VÆRHARDT: Utendørskonserten finner sted i ekstreme omgivelser her på Halddetoppen ved Alta. Hovedbygningen er fra 1912 og var verdens første nordlysobservatorium. Foto: Tor Helge Reinsnes Moen/Per H. Kirkesæther
VÆRHARDT: Utendørskonserten finner sted i ekstreme omgivelser her på Halddetoppen ved Alta. Hovedbygningen er fra 1912 og var verdens første nordlysobservatorium. Foto: Tor Helge Reinsnes Moen/Per H. Kirkesæther

Luftig piano-stunt på TV 2

Årets mest spektakulære konsert ser du i Fly med oss.

I storslått natur, på Halddetoppen like ved Alta, skal pianist Nils Anders Mortensen spille et stykke av Brahms når Fly med oss-helikopteret kommer forbi 28. mai.

Her ligger verdens første nordlysobservatorium, 900 meter over havet. Stedet er svært utilgjengelig. Om sommeren, når det er bart, tar det tre timer å gå dit. I slutten av mai vil det fortsatt være rikelig med snø i området, så både piano og musiker flys inn med helikopter.

– Det kan bli litt kaldt, det er jo fortsatt vinter. Jeg kommer til å ha på meg robuste klær, sier Nils Anders Mortensen.

Mortensen er en av landets fremste pianister og jobber til daglig som landsdelsmusiker i Finnmark.

Gammel drøm

Kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen i Alta kommune har lenge hatt en drøm om å arrangere pianokonsert på Halddetoppen. Han er veldig glad for å har fått Mortensen med seg på konserten som arrangeres i anledning TV 2s reise landet rundt.

– Halddetoppen har en unik historie, og det er ekstremt værhardt. Men her bodde det familier før, og de hadde faktisk piano der oppe. Det tar tre timer å gå opp dit om sommeren, og da må man lure på hvordan de klarte å frakte det opp? Men for å overleve måtte de ha ting å gjøre, og de måtte ha kultur, sier Moen.

Gjennom prosjektet «Ut i kulturen» har Moen tidligere sørget for å plassere kulturinnslag forskjellige steder i naturen. 

– Men dette er det mest ekstreme, sier kultursjefen.

Tar av 18. mai

TV 2s store satsing «Fly med oss» starter 18. mai. Første strekning går fra Oslo lufthavn til Bergen lufthavn. Deretter bærer det nordover, og 28. mai når helikopteret og Arne Hjeltnes Alta.

Flyetappene sendes i sin helhet på TV2.no dagen etter flyturen. Nils Anders Mortensens luftige pianostunt kan dermed sees på TV2.no 29. mai. Samme kveld sendes programmet fra Alta på TV 2.

Mortensen har valgt å spille Rapsodi nummer 2 av Brahms for anledningen.

– Det er et stykke som er ganske mørkt, og jeg har merket at mange blir grepet av stemningen når jeg spiller dette stykket. Det passer bra til den dramatiske naturen, sier Mortensen.

Sjekk «Fly med oss» på Facebook for smakebiter fra programmet!