STEMMER I HODE: De rettsoppnevnte sakkyndige mener at 39-åringen som er tiltalt i Sigrid-saken er alvorlig psykisk syk.
STEMMER I HODE: De rettsoppnevnte sakkyndige mener at 39-åringen som er tiltalt i Sigrid-saken er alvorlig psykisk syk.

Sigrid-tiltalt: Har stemmer i hodet som gir ham ordrer

Den tiltalte 39-åringen i Sigrid-saken har siden barneårene vært plaget med angst og «stemmer i hodet». Det kom frem da de rettsoppnevnte sakkyndige forklarte seg i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): På tiltalebenken i Sigrid-saken sitter en 39-åring fra Ålesund som både aktoratet og de to rettsoppnevnte sakkyndige mener er alvorlig psykisk syk.

Han oppfyller alle kravene til diagnosen paranoid schizofreni, ifølge nevropsykolog Ann Lill Ørbeck.

SAMLESIDE: Alle sakene om Sigrid-saken

Humret og mumlet

Ørbeck er en av to sakkyndige i Sigrid-saken, og i dag gjennomgikk hun sykdomshistorikken til den tiltalte mannen. Selv satt han og småhumret, noterte på gule post-it-lapper og innimellom mumlet ordene «bla bla bla bla», mens Ørbeck forklarte juryen hvor alvorlig syk han er.

Elleve år gammel kom han i kontakt med psykiatrien for første gang gjennom barne- og ungdompsykiatrisk poliklinikk i Ålesund. 

Begge de to sakkyndige, Ann Lill Ørbeck og psykiater Kjersti Narud, er samstemte i at tiltalte lider av paranoid schizofreni.

Den tiltalte mannen er overbevist om sammenhenger mellom fenomener som ikke har noen sammenheng, han feiltolker tilfeldigheter og er overbevist om at sentrale maktpersoner innen politi og psykiatri har gått sammen i en sammensvergelse mot ham. Han har gjentatte ganger forklart at «Sigrid-saken er det ulitmate bevis på at noen forsøker å ødelegge meg».

Hallusinasjoner

De sakkyndige kunne også dokumentere mange tilfeller der tiltalte hadde såkalte auditive hallusinasjoner, noe som innebærer at han hører stemmer inne i hodet sitt. Moren har fortalt at sønnen har vært plaget med slike stemmer siden barneårene. Noen av stemmene er imperative. Det vil si at stemmene befaler ham å gjøre ting. Andre stemmer kan han diskutere med.

39 åringen har i dag systematiske og tidvis bisarre vrangforestillinger, forklarte Ørbeck.

– Under disse vrangforestillingene ligger det angst. Det er dette som er vrangforestillingenes funksjon. De demper angsten siden de gir forklaring på hvorfor ting er som de er. Ingen gir frivillig avkall på noe som demper angst og i dag er han enda mer fastlåst i sine vrangforestillinger, ifølge Ørbeck.

Mor til tiltalte har fortalt at sønnen har vært plaget av angst siden han var fem år gammel. I tingretten ble han dømt til tvungent psykisk helsevern. Lite tyder på at resultatet bli annerledes når juryen kommer med sin kjennelse. Selv nekter han straffskyld og er svært uenig i den diagnosen han har fått.