å dekke vanskelige flekker), sier designeren.

Gamle bærenett, klær eller håndklær passer til pynteputer og mindre formater som seteputer til pinnestolen.

– Bruker man bærenett til å lage puter av behøver man dessuten ikke sy mere enn en søm/ borrelås i bunn. Det viktigste når man oppbevarer tekstiler er at de ligger tørt, gamle tekstiler som ikke er luftet og som lukter er det ikke mye vits i å lage store omfattende prosjekter av, forteller Ingrid.

GAMLE TEKSTILER: Farging av naturfargede tekstiler kan gi spennende resultater.
GAMLE TEKSTILER: Farging av naturfargede tekstiler kan gi spennende resultater.

Så, hvordan går man frem når man har lyst å endre/oppdatere/fornye tekstiler?

Dersom man har mye tekstil liggende er det bare å prøve seg fram med ulike fargeprodukter. På hobbyforretninger finner man ulike typer farge som egner seg til ulik bruk og materialer. Ta i mot råd fra ansatte i butikker og faghandel, og ta gjerne med tekstilet du skal oppgradere så blir det lettere å komme frem til riktig produkt.

Ulike teknikker:

Man kan anvende teknikker som for eksempel «dip dye» (tekstilet dyppes i farge i flere omganger for å skape overganger fra lyst til mørk farge), eller full innfarging i vaskemaskin. Batikk har vært tilbakevendende populært i moteverdenen i det siste, disse trendene smitter fort over og blir til interiørtrender.

Mønster:

Man kan for all del male mønstre for hånd på tekstilet også, planlegg og sett små merker med kritt for å ha noe å gå etter, eventuelt dersom stoffet er gjennomskinnelig: teip opp stoffet over et grid/ bakgrunn du vil male etter. 

Test først:

Test gjerne på en bit av stoffet hvis du er avhengig av at resultatet blir nøyaktig slik du har sett for deg. 

Gamle tekstiler lettere enn nye

Det er veldig takknemlig å bruke gamle tekstiler som har blitt vasket mye. Fibrene er råere, og mer slitte som gjør det lettere å farge stoffet. Nye/ubrukte tekstiler bør vaskes før farging. 

SLEPP FANTASIEN LØS: Å male direkte på tekstiler er også et alternativ.
SLEPP FANTASIEN LØS: Å male direkte på tekstiler er også et alternativ.

Hva skal man tenke på i forhold til de ulike fargene?

Alle naturkvaliteter kan farges (for eksempel bomull, viskose, lin også videre).

Generelt sett er det greit å bruke lyse tekstiler, men de behøver ikke være hvite. Grå og beigetoner samt pastellfarger, er fine å parre med mer pigmentsterke farger. Ton i ton blir ofte en suksess.

Regelen er at man bruker et lysere materiale og farger dette med en mørkere tone/farge.

Fargestoffer og fargeprodukter reagerer ulikt på ulike kvaliteter og blandingskvaliteter (for eksempel tekstiler av blandingskvalitet; bomull kombinert med polyester. Fibrene reagerer ulikt på farge, og naturfiber vil generelt sett trekke til seg farge bedre enn syntetiske kvaliteter).

Farger man tekstiler med søm kan tråden ta opp fargen annerledes eller ikke i det hele tatt, dette kan gi en superkul kontrastsøm.

«Redesign» ser du på TV 2 Bliss hver søndag kl. 20.00.