SOLDATER PÅ NETT: For andre året på rad hedres veteranene på Facebook 8.mai. – Ingen vet hvem som startet trenden, sier pressetalsmann Eystein Kvarving (innfelt). FOTO: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets mediesenter/privat.
SOLDATER PÅ NETT: For andre året på rad hedres veteranene på Facebook 8.mai. – Ingen vet hvem som startet trenden, sier pressetalsmann Eystein Kvarving (innfelt). FOTO: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets mediesenter/privat.

Veteranenes Facebook-markering:
– Vi vet ikke hvor det kommer fra

Bilder av krigsveteraner i tjeneste florerer på sosiale medier, men ingen vet hvordan trenden startet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På frigjøringsdagen 8. mai hedres norske krigsveteraner for deres innsats for Norge med små og store arrangementer landet rundt. 

På sosiale medier hedres også veteranene.  For andre året på rad, bytter tidligere og nåværende soldater som har tjenestegjort i utlandet profilbildene sine for å vise samhold og støtte.

Profilbildene viser nåværende og tidligere soldater i uniform, mens de tjenestegjør for Norge i utlandet. 

– Det begynte i fjor. Vi vet ikke hvem som startet trenden, sier Eystein Kvarving, major og pressetalsmann for Forsvarsjefen til TV 2. 

DIREKTE KL. 16.00: Se seremonien fra Akershus festning

DIREKTE KL. 18.00: Trond Bolle hedres i Vestby

– Skaper fellesskap

Pressetalsmannen, som selv har tjenestegjort i utlandet, sier til TV 2 at Facebook-markeringen er helt egengenerert, og at Forsvaret ikke har noe med markeringen å gjøre. 

– Slike ting sprer seg rask på sosiale medier. Det er en hyllest til veteranene, og det skaper et fellesskap i å vise at «jeg er også veteran», sier han. 

Norges krigshelter

Under markeringene torsdag, mottar løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø (28) Krigskorset med Sverd og St. Olavsmedaljen med Ekegren. 

Det gjør han til Norges høyest dekorerte soldat i moderne tid.

28-åringen fra Bærum har bred operativ erfaring som spesialjeger i Forsvarets spesialkommando (FSK) og har ved flere anledninger tjenestegjort i Afghanistan. 

I 2012 var han patruljefører i en del av den internasjonale stabiliseringsstyrken som blant annet fungerte som mentorer for det afghanske spesialpolitiet (CRU) i Kabul. 

– Det er en helt ny situasjon for meg å skulle motta så ærverdige medaljer i offentlighet. Som operatør i Forsvarets spesialkommando så er man vanligvis veldig skjermet, så det er klart det er litt uvant. Jeg er spent, men jeg gleder meg og ser fram til å motta medaljene, sier han.

Bolle hedres

Fire år etter at orlogskaptein og marinejeger Trond André Bolle ble tildelt Krigskorset med sverd, hedrer hjemkommunen ham med en seremoni og avduking av et minnesmerke over de fra Vestby som har mistet livet i Forsvarets tjeneste etter 1945.

Bolle er det første navnet på minnesmerket som bærer ordene fra dikteren Per Sivle for å beskrive de som ofret livet sitt for demokratiet: «Merket det stend um mannen han stupa»

Dekorert spesialsoldat

Han omkom i Afghanistan i 2010, og var den første som etter 2. verdenskrig ble tildelt Krigskorset med sverd for fremragende ledelse i strid.

Han var en av de første spesialsoldatene som ble rekruttert til den hemmelige etterretningsorganisasjonen E14, og jobbet der i fire år, blant annet som nestkommanderende.